×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Nem ér véget januárban az e-hulladékgyűjtés

2023.01.24 - 18:07
Megosztás:
Nem ér véget januárban az e-hulladékgyűjtés
Sokaknak a motiváció hiányzott, hogy megszabaduljon az évek óta nem használt, vagy már nem működő, csupán helyet foglaló elektronikai eszközöktől (Fotók: Élet Fája Egyesület)
Hatalmas siker, izgalmasnak ígérkező év és buzgó környezetvédők — így néz ki az Élet Fája Egyesület éve az e-hulladékgyűjtési kampányt illetően, amellyel az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtését szeretnék beindítani és felvirágoztatni.

Ahogy arról többször is beszámoltunk, az Élet Fája Egyesület már az év első hónapjában elkezdte tevékenységeit: az Együtt kitakarítjuk Szatmárnémetit kampány keretében január minden szombatján megszervezte e-hulladékgyűjtési akcióját a város négy, hetente változó gyűjtőpontján.

A január 7-én elrajtolt kampány igencsak nagy sikert tudhat magáénak, hiszen hétről hétre egyre több szatmári lakos mutatott érdeklődést és vitte el a gyűjtési pontokra az évek alatt felgyűlt elromlott, nem használt elektronikai eszközöket.
Az akció előzményeiről és lefolyásáról az egyesület elnökét, Békéssy Erzsébetet kérdeztük, aki megkeresésünkre szívesen számolt be a kampány céljáról, sikeréről és folytatásáról is.

Őket is meglepte a nagy siker

Mint kiderült, kezdetben szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy hogyan keltik majd fel a lakosság érdeklődését, de az első gyűjtési napot követően kicsit megnyugodtak, hiszen több mint 1,8 tonna elektromos hulladék gyűlt össze, ami egyáltalán nem kevés ahhoz képest, hogy a kampány első hétvégéje volt.

hirek/2023/januar/b-gy.jpg

Annak érdekében, hogy növeljék az összegyűjtött hulladék mennyiségét és az érdeklődést, a város iskoláiba is ellátogattak, ahol beszélgettek a gyerekekkel, szórólapokat osztottak szét, amiket a gyerekek aztán hazavittek, így szüleik is értesültek a hulladékgyűjtési akcióról. Békéssy Erzsébet szerint ez a módszer igencsak hatásosnak bizonyult, hiszen már a második héten több hulladék gyűlt össze, amit már csak a kampány harmadik szombatja múlt felül még inkább, amikor az első héten összegyűlt 1,8 tonna e-hulladékhoz képest közel 3 tonnányi gyűlt össze – a népszerűsítéshez az önkormányzat is és a helyi hírportálok is hozzájárultak.

A lakosok és az önkéntesek is buzgók voltak

A hétvégéket illetően, amikor az egyesület önkénteseivel a város különböző gyűjtőpontjain várta a hulladékot hozó szatmáriakat, Békéssy Erzsébet azt tapasztalta, hogy az emberek szívesen vesznek részt ilyen jellegű kampányokban és szeretnek tenni környezetükért. Legnagyobb meglepetésére nem is csak az egyre inkább gyűlő e-hulladék bizonyult sikernek, hanem az a lelkesedés, amit önkéntesei tanúsítottak: örültek minden lakosnak, aki hulladékkal érkezett, sőt, voltak akik el is mentek az emberek otthonaihoz, hogy segítsenek lehozni a nehezebb elektronikai eszközöket.

hirek/2023/januar/b-3.webp

A gyűjtőpontokon való tevékenykedés során azt is megtapasztalta, hogy az emberek egyre nagyobb számban érkeztek, ami véleménye szerint az újságok, szórólapoknak, illetve a hír szájról szájra való terjedésének volt köszönhető. “ Én azt mondom és úgy gondolom, hogy minden lakásban van ilyen hulladék. Itt az a lényeg, hogy az ember tudja, hogy van kinek átadja, és hogy tudatosuljon benne, hogy ezzel jót tesz a környezetnek, a természetvédelemnek.” — magyarázta az elnök, hozzátéve: sokaknak a motiváció hiányzik, hogy megszabaduljon az évek óta nem használt, csupán helyet foglaló elektronikai eszközöktől. Példaként említett egy családot, ahol 300 kilónyi hulladék gyűlt össze az évek alatt, amit egy önkéntes noszogatásával és segítségével juttattak el a gyűjtőpontokra.

A régi tévékészülékek vitték a prímet

Az elnököt arról is megkérdeztük, mi lesz a sorsa az összegyűjtött hulladéknak. “Nekem nagyon fontos, hogy úgy járjon el az egyesület, hogy betartsa és figyelemmel kövesse a hulladék útvonalát – tehát a keletkezéstől az újrahasznosításig.” – magyarázta Békéssy Erzsébet, kitérve arra, hogy az összegyűjtött hulladékot az Alpin Kft szállítja el, közösen a  Recolamp Egyesülettel és a Waste Management Smart Solutions-szal, akikkel partnerségi szerződésük van, amelyben mindenki feladata meg van határozva. Az elszállítás után ezek a hulladékok nem a természetben, vagy szemétlerakókban, hanem az efféle hulladékokat feldolgozó cégekhez kerülnek.

hirek/2023/januar/2a-2.jpg

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a gyűjtés során milyen hulladékkal találkozik leginkább az egyesület a gyűjtőpontokon. Bár a válasz nem is csak számunkra, hanem az elnök számára is meglepő volt, a legnagyobb arányban a régi, 80-as évekből származó televíziók, régi típusú nyomtatók, és elemek fordultak elő, de természetesen más elektronikai cikkből sem volt hiány.

Szombaton zárul a januári akciósor

A kampány utolsó alkalma szombaton, január 28-án kerül megrendezésre, amelynek keretében a CS Anderco utcában, a Help Net gyógyszertár mellett (szemben a Supeco üzlettel), a Lucian Blaga Általános Iskolánál (Ioan Vidu utca, az UFO-park bejáratánál), az Octavian Goga Általános Iskolánál (Ganea utca), valamint a Kolozsvári Műszaki Egyetem kihelyezett fiókja előtt (Lucian Blaga sugárút 121. szám) várják azokat a szatmáriakat, akik eddig nem sikerült leadják az otthonukban összegyűlt e-hulladékot.

Békéssy Erzsébet azt is elmondta, hogy a szombati akció után egy közös kiértékelőt tartanak majd valamikor februárban, ahol mindenki véleményét, tapasztalatát figyelembe véve levonják a következtetéseket, észrevételeket, hogy a későbbiekben még jobb minőségben, még nagyobb sikerrel szervezzék majd meg a kampányt.

hirek/2023/januar/5-6.jpg

„Mozgalmas évünk lesz e-hulladék gyűjtés terén” 

Az Élet Fája Egyesület elnöke elmagyarázta, hogy részben azért is tervezték erre az időszakra a kampányt, mert januárban, az év elején sokan takarítanak és karácsonykor is sokan kapnak/vesznek elektronikai eszközöket, és ezek okán sokan szeretnének megszabadulni a régitől.
Mint kifejtette, idén még tervben van három ilyen jellegű akció: a legközelebbi márciusban lesz (húsvét előtt), aztán májusban (vakáció, szabadság előtt), majd októberben (hiszen október 14-én ünneplik az elektronikai hulladékok nemzetközi világnapját). Mint mondta, azokon az alkalmakon is összesen 16 gyűjtési pont lesz, azonban lesznek minimális módosítások a gyűjtési pontokat illetően.

Az iskolákat is bevonják

Emellett azt is megtudtuk, hogy a hetente változó gyűjtési pontok nagy része nem véletlenül került éppen iskolák közelébe, hiszen Békéssy Erzsébet azt is el szeretné érni, hogy az iskolák is csatlakozzanak a gyűjtési akciókhoz. Éppen ezért már több iskolával felvette a kapcsolatot, akik pozitívan fogadták a kezdeményezést. Elképzelése szerint a gyűjtés az iskolák zöld hetében, illetve az Iskola másképp időszakban történne — az év február-június közötti időszakában —, oly módon, hogy az intézményekben összegyűlt hulladékot maximum egy napon belül elszállítanák. Hogy még izgalmasabb és motiválóbb legyen a dolog, már keresett is egy szponzort, aki nyereménnyel is megjutalmazza majd a legbuzgóbb iskolákat.

Mivel az egyesület nem csak ezt a kampányt, hanem számos egyéb környezetvédelmi kampányt bonyolít le egy évben, idén december 5-én, amikor a nemzetközi önkéntesek napját ünneplik, az egyesületen belül is lesz egy nagyobb kiértékelés és díjazás, ami nem csak a hulladékgyűjtési kampány, hanem az egyesület egész éves tevékenységét elemzi majd. Ennek keretében díjazzák majd azokat az iskolákat is, akik a legtöbb hulladékot gyűjtöttek — a nyereség pénzjutalom lesz, amelyen olyasmit vesznek az adott iskolának, amire annak éppen szüksége van.

Szabó Beatrix

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!