×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Nem aktualizálódik a COVID-igazolvány

2022.01.13 - 11:37
Megosztás:
Nem aktualizálódik a COVID-igazolvány
Fotó: MTI
Sokan feltették a kérdést: automatikusan aktualizálódik-e a digitális COVID-igazolvány, amikor egy személy megkapja a booster dózist?

Az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) által működtetett RoVaccinare Facebook-oldalon válaszoltak a hatóságok a lakosságnak arra a sokszor feltett kérdésére, mely így hangzik: automatikusan aktualizálódik-e a digitális COVID-igazolvány, ha egy személy megkapja a harmadik, booster dózist is a koronavírus elleni vakcinából? A hivatalos válasz: nem, a harmadik oltást követően új igazolványt kell generálni a certificat-covid.gov.ro applikáció segítségével.

Minden jogosult személy kérheti a koronavírus elleni vakcinákat a meglévő oltóközpontokban, melyek címét az előjegyzési platformon — vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare — is megtalálhatják, vagy pedig a háziorvosi rendelőkben is kérhető a védőoltás, amennyiben a szakemberek csatlakoztak az oltási kampányhoz — írja a RoVaccinare.

Az emlékeztető oltásra vagy booster dózisra a jogosultak az említett ütemezési platformon is kérhetnek időpontot, vagy közvetlenül az egyik hozzájuk közeli oltási központban jelentkezhetnek. Az emlékeztető dózisok ugyanazok, mint az elsődleges oltási ütemtervben szereplők. Az egyetlen különbség az elsődleges oltási ütemtervhez képest azoknál az embereknél van, akik két adag Moderna-vakcinát kaptak, és ugyanolyan típusú oltást szeretnének kapni: ebben az esetben az adag a felére csökken. Romániában emlékeztető oltásként a Comirnaty (Pfizer/BioNTech-), Spikevax (Moderna-) és Janssen (Johnson&Johnson-) vakcinák engedélyezettek.

A CNCAV ajánlása szerint emlékeztető oltásként hírvivő RNS-en (Comirnaty vagy Spikevax) alapuló vakcinát lehet alkalmazni, míg a Janssen-vakcina csak kérésre adható be azoknak, akik az elsődleges oltási ütemtervben ugyanazt a védőoltást kapták.

Az Európai Unió országaiban beoltottak Romániában is kérhetik az emlékeztető oltást, és oltási igazolást is kapnak. A harmadik, booster adag célja a COVID-19 elleni védelem jelentős növelése — közölte a RoVaccinare.

Bumbuluţ Krisztina

 

Sok az át nem vett oltási értékjegy
Több mint 2300 át nem vett, immunizálásért járó értékjegy van a nagykárolyi oltási központ székhelyén.
Újabb adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett az országba
Újabb, összesen 17.550 dózist tartalmazó szállítmány érkezett hétfőn Romániába a Pfizer-BioNTech 12 éven felülieknek szánt koronavírus elleni oltóanyagából - tájékoztatott a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).
Két éve jelent meg a vírus Romániában
Két éve észlelték az első koronavírusos esetet Romániában, azóta 2 724 480 Covid-19-es megbetegedést diagnosztizáltak, és a kór 63 294 ember életét követelte a 19,18 millió lakosú országban.
Cookie