×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Nem szabad siettetni az előkészítős gyerekek iskolakezdését

2021.01.13 - 15:48
Megosztás:
Nem szabad siettetni az előkészítős gyerekek iskolakezdését
Sînziana Cristea, a CJRAE vezetője / Fotó: SZFÚ archívum
Minden valószínűség szerint márciusban kezdődik el az előkészítő osztályokba való beiratkozás. A szakemberek kihangsúlyozzák, hogy nem kell siettetni az iskolakezdést azon gyerekek esetében, akik augusztus 31-ig nem töltik be a hatodik életévüket.

Feltehetően márciusban kerül sor az előkészítő osztályba történő beiratkozás első szakaszára, számolt be az edupedu.ro portálnak Sorin Ion tanügyminiszteri államtitkár, aki kihangsúlyozta, hogy a februári hónap során nyilvánosságra hozzák a pontos metodológiát is. Az államtitkár elmondta, hogy nem sokat szeretnének módosítani a tavalyi év procedúrájához képest, így minden gyermeket felvesznek a lakhelye szerinti körzeti iskolába, a fennmaradó helyeket pedig a más körzetekből vagy más településekről érkező gyerekek tölthetik be. A jelentkezőket az iratkozási folyamat lezárulása után sorolják be osztályokba, a tanfelügyelőségek által kidolgozott és az igazgatótanács által jóváhagyott, „átlátható, méltányos, diszkriminációmentességet és inklúziót biztosító” eljárás alapján, azaz nem egy bizonyos pedagógushoz íratják be a gyereket, hanem az oktatási intézménybe. Természetesen testvérek esetén a szülők kérelmezhetik, hogy egy osztályba kerüljenek a gyerekek. A következő tanévben is azokat a gyermekeket lehet beíratni előkészítő osztályba, akik 2021. augusztus 31-ével bezárólag betöltik hatodik életévüket. A szülők igénylésére a 6. életévüket 2020. szeptember elseje és december 31-e között betöltő gyerekeket is be lehet íratni az iskolába, amennyiben iskolaéretteknek nyilvánítják őket. A 2021/2022-es tanévben is lehetőség lesz az online beiratkozásra, akárcsak az elmúlt tanévben, hangsúlyozta Sorin Ion.

Pszichoszomatikus felmérés

A korábbi években az volt az előírás, hogy a szülők igénylésére a 6. életévüket szeptember elseje és december 31-e között betöltő gyerekeket is be lehetett íratni az iskolába, amennyiben az úgynevezett pszichoszomatikus felmérés során iskolaéretteknek nyilvánították őket. Ezt a felmérést a koronavírus-járvány megjelenése előtt a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ (CJRAE) végezte. Az iskolaérettségi felmérés kapcsán megkerestük Sînziana Cristeát, a CJRAE vezetőjét, aki elmondta, hogy a 2020/2021-es tanévben a pandémia miatt csak azon gyerekek felmérését kellett elkészíteniük, akik külföldről jöttek haza, illetve akik egyáltalán nem jártak óvodába, a többi gyereknek az óvónője kellett hogy adjon egy igazolást az iskolaérettségéről. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a pszichoszomatikus felmérést idén kiknek kell majd elvégezniük, de a CJRAE munkatársai készülnek erre a feladatra. Megtudtuk, hogy a korábbi években az iskolaérettségi felmérésre vitt gyerekek több mint 20 százalékának azt javasolták, hogy még egy évet maradjanak óvodában, a többi esetben viszont áldásukat adták a hat évet be nem töltött gyerekek iskolakezdésére. „Azt tapasztaljuk, hogy a szülők kezdik megérteni, hogy nem kell elsietni az iskolakezdést. Nem szabad a tanítónénik kiválasztása meghatározza a gyerek iskolakezdését, mert nem a pedagógus és nem a szülő fogja elkezdeni az iskolát, hanem a gyerek, és ezt a folyamatot nem szabad siettetni. Hiába tud már írni-olvasni a gyerek, de lehet, hogy még nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, vagy túlságosan kötődik még az édesanyjához, amit szintén figyelembe kell venni az iskolaérettség felmérésekor. Minden gyerek más ütemben fejlődik, ezért nem szabad siettetni az iskolakezdést sem” — összegzett Sînziana Cristea.

Sógor Beáta

„Digitális kanyon” a gyerekek között
Az iskoláskorú gyerekek kétharmadának világszerte nincs otthon internet-hozzáférése — állapította meg az ENSZ december elsején közzétett jelentésében, holott a pandémia miatti iskolabezárások okán ez létfontosságú lenne az online oktatásukhoz.
Kihirdette az elnök a törvényt, miszerint szabadnapot vehetnek ki a szülők
Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amelynek értelmében szabadnapot vehetnek ki a szülők arra az időszakra, amikor gyerekeik online oktatásban részesülnek a koronavírus-járvány miatt.
Havi 150 lejes értékjegyet kapnak a versenysportoló gyerekek
Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint havonta 150 lejes értékjegyben részesülnek a versenysportoló gyerekek.
Cookie