×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Nem olcsó luxuscikk a közvilágítás

2022.07.28 - 17:00
Megosztás:
Nem olcsó luxuscikk a közvilágítás
A legtöbb településen már intelligens, LED-es égőkre cserélték az utcai világítótesteket Fotó: A szerző felvétele
Annak ellenére, hogy manapság már természetesnek véljük a közterületek éjszakai megvilágítását, a helyi önkormányzatok nem kis befektetésébe kerül ez a fajta szolgáltatás. Mindenki igyekszik egyre inkább hatékonnyá tenni az általa működtetett rendszereket.

Van, ahol bizonyos időszakokban szüneteltetik a közvilágítást, mások energiatakarékos izzókat szereltetnek. Az elektromos áram drágulása igen komolyan érinti a települések büdzséjét is. 

„Az áram árának év eleji, hirtelen megemelése komolyan megterhelte a költségvetést. Az azóta bevezetett állami kompenzáció nagy segítség, így még elviselhetők a számlák” — részletezte lapunk kérdésére válaszolva Nuszer György, Erdőd alpolgármestere, aki szerint ennek ellenére igyekeznek spórolni a város közvilágításán, és ahol lehet, bizonyos időszakokban kikapcsolják azt. A teljes elsötétítést nem lehet megoldani, mert az automata közvilágítási rendszert úgy tervezték, hogy csak bizonyos szakaszokon engedi külön irányítani a világítótesteket. Ahol a rendszer nem autonóm módon funkcionál, ott éjféltől lekapcsolják az izzókat.

Szopor község minden településén sikerült energiatakarékos, LED-es technológiával készült lámpatesteket szerelni a köztéri póznák tetejére. „Száz százalékban ilyen világítótestekkel oldjuk meg az összes hozzánk tartozó település közvilágítását. Tapasztalataink szerint mintegy harminc százalékkal kevesebbe kerül így a közterületek éjjeli kivilágítása” — tudatta lapunkkal Fekete Bertalan alpolgármester, akinek az elmondása szerint a tavalyi év folyamán fejezték be a rendszer modernizálását. Mint mondta, a modern rendszer jóvoltából kevesebb a fogyasztás, és a hatóságilag, mesterségesen lenn tartott energiaáraknak hála még fenntartható az éjszakai közvilágítás működtetése. Ettől függetlenül senki sem tudja, mit hozhat a jövő, ha az árak még inkább elszállnak majd.

Mezőfény teljes területén már 2017 óta költséghatékony, LED-es rendszerű a közvilágítás. „Az energiaválság már évekkel ezelőtt éreztette a negatív hatásait, és a régi, elavult rendszer nem volt hatékony, sokba került volna a fenntartása, működtetése. Nem vártuk, hogy majd magától megoldódik a helyzet, hanem léptünk, amikor itt volt az ideje” — vázolta a helyzetet Brém László polgármester. Az elöljáró szerint ennek a fajta közvilágítási rendszernek a fenntartásával sokkal kevesebb a probléma, és olcsóbb is a működtetése, hiszen annak ellenére, hogy jobban működik, kevesebbet fogyaszt.
A folyamatosan emelkedő energiaárak egyébként minden települést megtépáznak. Ilyés Gyula, a Partiumi Regionális Önkormányzati Tanács elnökségi tagja, Vetés polgármestere lapunkkal való beszélgetése során kifejtette, hogy országos szinten komoly gondokat fognak okozni a rohamos áremelkedések.

„A magas energiaszámlák az iskolák és óvodák, illetve a többi közintézmény fűtészámláin fognak majd komolyabban érződni. Már ősszel gondoskodni kell a hatékonyságról, de még így is kérdéses lesz a hosszú távú fenntarthatóság” — véli az önkormányzati vezető. Gondot jelenthet majd költségvetési fedezetet találni a kiszámlázott energiára. Vetés községben egyébiránt szintén energiahatékony, LED-es világítótestek gondoskodnak a közterületek esti megvilágításáról. A vetési rendszer pozitív hatása már rövid időn belül meglátszott a villanyszámlákon, a beszerelést követően mintegy felére csökkentek az ilyen típusú kiadások — meséli a polgármester. Ilyés szerint nem a legjobb megoldás, ha lekapcsolják az égőket, csak a kényszerűség vezethet ehhez az intézkedéshez. „A közterek esti megvilágítása nem a sétálók kényelméért van, hiszen nagyon kevesen élnek ezzel a hobbival. Sokkal inkább szolgálja a közrend minél hatékonyabb fenntartását. Amióta Óvári végéig meg van világítva az út, az utolsó háztól szinte az országhatárig ellátni. Ez nagyban segíti a határőrök munkáját is, különösen az utóbbi évek migránsproblémáit figyelembe véve” — fogalmazott Ilyés.

Jó lenne a saját forrás, de problémás a kivitelezése

A közpénzek, a települések bevétele a megemelkedett számlák miatt el fog fogyni a fenntartási költségekre, és a lakosság adóbefizetéseiből nem jut majd fejlesztésekre. Amennyiben az emberek nem látják, mire megy el a pénzük, jogosan kérdezhetik, miért fizessék be időben az adójukat. Ilyés az országos energiapolitika reformjában látja a megoldást. Szerinte időben fel kell készülni a helyzet kezelésére, mert csak így lehet hatékonyan eljárni. Jó ötletnek tartja azt az elgondolást is, hogy a közeljövőben az önkormányzatok pályázhassanak és telepíthessenek saját felhasználásra szánt napelemparkokat.

Ez elviekben besegítene a kiadások enyhítésébe, ám nem minden esetben kivitelezhető. Amíg évtizedek óta lezáratlanok a földvisszaszolgáltatási procedúrák, addig nagyon nehéz előteremteni az ehhez szükséges több hektárnyi, községi vagy városi tulajdonban lévő területet. Emellett ha van is szabad terület, kérdéses, hogy az hol található. Amennyiben nem megfelelő az elhelyezkedése, messze van például a villamoshálózattól, és nem lehet betáplálni a rendszerbe, vagy csak nagy költségek generálása által lehet a hálózatra kötni, nem lesz hatékony a telepítése. Ha két-három négyzetkilométernyi legelőről van szó, amely jó messze van a közszolgáltatások által kiépített rendszertől, az nem segít sokat a projektnek. Ilyés szerint az ország önkormányzatainak talán tíz vagy húsz százaléka tudja megoldani ezt a kérdést nagy befektetések nélkül. A komoly anyagi ráfordítás viszont nem hatékony és nem is elérhető a mai gazdasági helyzetben. A gond, hogy országos szinten nem adottak az ilyen típusú rendszerek kiépítéséhez elengedhetetlen, optimális földrajzi feltételek.
Az önkormányzatok energiaszükségleteit lehet ugyan csökkenteni, mindenki igyekszik spórolni, ahol tud, de a téli fűtésszezon, a közintézmények működtetése vízválasztó lesz majd ebből a szempontból.

Végh Balázs

Cookie