×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő

2021.04.29 - 10:00
Megosztás:
Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szerdán találkozott a magyarországi Gyulán Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és sok egyéb téma mellett a két ország közötti állandósított új átkelőkről is megegyeztek, ám ezek között sajnos továbbra sincs ott a Nagypeleske–Zajta közötti.

Átkelő van, EU-s támogatásból út épült oda, a lázári községvezetés ki is építette ott a működéshez szükséges infrastruktúrát, idén mégsem fog állandó átkelő nyílni a lázári községhez tartozó település és magyarországi szomszédja között.

Szijjártó Péter az Arad megyei Ottlaka–Elek és a Temes megyei Kisvarjas–Dombegyház átkelők állandósításáról való egyezség tegnap megtörtént aláírását említette a délig tartó egyeztetést követő sajtótájékoztatón, itt ősztől lesz bármikor átjárható a román-magyar határ.

Csak találgatni lehet, hogy miért nem sikerült állandóvá tenni a Szatmár megyei átkelőt is, a déli megyék helyzetbe hozásának mindenképpen politikai okai vannak. A jelek szerint a határátkelőket illetően a román érdek érvényesült, hiszen a magyar oldalon Békés megyében van mindkét átkelő, és közismert, hogy ebben a megyében a legnagyobb a magyarországi román kisebbség lélekszáma. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy szintén miniszterközi egyezség alapján épülhet Szatmár megyében gyorsforgalmi út Mátészalka, Csenger, Óvári és Szatmárnémeti érintésével (ennek elkészültét 2024-re ígérte Szijjártó), valószínűleg ezzel van ellensúlyozva a Szatmár megyében meg nem nyitott román-magyar határátkelő negatív hatása. P. Cs.

 

 

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie