×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Nem hezitálnak, inkább váltanak

2022.01.20 - 14:27
Megosztás:
Nem hezitálnak, inkább váltanak
Fotó: freepik.com
Szakemberek szerint idén emelkedni fog azon munkavállalók aránya, akik munkahelyet váltanak. A pandémia kezdetén tapasztalt félelmek és hezitálások után egyre magabiztosabban váltanak.

Úgy tűnik, a The Great Resignation jelenség, azaz a „nagy felmondás” helyi szinten is egyre jobban jelen van, derül ki az eJobs Románia legújabb kutatásából. A közvélemény-kutatásban résztvevők 21 százaléka állítja, hogy ha nem lenne megelégedve jelenlegi munkahelyével, akkor felmondana, még akkor is, ha nem lenne más konkrét munkaajánlata, a fennmaradó 79 százalék azonban megfontoltabb, ők mindaddig maradnának jelenlegi munkahelyükön, míg nem találnának más, biztos szakmai lehetőséget. Ugyanakkor azon válaszadók 82 százaléka, akik azt állították, hogy 2022-ben munkahelyet szeretnének váltani, elismeri, hogy elkezdett már más állás után kutakodni. Sőt mi több, 43 százalékuk úgy véli, hogy maximum 3 hónapra van szüksége ahhoz, hogy megtalálja azt a munkaajánlatot, amire vágyik.

„Az elmúlt év a felmérésben résztvevők 36 százalékának hozott munkahelyváltást, és arra számítunk, hogy 2022-ben jelentősen emelkedik azok aránya, akik munkahelyet cserélnek. Úgy véljük, hogy mindazon felmondási kérelmek, melyeket eddig félelemből nem nyújtottak be a munkavállalók, rövidesen a HR-esek asztalára kerülnek, amennyiben a munkaadók nem akadályozzák meg ezt valamilyen módon. Már nem beszélhetünk azokról a félelmekről és hezitálásokról, melyek a pandémia kezdetén mutatkoztak, hanem olyan munkavállalókról, akik eléggé határozottak és magabiztosak, akik nem elégszenek meg félmegoldásokkal. Látjuk, hogy nem hezitálnának otthagyni munkaadójukat, mely már nem elégíti ki elvárásaikat, még azelőtt, hogy új munkahelyet találnának, pont azért, mert hisznek abban, hogy gyorsan jobb munkát találnak” — mondja Raluca Dumitra, az eJobs Románia marketingvezetője.

2022-ben a felmérésben részt vevő munkavállalók ambiciózus terveket tűztek ki maguk elé: 71 százalékuk változást szeretne szakmai téren, akár munkahelyváltás (34,9%), akár egy jobb fizetés (30,9%), akár merészebb megvalósítás által, mint a szakmaváltás (5,2%). Továbbra is a multinacionális cégek a legvonzóbbak a romániai munkavállalók számára, a válaszadók egyharmadának ez lenne az első számú választás munkahelyváltás esetén, míg a legkevesebben, csak 11 százalék választaná szívesen a román vállalatokat, miközben 25 százalékuk kis cégnél, akár startupoknál is szívesen helyezkedne el.

A továbbiakban fő szempont a flexibilitás, amikor a romániai munkavállalók csere mellett döntenek, 18 százalékuk választaná azt a munkaadót, mely lehetőséget biztosít arra, hogy 100 százalékban távmunkát végezzen.

„Amikor a jelenlegi munkaadóval való kapcsolattartás kerül szóba, akkor a legfontosabb dolgok a kisebb nyomás helyezése a munkavállalóra, jobb átláthatóság, több flexibilitás és több feedback. Ezek a kényes pontok is a munkaadó és munkavállaló közötti kapcsolatban, melyekre megoldást kell találjanak a munkaadók, hogy a jelentős felmondási hullámot, ezáltal a cégeken belüli nagy fluktuációt tompítsák” — összegez Raluca Dumitra.

Az eJobs felmérését december 15. és január 5. között végezték 2677 válaszadó részvételével. Jelenleg több mint 26 790 állás van meghirdetve az állásközvetítő platformon.

Sógor Beáta

 

Magas elvárás, alacsony felkészültség
Paradox helyzet jellemzi a hazai munkaerőpiacot, derül ki az eJobs Románia legújabb felméréséből. A munkaadók az új munkaerő reményében akár bérnövekedést is ajánlanak, holott nem tartják kellőképpen felkészültnek a munkavállalók jó részét.
Rekorddal nyitott a munkaerőpiac
Januárban több mint 37 ezer új munkahelyet hirdettek meg az eJobs Románia platformon, mely 61%-kal több, mint az előző év első hónapjában volt, tájékoztat az állásközvetítő portál.
174 betöltetlen állás  van Szatmár megyében
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatásából kiderül, hogy jelenleg 174 szabad állást hirdettek meg megyénkben a munkaadók.
Cookie