×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nem csak ágyak, orvosok és műszer is kell

2021.09.23 - 11:59
Megosztás:
Nem csak ágyak, orvosok és műszer is kell
Fotó: Agerpres
A kórházi ágyakkal való ellátottság tekintetében Bukarest áll a legjobban, majd Kolozs megye következik, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig Kovászna megye található. Szatmár a középmezőnybe tartozik, mindössze 5,32 kórházi ágy jut ezer lakosra.

Romániában 368 állami kórház működik, összesen 125 165 ággyal. A legtöbb ágy Bukarestben (20 403), valamint Iaşi (6880), Kolozs (6352), Temes (5317) és Konstanca (4050) megyékben van; Szatmár megyében 1756 áll rendelkezésre. 2019-ben közel 4,3 millió beteg volt beutalva állami kórházakba, a koronavírus-járvány miatti szigorítások következtében viszont 2020-ban csökkent a kórházak kihasználtsága, a beutaltak száma 2,6 millióra esett vissza.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a fővárost követően Kolozs és Kovászna megyében a legjobb a lakosság kórházi ágyakkal való ellátottsága, Szatmár megye a középmezőnyben tanyázik, míg meglepetésre Erdély-szerte Arad megyében a legalacsonyabb a kórházi ágyak és a lakosság aránya.

Bukarestben ezer lakosra 11 kórházi ágy jut, míg Kolozs megyében és Háromszéken közel 9 — előbbiben az ezer lakosra vetített ágyszám 8,88, utóbbiban pedig 8,95. Az országos rangsorban a negyedik Iaşi (8,52 ágy/1000 lakos) az ötödik Hunyad (8,5 ágy/1000 lakos). Erdélyben a leggyengébb ellátottsága Arad megyének van, ahol mindössze 4,6 ágy jut ezer helyi lakosra, míg országszerte a legalacsonyabb értéket Ilfov megyében regisztrálták, itt mindössze 2,6 ágy jut ezer személyre. Ez utóbbi egyébként nem csoda, hiszen az Ilfov megyei lakosok, Bukarest vonzáskörzete lévén, inkább a nagyobb, fővárosi egészségügyi központokat keresik fel, itt kezeltetik magukat.

Ami megyénket illeti, Szatmárban 5,32 kórházi ágy jut ezer lakosra, ettől pedig térségünkben csak a Bihar megyei adatok térnek el jócskán, ahol ez az arány 6,78, a szomszédos Máramarosban (5,84 ágy/1000 fő) és Szilágy megyében (5,3 ágy/ezer fő) hasonló aránnyal rendelkeznek az egészségügyi intézmények. Országszerte egyébként átlagosan 6,5 közkórházi ágy jut ezer lakosra, ami például a szomszédos Magyarországénál is alacsonyabb érték, a határ túloldalán ugyanis 7 ágy jut ezer lakosra.

A kórházi ágyszámokkal foglalkozó statisztikával kapcsolatban Lorenzovics László orvos, egészségügyi közgazdász, egyetemi oktató a Ziarul Financiar gazdasági lapnak kiemelte: a kórházi ágyak és az orvosok egyenlőtlen eloszlása a hazai közegészségügy egyik problémája. Ráadásul nemcsak szakemberekre és ágyakra, hanem felszerelésre is szükség lenne. „Hiába vannak ágyak, ha a tüdőgyógyászati részlegen nincs oxigén vagy nincsenek szakorvosok. Ebben az esetben a páciens kénytelen egy másik város kórházát igénybe venni” — nyilatkozta Lorenzovics László.

A statisztikai adatok szerint egyes fővárosi kórházakban a betegek 60 százaléka nem helyi lakos, de ez a jelenség részben térségünkben is megfigyelhető. A Szatmár megyei páciensek közül sokan keresnek meg kolozsvári intézményeket, ha beutalás szükséges. A kolozsvári sürgősségi kórházban például a más megyékből érkező beutalt páciensek száma eléri a teljes betegszám 38 százalékát, a legtöbben Szatmár, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megyéből kezeltetik ott magukat.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

A megyék felében nincs angiográf
Az ország megyéinek feléből teljesen hiányzik az érfestésre alkalmas készülék, ami akár életmentő is lehet. Szatmár megyében sem volt döccenőmentes az angiográf berendezés működtetése.
Cîţu: benyújtjuk a parlamentbe a tervezetet, miszerint az oltatlan egészségügyi dolgozóknak saját költségükön kell teszteltetniük magukat
A csütörtöki nap folyamán beterjesztik a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozóknak kötelező módon rendszeresen teszteltetniük kell magukat saját költségükön - jelentette be az ügyvivő kormányfő.
Ellenőrzik az intenzíveket a tűzoltók
Az elmúlt hetekben, hónapokban történt tragikus kórházi tűzesetek miatt mostantól folyamatosan ellenőrzik a tűzoltók az országban működő kórházakat, hogy megelőzzék a betegek és az egészségügyi személyzet egészségét és életét veszélyeztető tűzeseteket.
Cookie