×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nem szeretjük, így nem is viseljük

2020.11.16 - 18:35
Megosztás:
Nem szeretjük, így nem is viseljük
A hétvégén majd' 400 bírságot róttak ki a rendőrök a maszkot nem, vagy csak tokamelegítőként, ajakfedőként viselőkre — közben Szatmár megye fertőzöttségi szintje 4,48 ezrelékre emelkedett.

Nem szeretjük a maszkot — zavar a légzésben, nem hallatszik és/vagy nem érthető tisztán, amit mondunk (észrevették már, hogy mostanság mindenki egy–két fokkal feljebb csavarja beszéd közben a hangerőt?), a szemüvegesek számára pedig kész katasztrófa, hiszen azonnal bepárásodik a lencse, bármennyire igyekeznek is orrnyergükre simítani azt a kis merevítőt, ha meg leveszik az okulárét, gondolván: úgy talán könnyebb, akkor eléggé homályosan érzékelik a köröttük lévő világot.
Egy szó, mint száz: nem szeretjük a maszkot — s egyenes következményeként nem is viseljük. Vagy nem rendeltetésszerűen, az orrot–szájat eltakarva, hanem tokamelegítőként, alsó fogsorparavánként, „ajaképpcsakelfedőként”. S hogy ez mennyire így van, azt mi sem igazolja jobban, minthogy hétvégi ellenőrzési akcióik keretében a rendőrök 398 bírságot róhattak ki a maszk nem vagy helytelen használata miatt, és további 64 esetben azokat büntették, akik az éjszakai kijárási tilalmat szegték meg, s vagy saját felelősségre tett nyilatkozat, vagy munkahelyi igazolás/személyi igazolvány hiányzott annak alátámasztására, miért is járkálnak az utcákon 23 – 5 óra között — a szabálytalankodásokért kirótt bírságok összértéke egyébként közel 79 000 lejre emelkedett.

Emelkedik a fertőzöttségi szint

Szatmár megye fertőzöttségi szintje hétfőn már 4,48 ezrelékre emelkedett (vasárnap még csak 4,04 ezrelék volt) —  november 16–án 3876 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak hivatalosan nyilván, 43 új esettel többet, mint amennyi az előző összesítésben szerepelt, ugyanakkor jelentősen, 106–al megnőtt a gyógyultak száma, ami azt jelenti, hogy a járvány kezdete óta összesen 2006 páciensnek sikerült legyőznie a betegséget. Üröm az örömben, hogy sajnos az elhunytak száma is emelkedett, egy 78 éves, többszörös krónkus betegségben szenvedő, 78 éves néni vesztette életét a Nagykároli Városi Kórház intenzív terápiás osztályán a koronavírus szövődményeinek következtében.
A petei határátkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2021 utazó lépett az ország és a megye területére, közülük 277 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek vagy felmutatták a negatív koronavírus–tesztet, a kikérdezés és gyorsvizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat. Szintén az elmúlt 24 órában a csanálosi átkelőnél belépésre jelentkezők közül nyolc személynek kellett karanténba vonulnia, míg a halmi átkelőnél most sem jelentkezett belépésre egyetlen egy olyan személy sem, akinek házi elkülönítésbe kellett volna vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
GCS: 10.141 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 10.141 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 34.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie