×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Nem értenek egyet a tervezett „lazítással”

2020.04.15 - 21:06
Megosztás:
Nem értenek egyet a tervezett „lazítással”
„Talán ha a szent láng fényt gyújtana egyesek agyában, hamarabb meggondolnák magukat” — hatalmas felháborodást váltott ki a szigorítások ortodox húsvétra tervezett „lazítása”, több politikai párt azonnali lemondásra szólította fel Vela belügyminisztert.

Románia a paradoxonok országa — s miért pont egy világjárvány közepén lenne ez másként? Klaus Iohannis államfő kedden délben jelenti be, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében újabb 30 nappal meghosszabbítja a szükséghelyzetet, s az eddig érvényben lévő szigorítások újabbakkal is bővülnek — majd alig pár órával később Marcel Vela belügyminiszter közli, hogy az ortodox húsvétra való készülődés jegyében az ortodox egyház és a belügyminisztérium között egy olyan egyezmény jött létre, mely az eddigi megszorító intézkedések részleges enyhítését jelenti.

Az egyezmény értelmében az ortodox hívek nagypénteken és nagyszombaton 7–17 óra között átvehetik a szenteltvízzel és borral meghintett kenyeret (preszkurát) az egyházközségük templománál; a kenyeret az egyház alkalmazottai és fehér karszalagos önkéntesei osztják szét a templom előtt, s ugyancsak az ő feladatuk lesz gondoskodni arról, hogy a hívek megtartsák kenyérosztás közben az előírt távolságot. Ugyancsak az egyezmény értelmében a Jeruzsálemből érkező szent lángot az egyház önkéntesei és rendőrök-csendőrök osztják szét a híveknek szombaton 20 óra után: az emberek kimehetnek átvenni a lángot a lakhelyük vagy portájuk elé, az utcára, ügyelve arra, hogy ne alkossanak háromfősnél nagyobb csoportokat, s a kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz szintén a belügyi szervek képviselői juttatják el a szent lángot.

„Talán ha a szent láng fényt gyújtana egyesek agyában, hamarabb meggondolnák magukat” — summázza velősen Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, hozzátéve azt is: elméletileg, az Alkotmány szerint valamennyien egyenlők vagyunk, és valamennyiünket ugyanazok a jogok illetnek meg — utalva ezzel arra, hogy a pár nappal korábban húsvétot ünneplő nyugati keresztény egyházak (így a katolikus, református, magyar ajkú görögkatolikus, unitárius és evangélikus közösségek) hívei semmilyen „lazításban” nem részesültek. (Vela belügyminiszter egyébként külön megköszönte ezen felekezetek tagjainak, hogy fegyelmezetten, a szabályok maximális betartásával ünnepeltek).

Az ortodox húsvétra tervezett enyhítések hatalmas felháborodást váltottak ki — Iohannis államfő az engedmények visszavonására szólította fel a belügyminisztert, és megbeszélésre magához rendelte a tárcavezetőt Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, dr. Raed Arafattal és Ludovic Orbannal együtt (utóbbi egyébként azt nyilatkozta: ha tiszteletben tartják a belügyminisztérium és a román ortodox egyház közötti megállapodásban foglaltakat, nem áll fenn a koronavírus terjedésének kockázata).

Az RMDSZ szerdán már kora reggel — a politikai pártok közül elsőként — megfogalmazta álláspontját az üggyel kapcsolatban, s mint írja: „A belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom. Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot. A kijárási tilalom korlátozásainak enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna.”

Hangsúlyozta azt is, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívekkel szemben, s különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.

Ugyancsak elsőként az RMDSZ szólította fel nyilvánosan lemondásra Vela belügyminisztert — mint egyetlen lehetséges megoldás arra, hogy a lakosság komolyan vegye a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott óvintézkedéseket, s a tárcavezető lemondását kérte Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) európai parlamenti képviselője és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is.

Szabó Kinga Mária

 

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie