×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

Nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországon érettségiző szatmári diákoknak

2020.04.17 - 16:04
Megosztás:
Nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországon érettségiző szatmári diákoknak
Ez elmúlt napokban többen is kérdéssel fordultak Magyar Lóránd parlamenti képviselőhöz a magyarországi érettségi kapcsán. A leggyakoribb kérdés az volt, hogy az érettségi vizsgára külföldre utazó diákoknak karanténba kell-e vonulniuk.

Kallós Zoltán Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a megyében közel hetven diák van, akik magyar nyelvű középiskola végzőseként Magyarországon szeretnének továbbtanulni. Az egyetemi felvételihez - bizonyos szakokon - elvárás néhány tantárgyból a magyarországi érettségin, az ottani tananyagból vizsgázni.

Magyar Lóránd a megkeresések nyomán kérdéssel kereste meg a Magyar Külügyminisztériumot, illetve konzultált az ügyben Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával. Mint kiderült, s erről azóta több magyarországi lap is írt, nem kell a diákoknak karanténba vonulniuk. Ezt erősíti meg Maruzsa Zoltán magyarországi köznevelési államtitkár nyilatkozata is: „A külföldről érkező érettségiző magyarok nincsenek sokan, de lehetővé fogják tenni a határátlépést számukra, és nem kell karanténba vonulniuk” – idézi a Magyar Nemzet az oktatási szakembert.

Magyarországon idén nem lesz ballagás, de érettségi igen: a rendhagyó vizsga teljes értékű lesz, a felsőoktatási felvételikhez elégséges. Az érettségin pedig egy helyiségben maximum 10 fő tartózkodhat, és másfél méteres távolságot kell köztük tartani. Kollégiumi elhelyezést is biztosítanak azoknak, akiknek szükséges az érettségi kapcsán: egy szobában viszont csak egy tanuló lehet.

Az idei érettségi vizsgák május 4-én kezdődnek, és várhatóan két hétig tartanak majd – szóbelik nem, csak írásbeli vizsgák lesznek.

Ugyan Magyarországon nem kell majd karanténba vonulniuk az oda vizsgázni érkező diákoknak, a szatmáriakra, miután hazatértek, házi elkülönítés vár.

Szijjártó Péter felajánlotta Magyarország segítségét Romániának a konstancai kórháztűz miatt
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét Romániának a konstancai járványkórház miatt, ahol pénteken pusztított tűzvész.
Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Cookie