×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
10 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő

2021.04.29 - 10:00
Megosztás:
Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szerdán találkozott a magyarországi Gyulán Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és sok egyéb téma mellett a két ország közötti állandósított új átkelőkről is megegyeztek, ám ezek között sajnos továbbra sincs ott a Nagypeleske–Zajta közötti.

Átkelő van, EU-s támogatásból út épült oda, a lázári községvezetés ki is építette ott a működéshez szükséges infrastruktúrát, idén mégsem fog állandó átkelő nyílni a lázári községhez tartozó település és magyarországi szomszédja között.

Szijjártó Péter az Arad megyei Ottlaka–Elek és a Temes megyei Kisvarjas–Dombegyház átkelők állandósításáról való egyezség tegnap megtörtént aláírását említette a délig tartó egyeztetést követő sajtótájékoztatón, itt ősztől lesz bármikor átjárható a román-magyar határ.

Csak találgatni lehet, hogy miért nem sikerült állandóvá tenni a Szatmár megyei átkelőt is, a déli megyék helyzetbe hozásának mindenképpen politikai okai vannak. A jelek szerint a határátkelőket illetően a román érdek érvényesült, hiszen a magyar oldalon Békés megyében van mindkét átkelő, és közismert, hogy ebben a megyében a legnagyobb a magyarországi román kisebbség lélekszáma. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy szintén miniszterközi egyezség alapján épülhet Szatmár megyében gyorsforgalmi út Mátészalka, Csenger, Óvári és Szatmárnémeti érintésével (ennek elkészültét 2024-re ígérte Szijjártó), valószínűleg ezzel van ellensúlyozva a Szatmár megyében meg nem nyitott román-magyar határátkelő negatív hatása. P. Cs.

 

 

 

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik mindkét dózissal be vannak oltva
Az országos vészhelyzeti bizottság péntek este jóváhagyta a magas járványügyi kockázatú országok/területek listáját, a besorolásuk alapjául szolgáló kritériumokat, valamint az ezekből az országokból/területekről Romániába érkező személyekre vonatkozó 14 napos karantén alkalmazásának szabályait.
Módosították a beutazókra érvényes karanténszabályozást
Módosult az egyes országokra alkalmazott járványügyi kockázati besorolás, így ezentúl kevesebb külföldről érkező utas kell karanténba vonuljon. A Magyarországról érkezőkre továbbra is kéthetes karantén vár, ha nincs megfelelő oltásigazolásuk vagy PCR-tesztjük.
Csaknem ötvenezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 49.900 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában több mint 19.600 járművel (ezek közül 10.300 teherszállító) - tájékoztatott kedden a határrendészet.
Cookie