×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Sport

Nem tér vissza mindenki az edzőpályára

2020.05.20 - 20:19
Megosztás :
 • Nem tér vissza mindenki az edzőpályára
  A sportminiszter ugyan engedélyezte, hogy a sportági iskolák visszahívják az edzésre az utánpótlás korosztályokat, viszont szigorúak az intézkedések. Egyesek Szatmár megyében is óvatosak, és inkább várnak még június elejéig, amikor további lazításokban reménykednek.

  Újraindíthatják tevékenységeiket a különféle sportágak iskolái is, akik szabad ég alatt tudják megrendezni az edzéseket – mondta Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter a digisport.ro hírportálnak. Így a Szatmár megyei focisulik, illetve a kézilabda suli is megkezdheti az alapozást, viszont mindez szigorú óvintézkedések betartása mellett lehetséges.

  Elsősorban minden tevékenységet a szabadég alatt kell rendezzenek, nincsenek megengedve a teremedzések, de az öltözők használata is tilos, illetve zárt sportbázison lehet csak edzeni. Az edzőnek névsort kell írnia a résztvevő gyerekekkel, testhőmérsékletet kell mérni, illetve a szülők belépése a sportbázisra sem megengedett. Az edzés kis csoportokban, a kétméteres távolság betartásával végezhetik, egy kiscsoportos tréning legfeljebb egy órát tarthat, és ha labdával is dolgozni kell, akkor a gyerek csak a saját, otthonról hozott lasztiját használhatja a gyakorlatok elvégzésére.

  „A csoportos edzések most be vannak tiltva, de egyénileg lehet dolgozni a gyerekekkel. Ha akar, az tréner gond nélkül rendezhet egyéni, vagy kiscsoportos, legtöbb három személyes edzéseket. A bázisra való belépés viszont korlátozva lesz, hogy elkerüljük a nagy csoportosulásokat. Tilos használni az öltözőket, a zuhanyzók, a fitnesstermeket, az ebédlőket. És ismétlem: csak nyílt téren rendezhetik az edzést, nem lehet ballonokban, vagy egyéb zárt tereken dolgozni” nyilatkozta Stroe.

  Zárt szatmári bázisok

  Nelu Donca, a Szatmárnémeti Juniorul SK edzője lapunknak elmondta, hogy hamarosan megkezdik az edzéseket, de a szigorú előírásokat betartják. Elsősorban bezárják a bázist, és csak 3-4 gyerek jöhet majd egyszerre az alapozásra. „Egyelőre a labdás edzéseket nem kezdjük, hiszen nagyon hosszú volt ez a több mint két hónapos szünet. Egyelőre az erőnléti állapot visszaállítása a cél, ezért fizikai edzés, illetve futás lesz a programban. Felváltva jönnek majd a kis csoportok, és ha sikerül, akkor egy gyerek heti 2-3 edzésen is részt vehet — mondta lapunknak Donca. — A srácok már nagyon várják, hogy visszatérhessenek a pályára. A szülők is üzentek már, hogy jó lenne újrakezdeni az edzéseket. Akik kertes házba laknak, azoknak talán kicsit egyszerűbb volt a dolguk, hiszen volt mozgásterük, azonban a tömbházban lakó gyerekeknek nem sok lehetősége volt edzésre, mozgásra” — tette hozzá a szakvezető, akik elmondta, hogy az elmúlt két hónapban is gondozták a Someșul-pálya gyepszőnyegét, ezért nagyon jó körülmények között várják vissza a gyerekeket az edzésre. „Mi abban bízunk, hogy június 1. után jönnek újabb lazító intézkedések, így nagyobb csoportokban is edzhetnek a gyerekek” — nyilatkozta Donca.

  Hasonló véleményen van Florin Fabian is. A Szatmárnémeti Primavera Focisuli szakvezetője elmondta, hogy ezekben a napokban állítják össze a programot, amely szerint már ettől a héttől kezdődően három fős csoportokba fogják hívni a pálfalvi bázisra a gyerekeket edzésre. „Egyelőre nem tudjuk azt, hogy hány edzés jut egy gyerekre egy hét alatt. Nagyon sokan vannak, és szeretnénk minél több gyereket kiszolgálni. Viszont egyelőre csak a 12 év felettieket hívjuk be, az alacsonyabb korosztályoknak még nem indítjuk újra az edzéseket” — tette hozzá az UEFA Pro Licenccel rendelkező edző. Elmondta, hogy a gyerekek labdával fognak jönni, így az erőnléti alapozás mellett a labdajátékot is gyakorolni fogják.

  „A visszajelzésekből tudjuk, hogy a mozgás mellett a társasági élet is hiányzik a gyerekeknek. Sajnos a szabály csak a három gyerekkel való munkát engedélyezi, de bízunk benne, hogy júniusban újabb lazítások jönnek, így népesebb csoportokban is rendezhetünk majd edzéseket” — nyilatkozta Fabian.

  Nagykárolyban kivárnak

  Nagykárolyban viszont egyelőre még kivárnak – tudtuk meg Marius Botantól, a Kinder FC edzőjétől. „Kedden erről tárgyaltunk hosszan az edzők és a klubvezetők. Mindannyian várjuk már, hogy újra kezdhessük a munkát, szeretnénk már a gyerekekkel dolgozni, de vannak még fenntartások is a világjárvány miatt. A Kinder FC egy hosszú távú projektben gondolkodik, és ez nem szeretnénk egy elhamarkodott döntés miatt megsemmisüljön. Óvatosak vagyunk, nem akarjuk, hogy bárki is megbetegedjen az edzésen, ezért még várunk két hetet. Ha lesznek további lazítóintézkedések június 1-től, akkor ismét összeülünk, és eldöntjük, hogy melyek legyenek a következő lépések” — nyilatkozta lapunknak a nagykárolyi focisuli szakembere.

  A kézisek is kezdenek

  kezi

  A labdás sportágak közül a kézilabdázók is jelezték: újrakezdik az edzéseket a gyerekekkel. Az Atletik SK a szatmárnémeti Dinamo-pályára vonulnak ki, ahol biztosítva lehetnek a körülmények, hogy szabálytartó edzéseket rendezzenek. Igaz, a Kibédi Albert, Ciprian Mărieș, Camelia Pop edzőhármas még nem vezethet labdás edzéseket, ugyanis ez a tevékenység csak teremben lehetséges. Viszont ma délután az Ifjúsági táborhely szomszédságában levő zárt pályán, kis csoportokban rendezhetnek átmozgató edzéseket.

  A kosarasok óvatosak

  kosar

  Megkérdeztük a megye legnagyobb kosárlabdasulijának, a Magic BC elnökének a véleményét is helyzettel kapcsolatban. Feleki Zsolt határozottan mondta, hogy ők májusban még nem kezdik a szabaddtéri edzéseket. „Mi nem tudunk felelősséget vállalni, és senki sem tudja garantálni azt, hogy nem fog megbetegedni ott egy gyerek, vagy akár az edző. Úgy döntöttünk, hogy amíg le nem cseng a világjárvány, mi óvatsoak maradunk” — mondta az egykori élvonalbeli kosárlabdázó. Hozzátette, a gyerekekkel folyamatosan tartották a kapcsolatot az elmúlt két hónapban is, heti két edzést tudtak tartani az edzők videochaten, és az ilyen, online tevékenységeket is élvezték a gyerekek. „Nagyon szerették a gyerekek a 40 perces edzéseket, és szivesen vettek rész minden tevékenységen, amit online tarott a csoportjuk trénere. A következő két hétben is így folytatjuk az edzéseket” — fűzte hozzá Feleki.

  Arról már korábban mi is beszámoltunk, hogy az összes labdás sportági honi szövetség törölte az idénybeli korosztályos bajnokságot. Viszont, valamennyi edző bízik abban, hogy a nyár végén megkezdhetik a következő szezont, hiszen a sportági sulik versenyzőinek is hiányoznak a mérkőzések.

  Pesek Attila

  Cookie