×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Nem félnek karriert váltani a romániaiak, de jobb fizetésért maradnak is

2022.05.11 - 19:00
Megosztás:
Nem félnek karriert váltani a romániaiak, de jobb fizetésért maradnak is
Felszabadultabban, félelmek nélkül hagyják ott jelenlegi állásukat a romániaiak egy új munkahely miatt (Fotó: bcmagazin.hu)
Az utóbbi időszakban a romániaiak bátorsága munkahelyváltás szempontjából megemelkedett: az alkalmazottak mindössze 15%-a nem váltana állást jelenleg, a felmondásra elszántak 55 százaléka pedig újragondolná a döntését, ha fizetésemelést kapna.

A foglalkoztatottak aránya tovább emelkedik, ahogy a munkaerőpiac visszatér a járvány előtti szintre. Csak az idei év eleje óta közel 165 000 állást hirdettek meg a munkaadók, 55%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában, és 71%-kal többet, mint 2020-ban. Ezzel összefüggésben a munkavállalók bátrabbak lettek, ami a karrierváltást illeti — mutat rá az eJobs legújabb felmérése. 

A válaszadók csaknem 85%-a úgy nyilatkozott, hogy vagy éppen most keres munkát, vagy ha lehetősége adódna, egy jobb állást is elfogadna, még akkor is, ha jelenleg nem aktív munkakeresőként van nyilvántartva. Arra a kérdésre, hogy miért változtatna jelenlegi munkahelyén, a válaszadók több mint fele (52%) a magasabb fizetést említette, míg 16%-uk olyan munkát választana, ahol karriert építhet és motiváló projekteken dolgozhatna. Ugyanakkor 15% váltana munkahelyet a nagyobb rugalmasság, 8,5% pedig a nagyobb stabilitás érdekében. Emellett 4,5%-uk a munkakörnyezet, vezetők és kollégák, 4%-uk pedig több béren kívüli juttatás miatt váltana állást.

„A munkaerőpiac újraéledése plusz bátorságot öntött azokba, akik elégedetlenek jelenlegi állásukkal. A piac jelenleg egyértelműen a munkavállalók mellett áll, ami munkaváltáskor is legitimitást ad nekik a tárgyaláshoz. Másrészt a cégeket nagy nehézségek elé állítja a szinte minden területen és iparágban dúló tehetséghiány miatt. Ezután az anyagi tényező kerül első helyre: a magasabb fizetés a fő kritérium, amely a romániai lakosokat munkahelyváltásra készteti. Talán még ennél is fontosabb viszont az a tény, hogy a fizetésemelés az első, amely arra készteti őket, hogy fontolóra vegyék az esetleges felmondást” — mondja Raluca Dumitra, az eJobs Románia marketingvezetője. A munkavállalók felmondási kedve egyáltalán nem változott, azok aránya, akik hajlandók felmondani, az év eleje óta nagyon magas, hisz tisztában vannak azzal, hogy a munkapiac „forró”, rengeteg állás elérhető. Emiatt a munkavállalók gond nélkül feladják jelenlegi munkahelyüket, még akkor is, ha nem rendelkeznek tartaléktervvel. 

Fizetésemeléssel meggyőzhetők

Az eJobs felmérése szerint a munkavállalókat akkor is meg lehet győzni a maradásról, ha már teljesen biztosak a felmondásban. Így a romániai alkalmazottak több mint fele (55%) átgondolná a döntést, ha fizetésemelést kapna jelenleg betöltött pozíciójában, míg a válaszadók többsége (67%) nem mondana fel, ha legalább 20%-kal megemelnék a fizetését. Egy másik érdekes szempont, amit mostanában, az irodába való visszatéréskor megfigyelnek az alkalmazottak, az a rugalmasság, ez pedig a második dolog, ami a munkavállalókat a felmondásra készteti. A legfrissebb eJobs-felmérés adatai azt mutatják, hogy a romániaiak egyre inkább maguk akarják szabályozni a munkabeosztásukat vagy azt, hogy hol dolgoznak, és a válaszadók 13%-a a munkahelyi rugalmasság növekedését említette annak okaként, hogy a jelenlegi munkahelyén marad. Ha azt nézzük, hogy a románok hogyan definiálják jelenlegi munkahelyükön a rugalmasság növelését, akkor a válaszadók több mint harmada szeretné megtartani a hagyományos, napi 8 órás/heti 5 napos leosztást, de a munkaintervallum megválasztásának lehetőségével. Csaknem 25%-uk szeretne otthonról dolgozni heti néhány napon, míg több mint 20%-uk csak otthonról szeretne dolgozni. A munkavállalók 17 százaléka ugyanakkor meggondolná a felmondást, ha 4 napra rövidülne a munkahét. 

Nem félnek felmondani

„A jelöltek szelektívebbé váltak munkahelyváltáskor, mivel több lehetőségük van, mint a járvány idején. Bár a válaszadók 59%-a megfontolt, és csak akkor változtat szakmailag, ha van tartalékterve, de szem előtt kell tartanunk, hogy a többiek, azaz 41%-uk nem szeretne olyan munkahelyen maradni, amelyik nem tetszik neki, még akkor sem, ha nincs másik munkája. Az emberek nem félnek felmondani, mert biztosak abban, hogy akármikor találhatnak a tapasztalatuknak megfelelő állást” — mondja még Raluca Dumitra. A válaszadók 19%-a azt mondja, hogy több állásajánlatot vár, mielőtt meghozza döntését, 14%-uk azt, hogy mindig elfogadta a magasabb fizetéssel kecsegtető ajánlatot, 3%-uk pedig azonnal elfogadja az állásajánlatot, attól tartva, hogy elveszítheti. Az eJobs felméréséből az is kiderül, hogy a romániaiak 63%-a a bátorsággal azonosítja a munkahelyváltást, 23%-a a pragmatizmussal, 9,5%-a pedig a szenvedéllyel társítja az új állást, miközben csak 4,5%-uk közelíti meg félénken vagy unottan a munkahelyváltás folyamatát. Az eJobs felmérését 2022. április 15. és május 5. között végezték 2803 válaszadóból álló mintán.

Szilágyi Kinga