×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Nem kizárt egy nyári Covid-hullám az alacsony beoltottság okán

2022.05.13 - 14:00
Megosztás:
Nem kizárt egy nyári Covid-hullám az alacsony beoltottság okán
A negyedik oltás beadatása főleg 60 év felettieknek javasolt — idősebb korban gyorsan csökken az ellenanyagszint (Fotó: MTI)
Járványhelyzet nincs, viszont hétfőtől kérhető a negyedik dózis koronavírus elleni oltás. Dr. Fejér Szilárd kémikus kutató szerint a maximális védelem érdekében a negyedik oltást (főleg a 60 év felettiek) érdemes a következő hullám elejére időzíteni.

Covid-19-járványhelyzetről már nem igazán lehet beszélni, hétfőtől viszont kezdődik a 4. dózissal való immunizálás. Dr. Fejér Szilárd kémikus kutató szerint a maximális védelem érdekében a negyedik oltást érdemes a következő hullám elejére időzíteniük azoknak a személyeknek, akiket még nem fertőzött meg a koronavírus BA.1 variánsa a télen. Azok, akik már átestek a fertőzésen, de előtte beadatták az oltást, vagy még kimutatható az antitest a szervezetükben, a negyedik booster adagot időzíthetik az esetleges őszi hullámra is — írja Facebook-bejegyzésében a szakember. A negyedik oltás beadtása főleg 60 év felettieknek javasolt, mivel idősebb korban csökken a leggyorsabban az oltás által biztosított ellenanyagszint. A vírus fejlődésével egyre fontosabb lesz az újabb oltások kifejlesztése, addig viszont még mindig rossz ötlet csak egy előző koronavírus-fertőzés által biztosított védettségre hagyatkozni.
A kémikus kutató szerint ugyanakkor van rá esély, hogy kialakuljon egy következő járványhullám. A dél-afrikai adatok alapján (ahol alacsony az átoltottság, félévente megjelennek újabb hullámok) Romániában sem kizárt egy nyári hullám — szögezi le.

5. és 6. hullám?

„Úgy néz ki, hogy az 5. hullámnak hála a 6. hullám nem volt más, mint egy kis pukli a járványgörbén. Matematikailag azért hullámnak számít, de valószínűleg hivatalosan nem ezt fogják a 6. hullámnak nevezni, így megpróbálom elkerülni azt, hogy mindenkit jól összezavarjak, és csak BA.2-hullámként fogok erre a puklira hivatkozni” — írja a szakember, aki szerint a magyarázat erre az, hogy annyian megfertőződtek az 5. (BA.1-) hullámban, hogy hiába volt a BA.2 variáns 30 százalékkal fertőzőképesebb, másfél hónappal a BA.1-hullám után olyan lakossági nyájimmunitás alakult ki, hogy a BA.2 épp hogy csak labdába tudott rúgni, és olyanokat megfertőzni, akik a korábbi hullámban ezt valahogyan elkerülték, bár fogékonyak lettek volna arra is.

A nyugati országokban viszont nem így történt — erre a válasz a szakember szerint valószínűleg a jobb nyugat-európai lakossági immunizálásban és nagyobb fegyelemben rejlik, ezekben az országokban a BA.1-hullámot elég sokan megúszták az oltás által biztosított közösségi immunitás és a járványügyi szabályok betartása miatt. 
„Felénk a fegyelem elég korán alábbhagyott, és a BA.1-hullámban a lakosság igen jelentős része (akár fele?) megfertőződött. Kísérleti adatok 4-szer kisebb védelmet jósolnak a BA.1-fertőzésen átesetteknek a BA.2-fertőzéssel szemben, mint a BA.1-gyel való újrafertőződés ellen, de ez bőven elég lehetett ahhoz, hogy legyen néhány nyugodt hónapunk.

Újabb variánsok

Azóta viszont felbukkant még pár variáns — folytatta bejegyzésében a kémikus kutató. Amerikában a BA.2.12.1 miatt növekednek exponenciálisan az esetszámok, a BA.1-hullám csúcsa után 4 hónappal. Dél-Afrikában pedig a BA.4 és BA.5 variánsok okozzák az újabb hullámot, egymással versengve. Portugáliában a BA.5 veszi át a vezetést a BA.2-től rohamtempóban. Mivel a fertőzés utáni immunitás elég gyenge, és négy hónap után jelentősen csökken, valamint a kísérleti adatok azt mutatják, hogy a BA.1-fertőzéssel megszerzett friss immunitás 7,5-ször rosszabbul semlegesíti a BA.4 vagy BA.5 variánsokat, az esetszámok növekedését egyértelműen főleg az újrafertőződések fogják okozni. Jó hír viszont, hogy jelentősen nagyobb a BA.4 és BA.5 variánsok elleni semlegesítő kapacitás azoknál, akik be voltak oltva, és utána fertőződtek meg a BA.1 variánssal — jegyzi meg.

„Külön érdekesség, hogy az általunk használt PCR-tesztekkel a brit variánstól elkezdve minden hullámnál láttuk az éppen akkor versengő két fő variáns dinamikáját, és szépen követhető volt, mikor veszi át az új variáns a vezetést. A BA.4 és BA.5 variánsoknál ismét megvan az a mutáció, ami miatt eltűnik az egyik jel a PCR-görbén, így továbbra is követhető lesz ez a dinamika. 
Mi és mikor várható, amikor ilyen jól állunk járványügyileg? A dél-afrikai adatok alapján (alacsony beoltottság, 6 havonta megjelenő újabb hullámok) itthon sem kizárt egy nyári hullám” — közölte. SZFÚ

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egyre inkább sárgul Szatmár megye
Már csak 11 település esik piros besorolás alá Szatmárban, de egyikük fertőzöttségi szintje sem haladja meg az öt ezreléket, jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma — a megye lassan maga mögött tudhatja az ötödik járványhullámot.
GCS: 7191 új koronavírusos fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában; 101 beteg halt meg
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 7191 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 101 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak.
Cookie