×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nehézkes volt a kommunikáció 2020-ban

2021.02.23 - 07:41
Megosztás:
Nehézkes volt a kommunikáció 2020-ban
Az elmúlt esztendőben a koronavírus-járvány minden előzetes elképzelést felülírt a prefektusi hivatal tevékenységében is. A megoldandó feladatokat csapatként sikerült megoldani. A kommunikáció terén tapasztaltak jelentős problémákat — véli Altfatter Tamás.

Tegnap online évértékelő keretében zajlott a prefektusi kollégiumi ülés, melynek keretében bemutatták a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal 2020-as tevékenységét. Kiderült, hogy az elmúlt évben a koronavírus-járvány minden előzetes tervet felülírt, és a járvány megfékezésére tett erőfeszítésről, intézkedésekről szólt az elmúlt esztendő. „Rengeteg nehézséggel kerültünk szembe, a 2020-as év nehéz volt, de elég jól sikerült átvészelnünk a kihívásokat. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy jól adminisztráltuk a helyzetet, és ez az egész csapat érdeme. Köszönöm mindnyájuknak a tevékenységüket. Néhányuk a megyei vészhelyzeti bizottságnak is a tagja, melynek keretében tavaly több mint 60 határozatot fogadtunk el, hogy csökkentsük a koronavírus-járvány által előidézett mechanizmusok hatásait” — fogalmazott Radu Bud prefektus a prezentáció végén. Megkeresésünkre Altfatter Tamás alprefektus elmondta, hogy az elmúlt évben a kommunikáció terén tapasztaltak jelentős problémákat, mivel a decentralizált intézmények vezetőségével nem találkoztak személyesen. „Én ezen a területen változtatást szeretnék, legalább 2–3 havonta szeretnék majd találkozni az intézményvezetőkkel, és azt tervezem, hogy egyszerűsíteni fogjuk a lakosság irányába a procedúrákat” — fogalmazott Altfatter, aki azt is elmondta, hogy a prefektúra új épületének munkálataira csekély támogatást kaptak 2020-ban, holott az már 72,5 százalékban elkészült. 3,7 millió lejre lenne még szükség, hogy befejezzék az épületet, és ellássák a szükséges bútorzattal, felszerelésekkel.

Csökkenő tevékenység

Tavaly a prefektusi hivatal tevékenységeiben jelentős visszaesés volt tapasztalható a koronavírus-járvány eredményeként, összegzett az alprefektus. 2020-ban összesen 19 620 határozatot vizsgáltak meg, amelyek közül 183-nak a törvényességét alaposan áttanulmányozták, s végül közigazgatási bíróság elé terjesztették. Mint elhangzott, tavaly 1429 birtoklevelet bocsátottak ki, 5 olyan dossziét iktattak, amelyek az 1945–1989 közötti időszakban történt államosítással kapcsolatos területek, épületek, javak visszaigénylésével/kárpótlással voltak kapcsolatosak, és a kormánymegbízott ugyanakkor több esetben is közvetítő szerepet töltött be a különböző intézmények és a lakosság között a vélt vagy valós sérelmek tisztázása érdekében.
A prefektusi hivatal fennhatósága alá tartozó Szatmár Megyei Útlevélosztályon tavaly 8680 elektronikus, valamint 1860 ideiglenes útlevelet bocsátottak ki, a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Hivatal pedig összesen 15 578 jogosítványt, 23 611 törzskönyvet és 10 037 ideiglenes rendszámot bocsátott ki.
Az Európai Unió Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programja (POAD) keretében 2020-ban 41 356 darab higiéniai termékekből álló csomagot és 20 678 élelmiszercsomagot osztottak ki a rászorulók között, ugyanakkor 10 003 diák részesült az oktatást támogató szociális jegyekben, míg 3897 személy kapott szociális jegyet meleg ebéd vásárlása céljából.
Tavaly a koronavírus-járvány körül forgott nagyon sok tevékenység, azonban október 12. és 16. között ellenőrizték a töltéseket az esetleges szivárgások feltérképezése érdekében.
A megyében a prefektusi hivatal közreműködésével négy oltóközpontot alakítottak ki a szatmárnémeti, avasfelsőfalui, nagykárolyi és tasnádi járóbeteg-ellátókban, s időközben a megyeközpontbeli Avram Iancu Általános Iskola tornatermében kialakított oltóközpontot is működésbe helyezték. Jelenleg mind a három, hazánkban engedélyezett oltóanyaggal (Pfizer–BioNTech, Moderna és AstraZeneca) zajlik az oltás, és eddig 11 520 szatmári kapta meg az oltóanyagot. Az előjegyzés a programare.vaccinare-covid.gov.ro platformon történik.
A tegnapi gyűlés keretében Anişoara Boitor főtanfelügyelő beszámolt arról, hogy a február 15. és 19. közötti időszakban megyénkben 104 oktatási intézményben zöld, 152-ben sárga, 13-ban pedig vörös jelzés szerint zajlik az oktatás. Ugyanakkor a második félév kezdete óta megyénkben 13 pedagógus és 8 diák esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

 

Hivatalba lépett az új prefektus
Rövid ceremónia keretében tette le a hivatali esküt Altfatter Tamás kormánymegbízott, aki elmondta: a szatmári közösség érdekében fog dolgozni, az ajtaja előttük továbbra is nyitva áll.
Gyorsan beteltek a szabad időpontok
Villámgyorsan beteltek a szatmárnémeti oltópont helyei vasárnap délután, hiszen egyre többen szeretnék akár önmagukat, akár 65 évnél idősebb szeretteiket immunizáltatni — az elmúlt héten ismét sok új esetet regisztráltak, és 15 páciens vesztette életét.
Láthatáron a Johnson & Johnson vakcinája
A tervek szerint áprilistól az eddigi három helyett már négy oltóanyaggal innumizálnák a lakosságot — ráadásul a Johnson & Johnson vakcináját csak egyszer kell beadni, nem szükséges az emlékeztető oltás. A megye fertőzöttségi szintje tegnap 1,69 ezrelék volt.
Cookie