×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben

2022.07.22 - 09:56
Megosztás:
Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
A városvezetés érthető indokkal utasította el a lovagi felvonulást Fotó: Erdődi Polgármesteri Hivatal
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.

 A szervezők nem, de a minden lében kanál Adrian Cozma parlamenti képviselő (PNL) azonnal felkapta a vizet, és kettős mércét kiáltott, miközben a szatmárnémeti városvezetés érthető indokkal utasította el — jó előre, tíz nappal ezelőtt — a szombatra tervezett lovagi körmenetet. Cozma szerint igazságtalan, hogy március 15-én, a szatmárnémeti ünnepség idején a huszárok felvonulhatnak, de az erdődi várnapok alkalmából az Erdődre érkezett középkori lovagok meg szerzetesek viszont nem.
Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester lapunk megkeresésére az eset kapcsán elmondta, hogy az indoklás ott van magában a problémafelvetésben: a huszárok egy szatmárnémeti ünnepségnek a részei, a lovagok meg egy erdődi ünnepségnek a szereplői. Minden szatmári városban és nagyon sok községben tartanak ilyen-olyan ünnepségeket, városnapokat, községnapokat. Ha mindegyik be szeretne mutatkozni a megyeszékhelyen is, folyton le kellene zárni a régi központot meg a környékét a közúti forgalom előtt, nem beszélve arról, hogy mi történik, ha átfedés van a vendégprogramok időpontjai között. Vannak Szatmárnémetinek saját rendezvényei, elég azok esetében megoldani a korlátozásokat. A Szatmárnémetiben felvonuló március 15-ei huszárok sem mentek ki Erdődre látogatót csalogatni, az erdődi lovagoknak sincs mit keresniük Szatmárnémetiben. P. Cs.

Ha késve is, de kapunk egy kis indián nyarat
Napos, csapadékmentes idő jön, ami akár a hónap végéig is kitarthat. Sok napfénnyel és - hűvös éjszakák mellett ugyan -, de akár 22 – 23 fokos nappali meleggel kecsegtetnek a meteorológusok.
Karbantart, bővít és cserélne az Apaserv
Nagy kapacitású nyomócsövet cserélne a szatmárnémeti szennyvízelvezető-hálózatán a szolgáltató. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készítése zajlik, majd ennek jóváhagyása után kezdődhet a csere.
Idén is beindul a fűtéstámogatási rendszer
A 226/2021-es törvény alapján a gázzal, elektromos árammal, fával fűtő családok fűtéspótlékban és energia kiegészítőben részesülnek, amennyiben megfelelnek az alábbi követelményeknek.
Cookie