×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Nem számít az oltottság 3 ezreléknél

2021.11.09 - 10:00
Megosztás:
Nem számít az oltottság 3 ezreléknél
Fotó: freepik.com
Fontolóra vették, hogy azon településeken, melyeknek a fertőzöttségi aránya 3 ezrelék alatti, az oktatási intézmények átoltottságtól függetlenül jelenléti oktatással működhessenek.

Tegnap kezdődött a tanítás a kéthetes kényszervakáció után, s igencsak heves reakciókat váltott ki az a rendelet, hogy csak azon iskolákban, óvodákban lehet jelenléti oktatásban tanulni, ahol az alkalmazottak 60 százaléka be van oltva. Egyes iskolaigazgatók azt mondják, nem szeretnek online oktatni, az oltás beadatásától pedig még mindig idegenkednek. Nyilván ezeken a helyeken a szülők is kellemetlen helyzetbe kerülnek, hiszen a gyerekek felvigyázását is meg kell szervezniük. Az érintett intézmények vezetősége megértést és türelmet kér a szülőktől, gyerekektől, sok esetben viszont a szülők fel vannak háborodva amiatt, hogy nekik otthon kell vigyázniuk gyerekeikre, és tanítaniuk kell őket, miközben esetleg a szomszéd gyereke fizikai jelenléttel tanul.
Mindeközben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal közösségi oldalán mond köszönetet a pedagógusoknak, a szülőknek és nem utolsósorban a tanulóknak a felelősségteljes viselkedés miatt, hiszen Szatmárnémetiben a 44 tanintézményből 40-ben fizikai részvétellel zajlik az oktatás. Mintegy zárógondolatként írják, hogy ebben a nehéz időszakban sem szabad elfeledni, hogy a megfelelő jövőt a minőségi oktatás garantálja.
Az első tanítási nap után sokan már a pénteki jelentésekre kíváncsiak, közben Sorin Cîmpeanu ügyvivő oktatási miniszter arról számolt be, hogy fontolóra veszik annak a lehetőségét, hogy azon oktatási intézményekben, melyek olyan településen találhatók, ahol a fertőzöttségi szint 3 ezrelék alatti, mehessenek a gyerekek iskolába, óvodába akkor is, ha a tanintézetek beoltott alkalmazottainak aránya nem haladja meg a 60 százalékot.
Ezenkívül azt is bejelentette, hogy a tanügyminisztérium ellenőrző testülete ki fog szállni azokba az iskolákba, ahol alacsony az alkalmazottak átoltottsági aránya. Az ügyvivő oktatási miniszter közölte, hogy megháromszorozták az ellenőrző csoportok számát, és azok egyrészt az egészségügyi szabályok betartását fogják megvizsgálni az iskolákban, másrészt arra keresik a választ, mi az oka a tanárok és a személyzet alacsony átoltottságának. Cîmpeanu „szégyenteljesnek” nevezte a Digi24-nek adott interjújában, hogy egyes oktatási intézményekben a munkaközösség 12 százaléka van beoltva.
„Ahol az igazgató oltásellenes, ott nagyon alacsony átoltottsági arányra számítunk. Ez az igazság. Nem normális, hogy tanárként, a diákok példaképeként valaki nem érti meg a vakcina jelentőségét és szükségességét, nem fogja fel, hogy a tudomány fejlődik” — mondta Sorin Cîmpeanu. A tárcavezető a 3 ezrelékes határral kapcsolatosan elmondta, hogy kell legyen egy határ, mely megszabja, hol lehet az iskolákat, óvodákat megnyitni a jelenléti oktatás számára. A miniszter azt mondja, azért döntöttek végül az átoltottság figyelembevétele mellett, mert valamilyen módon biztonságos környezetet kell a diákoknak kialakítani, s azt nem tudják megoldani, hogy a betegségen átesett személyek állapotát nyomon kövessék, ezért nem kalkulálták be őket is a képletbe. Mivel ezt a határozatot sok támadás érte, azzal a javaslattal állt elő, hogy azon településeken, ahol a fertőzöttségi szint 3 ezrelék alatt van, ne vegyék figyelembe a tanügyi alkalmazottak átoltottsági arányát. Arra azonban nem válaszolt Cîmpeanu, hogy ezt a módosítást mikortól lehet alkalmazni, így addig a tanügyi dolgozók átoltottságától függ, hogy a gyerekek online vagy jelenléti oktatásban tanulnak.

Sógor Beáta

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie