×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Nem az emlegetett mértékben, de emelkednek a nyugdíjak január 1-től

2022.11.21 - 23:53
Megosztás:
Nem az emlegetett mértékben, de emelkednek a nyugdíjak január 1-től
A nyugdíjpont értéke 1.784 lej lesz, a növekedés a befizetés alapú nyugdíjak esetében érvényes (Fotó: ez.ro)
Nem az infláció mértékével (16%), és nem is a korábban emlegetett 15 százalékkal, hanem végül 12,5%-kal növekszik az öregségi nyugdíj január 1-jétől, de lesznek plusztámogatások is a 3000 lejnél kisebb nyugdíjak esetében.

Jó pár hete zajlik a vita a kormánykoalícióban arról, hogy hány százalékos is legyen az öregségi nyugdíj emelése jövő év elejétől — a Nemzeti Liberális Párt első perctől 15 százalékos emelést mondott és ehhez eltökélten ragaszkodtak is a tárgyalások során; a Szociáldemokrata Párt differenciált emelést szeretett volna az adott nyugdíj összegének függvényében (a kisnyugdíjasoké nagyobb  mértékben emelkedjen, viszont a speciális nyugdíjak esetében csak az az összegrész essen emelés alá, amely után az illető fizette a nyugdíjalapot aktív éveiben), az RMDSZ álláspontja pedig az volt, hogy mindenképp az infláció mértékével, 15-16 százalékkal kell emelni a nyugdíjakat.

A kormánykoalíció hétfő délutáni ülésén végül az a döntés született, hogy 12,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat január 1-jétől. A nyugdíjpont értéke 1.784 lej lesz, a növekedés a befizetés alapú nyugdíjak esetében érvényes. 

Arról is döntés született, hogy a kisnyugdíjasok további támogatásban részesülnek — ennek értelmében: 
* az 1500 lej alatti nyugdíjasok 1000 lej, 
* az 1501-2000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők 800 lej, 
* a 2001 és 3000 lej közötti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok pedig 600 lej évi plusztámogatást kapnak. 
Ezt az összeget két részletben osztják majd ki, az év elején, illetve az év közepén. Azok a nyugdíjasok, akiknek 1700 lett alatt van a jövedelmük, kéthavonta 250 lej értékű szociális utalványokat kapnak.

Az energiaszámlák kifizetésére a 60 év fölötti, 2000 lej alatti nyugdíjasok jövő évben 1400 lej nyugdíj-kiegészítést kapnak háztartásonként, amelyet szintén két egyenlő részletben kapnak kézhez. 

 A koalíció arról is döntött, hogy a fogyatékkal élők 13. havi juttatást kapnak, valamint az inflációhoz igazítják a háborús veteránok és azok özvegyeinek juttatását is, amelyet 2018 óta befagyasztottak — ez utóbbi körülbelül 30%-os növekedést jelent.

A köznyelvben csak gyermekpénzként emlegetett gyereknevelési pótlékot is az infláció növekedéséhez igazítják majd jövőtől — ám ezzel kapcsolatban sem konkrét százalékok, sem összegek nem hangzottak el.

Szabó Kinga Mária

Budăi: aláírtam a gyerekpénz és a nyugdíjak emelését előíró miniszteri rendeleteket
Aláírta és elküldte a két véleményező minisztériumnak a miniszteri rendeleteket a gyermeknevelési támogatás, illetve a nyugdíjak emeléséről - jelentette be csütörtökön Marius Budăi munkaügyi miniszter.
A PSD kidolgozott egy költségvetés-tervezetet, meg fogjuk mutatni a románoknak, hogy van pénz nyugdíjemelésre
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke hétfő este úgy nyilatkozott a közszolgálati televízió műsorában, hogy pártja saját költségvetés-tervezetet dolgozott ki, amelyet a közeljövőben be is fog mutatni.
Mégsem alkotmányos a nyugdíjemelés
Egyelőre biztosan nem lesz 40%-os nyugdíjnövekedés, miután az alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek áttanulmányozásra az erre vonatkozó jogszabályt. A 2020-as év végi adatok szerint Szatmár megyében 75 337 állami és 4110 mezőgazdasági nyugdíjas élt.
Cookie