×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Nem függ az antitestmennyiségtől a védőoltás időpontja

2021.01.19 - 18:46
Megosztás:
Nem függ az antitestmennyiségtől a védőoltás időpontja
299 oltási központban folyik az immunizálás az oltási kampány második szakaszában, ez összesen 487 oltási pontot jelent - közölte kedden Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Hozzátette: január 15-e után 340 573 személyt programoztak be oltásra, ennek 16 százalékát telefonon, 12 százalékát a családorvosok révén, 44 százaléka egyénileg vagy hozzátartozóján keresztül kért időpontot, a jelentkezők 28 százalékának a programálásáról a munkáltató gondoskodott.

Keddig egyébként 235 239 ezer személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, 1951-en vannak azok, akik már a másodikon is túl vannak — közölte a CNCAV vezetője. Az orvos hozzátette: összesen 809 esetben regisztráltak kisebb mellékhatásokat, egyetlen súlyos eset sem fordult elő.

Az ezredes elmondta: ahogy mind nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, úgy mind több oltóközpontot nyitnak meg. A CNCAV elnöke szerint 268 882 dózis vakcina van raktáron, ezeket a programálásnak megfelelően osztják szét az oltóközpontok között.

Számítása szerint az oltás első szakaszában oltásra jogosultak közül több mint 196 ezren (nagyjából 75 százalékuk) megkapta a védőoltást.

Más feladatokra is használható

Az oltáskampányban való programálást szolgáló számítógépes platform más feladatok ellátásra is alkalmazható a jövőben, az ezredes szerint, ha lejár a koronavírus elleni kampány, más oltásokkal kapcsolatos nyilvántartásra is fel lehetne használni a platformot.

Az orvos elismerte: voltak fennakadások a platform működésében, de megjegyezte: ilyenek máshol is, többek között Németországban is előfordultak.

A betegségen átesetteknek is ajánlott az oltás

A klinikai vizsgálatok során nem volt kritérium az, hogy el kell telnie egy bizonyos időnek a COVID-19-ből való kigyógyulás után ahhoz, hogy valaki megkapja a védőoltást. A betegségen nemrég átesett személyeket még ösztönzik is arra, hogy jelentkezzenek az oltásra, hogy megfigyelhessék az esetleges mellékhatásokat, de kijelenthető, hogy a kutatás során nem lépett fel nagyobb számban mellékhatás ezek körében, mint a többi önkéntes esetében - közölte kedden az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Minthogy korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a betegségen átesett személyek dönthetnek úgy, hogy 90 nappal később jelentkeznek oltásra, de ez nem kötelező - írja a CNCAV.

A CNCAV hangsúlyozza, hogy az oltás az "egyetlen hatékony intézkedés', amely képes korlátozni a járvány negatív következményeit.

Hírösszefoglaló/AGERPRES

Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg
Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg - állapította meg egy szakértői vizsgálat.
Meghalt egy férfi a koronavírus elleni oltás másnapján; a DSP a halál okának kivizsgálását kéri
Meghalt egy Argeş megyei férfi egy nappal azután, hogy megkapta a koronavírus elleni oltást. A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igényléssel fordult az illetékes hatóságokhoz a halál okának megállapítása érdekében - tájékoztat csütörtöki közleményében a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).
Már egymillió román állampolgár kapta meg a COVID-19 elleni oltást
Egy 86 éves nő az egymilliomodik román állampolgár, aki megkapta a COVID-19 elleni oltást.
Cookie