×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Nem hatékony módszer a nyálteszt

2021.11.27 - 14:22
Megosztás:
Nem hatékony módszer a nyálteszt
Fotó: news.virginia.edu
Megérkeztek a tanfelügyelőségekre a nyáltesztek, amelyeket kiosztanak majd az oktatási intézményeknek. A tesztelést valószínűleg mindenhol a szülőkre bízzák majd az iskolák, óvodák. A nyáltesztek elvégzése fölösleges — mondja dr. Călin Bumbuluţ családorvos.

Az első 6,5 millió adag nyálteszt — az összesen 12 millióból — csütörtökön és pénteken megérkezett a megyei tanfelügyelőségekre, ezek kiosztását az iskolák között a tanfelügyelőségeknek kell megoldaniuk, számolt be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. A következő szállítmányok december 2-án, illetve december 9-én várhatók. Szatmár megyébe a tegnapi nap folyamán 27 ezer nyálteszt érkezett, melyeket kiosztanak majd az iskoláknak, óvodáknak. A nyálteszteket az iskolások, óvodások és a tanügyi alkalmazottak is elvégezhetik, de nem kötelező. Arról minden esetben az oktatási intézmény igazgatótanácsa hivatott dönteni, hogy otthon vagy az iskolákban, óvodákban végzik el hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön a nyáltesztet. Az egészségügyi és az oktatási minisztérium által jóváhagyott közös rendelet alapján a nyáltesztes szűrés senki számára nem kötelező. Ha az iskolában vagy óvodában zajlik a tesztelés, a szülőknek ki kell tölteniük egy hozzájárulási nyilatkozatot. Információink szerint Szatmár megyében valamennyi oktatási intézmény vezetősége az otthoni tesztelés mellett dönt majd, hiszen azokban a tanintézményekben van többnyire egészségügyi alkalmazott, aki ezt elvégezhetné, melyek nagyon nagy létszámúak, így nagyon sok időt venne igénybe a diákok tesztelése. Az otthoni tesztelés kapcsán felvetődött az a kérdés, hogy a szülők mennyire lesznek együttműködők, illetve pozitív teszt esetén bevallják-e a betegséget. Ezzel kapcsolatosan Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő elmondta, hogy bíznak a szülőkben, mást nem igazán lehet tenni. A tanügyminiszter ugyanakkor a noninvazív nyáltesztek elvégzése kapcsán elmondta, hogy a nyáltesztes szűrés elkezdése előtt az egészségügyi minisztériummal közösen kidolgoznak egy módot annak érdekében, hogy egy könnyen érthető videóban elmagyarázzák az eljárást. Az újonnan beiktatott egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila kijelentette, hogy személyesen is kész bemutatni, milyen egyszerű a nyáltesztek elvégzése, és szükség esetén a gyakorlati útmutató videók elkészítésében is szerepet vállal. Ha a hivatalos tájékoztatást nézzük, akkor minden szép és jó a nyáltesztekkel kapcsolatban, azonban arról senki nem beszél, hogy tényleg hatékonyak-e ezek a tesztek, és ahol több gyerek van, ott mikor kell felkelni, hogy meglegyenek a teszteredmények időben, és ne késsenek el az iskolából, óvodából, munkahelyről a családtagok. Ha pedig nem kötelező a szűrés, miért is kellett ilyen mennyiségű tesztet megvásárolni?

Semmi értelme

A nyáltesztekkel kapcsolatosan megkérdeztük dr. Călin Bumbuluţ családorvost, aki a Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke, valamint az Általános Orvosok Európai Szakszervezetének (UEMO) vezetője is. Elmondta, hogy egyéni védekezés szempontjából indokolt lehet a nyálalapú gyorsteszt elvégzése, de semmiképpen nem jó screeningre. Semmilyen kutatás nem bizonyítja jelenleg a nyáltesztalapú szűrési módszer hatékonyságát, sőt, még az orrból vett mintavételen alapuló gyorstesztek hatékonyságára sincs bizonyíték szűrővizsgálati szempontból — mutatott rá a szakember, aki rávilágított arra is, hogy a nyálteszt kivételes esetben lehet hatékony, amikor pozitív eredmény születik, azonban a negatív nyélteszt nem jelenti azt, hogy biztosan nem fertőzött az egyén.

„Epidemiológiai szempontból, ha kollektív egészségmegőrzést akarunk elérni, akkor soha nem fordulsz ilyen típusú gyorstesztekhez, folytatta a családorvos, aki kihangsúlyozta, hogy a maszk viselése, a távolságtartás, az elszigetelés vagy szükség esetén a lezárás jelenti a hatékony védekezési mechanizmust pandémia idején. Pandémia idején nem kezdesz el mindenfélével tesztelni, kísérletezni. Mire egy egész iskola közösségét letesztelik, valószínűleg néhány diák kimarad, akik akár fertőzöttek, akár vírushordozók, de nem tudtad őket nyilvántartásba venni. Ők több emberrel is találkozhatnak a közösségben, és akkor már más intézkedéseket is be kell vezetni. A probléma jelenleg az, hogy a nyálteszt elvégzése nem hatékony és nem elégséges módszer. Nem lehet csak erre alapozni a pandémia elleni harcot. Ki vállalja a felelősséget a módszer eredménye miatt?” — vetette fel Bumbuluţ doktor.

A szakember arra a kérdésre, hogy lehet-e hatékony az otthon, szülők által végzett nyálteszt, azt válaszolta, hogy szinte felesleges elvégzeni a tesztet, hiszen abban az esetben, ha pozitív az eredmény, javasolnak majd egy antigéngyorstesztet is, melyet erre felkészített egészségügyi szakember végez el, s annak eredménye alapján döntik el, hogy mi a további teendő. „Kihangsúlyoznám, hogy itt nem bizalomról van szó, hanem hozzáértésről. Tisztelem a tanárokat és a szülőket, de kétlem, hogy megvan a szükséges képességük vagy tapasztalatuk a tesztek elvégzésére. Az igaz, hogy a nyáltesztek elvégzése nagyon egyszerű, hiszen a gyerek beleköp egy edénykébe, és kész is. A probléma az, hogy megeshet, hogy a nyálmintában nem volt elég antigéntest, mely a betegséget kimutathatná, még az antigéntesztek sem biztosak ebből a szempontból. Ezért aki biztosra akar menni, mert tünetei vannak, vagy kapcsolatba került koronavírus-fertőzött személlyel, annak az örökítőanyag kimutatásán alapuló PCR-tesztet kell elvégeztetnie. Abban az esetben, ha ennek eredménye negatív, valóban azt mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem koronavírus-fertőzött az illető személy. Kihangsúlyozom, hogy a PCR-tesztet akkor csináltatjuk meg, ha gyanús esetről van szó, ezt nem lehet megelőzés céljából elvégeztetni” — fogalmazott a családorvos, aki rávilágított, hogy a nyáltesztek elvégzése nem biztosít közösségi biztonságot, legfeljebb egyénit.

„Ilyen körülmények között kijelenthetjük, hogy a kitűzött cél szempontjából fölösleges ez a nyálteszt. Lehet a gyerek szempontjából hatékony, hiszen ha vannak tünetei is, ez alapján tovább lehet küldeni, de az iskolákban nem mondhatjuk, hogy a teszt elvégzésével lazábban kezeljük az egészségügyi előírásokat. Viszont ha betartjuk a szabályokat, miért tesztelünk? Ez olyan, mint a lottó: ha egy gyerek is hamis negatív tesztet produkál, minden a feje tetejére áll, s fölöslegesen költöttünk sok pénzt a nyáltesztekre. Nagyjából olyan hatékony, mint az a mondás, hogy napi egy alma az orvost távol tartja. Most mondhatjuk azt, hogy napi egy köpet a nyáltesztbe, s az orvost távol tartod” — összegzett dr. Călin Bumbuluţ, aki szerint a megfelelően képzett és felkészült szakemberekre kell bízni a pandémia idején a döntéshozatal jogát, hiszen ők meghoznák a szükséges intézkedéseket, még akkor is, ha azok pillanatnyilag kellemetlenséget is okoznának.

Sógor Beáta

 

Kitartanak a fizikai jelenléttel zajló oktatás mellett
Január 28-án országos viszonylatban 26 974 gyerek (0,93%) és 7307 tanügyi alkalmazott (2,7%) volt koronavírusosként nyilvántartva, Szatmár megyében pedig 89 diák és óvodás, illetve 94 tanügyi alkalmazott volt koronavírusos az elmúlt pénteken.
Arafat: megvizsgáljuk a nyáltesztek iskolai alkalmazásának eredményességét
Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője hétfőn kijelentette, az oktatási és az egészségügyi tárca szakértői járványügyi szakemberekkel közösen megvizsgálják a Covid-nyáltesztek iskolai használatának eredményességét.
Megérkeztek az iskoláknak szánt nyáltesztek
A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt - közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár.
Cookie