×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Nem ártalmas se a mamára, se a babára

2022.01.20 - 18:28
Megosztás:
Nem ártalmas se a mamára, se a babára
Fotó: Getty Images
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.

Több ízben is felhívást tett már közzé a Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR), amelyben arra kérte a kismamákat, hogy minél hamarabb oltassák be magukat a koronavírus ellen. A koronavírus elleni védőoltás biztonságos úgy az anyára, mint a magzatra nézve — emelte ki a Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága. Azt is hozzátette, hogy a jövőben gyermeket tervező pároknak sem kell aggódniuk, a vakcina ugyanis a rengeteg álhírrel ellentétben nem okoz meddőséget. A COVID-19 betegség szövődményei viszont befolyásolhatják a termékenységet. Az oltás után ugyanakkor nem szükséges várni a teherbeeséssel.

A védőoltásokkal kapcsolatban ezen a héten az Európai Gyógyszerügynökség is állásfoglalást adott ki, melyben az áll, hogy a koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt és a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte, hogy az mRNS-alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő, várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét a terhesség alatt kialakuló szövődmények vagy a vetélések és a koraszülések kockázata megnövekedésének. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően. Megjegyezték: a koronavírus elleni oltások ugyanolyan hatékonyan csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a várandósoknál, mint a nem várandósoknál. A védőoltások az állapotos nőknél leggyakrabban előforduló mellékhatásai megegyeznek a teljes beoltottakéival. Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, a fáradtság, a fejfájás és a bőrpír megjelenése, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatt beadott, mRNS-alapú vakcinák előnyei felülmúlják a várandós anyák és a még meg nem született csecsemők esetleges fertőzési kockázatait. A várandós vagy a közeljövőben gyermeket vállalni tervező nőket ezért az uniós ügynökség arra ösztönzi, hogy a nemzeti ajánlásoknak megfelelően adassák be a védőoltást.

Az mRNS-vakcinák közé a Pfizer/BioNTech vállalatok Comirnaty nevű, valamint a Moderna vállalat Spikevax nevű oltóanyaga tartozik. Az egyéb engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyagok vizsgálata folyamatban van, eredményéről az EMA beszámol, amint elérhetővé válik — közölték. SZFÚ

 

Sok az át nem vett oltási értékjegy
Több mint 2300 át nem vett, immunizálásért járó értékjegy van a nagykárolyi oltási központ székhelyén.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
Cookie