×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Belföld

Nem lesz olcsóbb a földgáz

2022.05.20 - 09:11
Megosztás:
Nem lesz olcsóbb a földgáz
Fotó: energia.ro
Növekszik a „házon belül” kitermelt földgáz mennyisége, de ettől még nem lesz olcsóbb. Nő a fekete-tengeri román gázkinyerés, függetlenedünk az orosz gáztól, de az ára ugyanannyi marad.

A román Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnökét kérdeztük arról, hogy javul-e a helyzet az energetikai piacon azt követően, hogy több gáz kerül kitermelésre a Fekete tenger fenekén lévő lelőhelyekről, de Nagy Bege Zoltán sajnos nem tudott jó hírekkel szolgálni. Az intézményvezető elmondta, rövid távon a lakosság nem fog mentesülni a gázárak okozta tehertől, mert akkora a kereslet a földgáz iránt akár Európát nézzük, akár csak a szomszédos országokat, hogy játszva el tudnak adni a gázkitermelő cégek akármekkora mennyiséget, az évnek bármelyik szakaszában. Ha a román fogyasztó nem hajlandó, vagy nem képes piaci árat fizetni érte, azonnal viszi külföldre.

Gyors módosítás

Fekete-tengeri kitermelés most is van, emlékeztetett Nagy Bege, 20 – 30 éve dolgozó Petrom és Romgaz szondák is vannak a román tengeren, a mostani offshore-törvény módosításával csak szaporodni fog a szondák száma. Ez a szabályozás sem új keletű, de kellett hozzá az orosz – ukrán konfliktus, hogy gyorsan meg lehessen változtatni olyanformán, hogy kedvező legyen annyira a befektetők számára, hogy azoknak megérje beruházni.
A Black Sea Oil & Gas-nak (BSOG) is vannak megkezdett gázkitermelési beruházásai, amelyekbe azért fogott bele, mert ígéretet kapott rá, hogy kedvező irányba fog változni az offshore-törvény. Most, hogy ez megtörtént, nagy eséllyel fel fognak gyorsulni ennek a cégnek a beruházásai és a sekélyvízi fúrások mellett a mélyvíziekbe is belevág.

Elviszi a kereslet

A szakma és Nagy Bege is óriási gázmennyiségekről beszél, például, hogy mélytengeri fúrások által 100 milliárd köbméternyi földgáz válik elérhetővé és kitermelhetővé, miközben a Petrom és a Romgaz mostani fekete-tengeri gázkitermelése évi 10 milliárd köbmétert tesz ki. A BSOG által megbecsült termelési kapacitás évi 1 milliárd köbméterről szól. Ám hiába a nagyobb kínálat, a piac még ilyen körülmények között sem fogja engedni, hogy olcsóbb legyen a gáz, mivel a kereslet még mindig sokkal nagyobb mintsem ez a plusz mennyiség el tudná tompítani. Romániában még most is plafonálva van a lakossági földgáz ára, amivel óriási költségei vannak az államnak. Ez a teher fog enyhülni azzal, hogy megindul a gazdagabb kitermelés, az államnak hatvan százalékos részesedése van az offshore-törvény értelmében a fekete-tengeri gázkitermelésből. Hogy szemléltesse, hogy az államilag támogatott gázár mit jelent Nagy Bege elmondta:  a tavaly téli 25€/Mwh-ás gázár ma 90€/MWh úgy, hogy nyár van, nincs fűtési szezon, miközben a megszokott nyári gázár – amikor minden ország bespájzol télire belőle –, 20€/Mwh.

Nem hivatalos

Nagy Bege Zoltán egyébként most még óvatosan közelít az offshore-törvény piac számára kedvező módosításához, mert ezt szerinte most még fenntartásokkal kezelik a földgázipari cégek is. A közgazdász szerint a törvény még nem lépett életbe, azt még politikusok, vagy maga az államfő is megtámadhatja alkotmányos aggályokra hivatkozva. A beruházók közül még egyik sem tette közzé,  hogy hivatalos döntés született cégen belül,  hogy a kitermelés kiterjesztéséhez szükséges beruházásokat elkezdik — akkor lesz biztos, hogy nőni fog a kitermelt mennyiség a fekete-tengeri platformokból, ha az offshore módosítások megjelennek a Hivatalos Közlönyben.

Princz Csaba

Cseke Attila: március első felétől lehet pályázni gázhálózati beruházásokra
Március első felétől pályázhatnak az Anghel Saligny program keretében az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium által meghirdetett gázhálózati beruházásokra — jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Cseke Attila. A fejlesztési miniszter közölte azt is, hogy a tárca átvesz újabb 105 finanszírozási kérést az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától. Szatmár megyében Szatmárhegy és Kismajtény kap kérésre támogatást.
Ciolacu: kedden tárgyalja a koalíció az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét
Kedden ismerteti az energiaügyi miniszter vagy a kormányfő a koalíció vezetőivel a földgáz- és az áramszámlák csökkentését célzó, áprilistól hatályba lépő törvény tervezetét — közölte hétfőn a parlamentben Marcel Ciolacu.
5 százalékra csökkentenék az energia áfáját és értékjegyekkel támogatnák a rászoruló energiafogyasztókat
Kormányzati források szerint a szolgáltatói árrés 5 százalékra történő korlátozása, az energia áfájának 5 százalékra történő csökkentése és a rászoruló fogyasztók értékjegyekkel való támogatása néhány javaslat azok közül, amelyeket a koalíció fontolóra vesz az energia drágulásának kompenzálására.
Cookie