×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Nehezen találnak munkásokat a tengerpartra

2023.05.23 - 12:13
Megosztás:
Nehezen találnak munkásokat a tengerpartra
Az embereket nem a munka és a teendők, hanem a fizetés érdekli. (Fotó: romanialibera.ro)
Bár a tengerpart mellett dolgozni nem tűnik veszedelmes munkának, az idegenforgalmi munkáltatóknak mégis igazi kihívás olyan embereket találni, akik megfelelően látják el vendéglátói feladataikat. Az egyik munkáltatónál 63 alkalmazottból 27 jelent meg első munkanapján.

Valentin Manea szezonális vállalkozást vezet az “üdülőfaluban”, és mint minden idegenforgalmi munkáltatónak, neki is igazi kihívást jelent megfelelő munkásokat találni. A jelenséget meg is magyarázza.

"Úgy mondanám, hogy nincs meg bennük az a bizonyos  “7 otthoni év”. Eljönnek dolgozni, de “Isten ments”, hogy munkát lássanak. Ahelyett, hogy mosolyognának a turistákra, szomorúan és az otthonra vonatkozó gondolatokkal fogadják őket, és ezzel egyáltalán nem segítenek nekünk. Felkészületlenül és fáradtan érkeznek. Ráadásul amikor alkalmazzuk őket, nem kérdezik meg, hogy mit kell csinálniuk. Azt kérdezik, hogy milyen fizetést fognak kapni, és mivel nem tudnak semmit sem csinálni, természetesen a minimálbéren kezdenek. A törvény szerint kötelesek vagyunk a minimálbért adni, ami elég magas. Ha azt mondod, hogy adsz neki 3000 lejt kézbe, a szemedbe mondja, hogy "igen, holnap jövök dolgozni", te elveszed a papírokat, leszerződteted, és másnap látod, hogy nem jön, és már el is küldted a papírokat a könyvelésnek, az ITM-nek, és pluszba kell bajlódj, hogy felbontsd a szerződését. Az ajtómon belépő 63 alkalmazott közül 27-en jöttek el dolgozni, a többiek néhány nap után elmentek, és fel kellett bontanunk a szerződésüket a távolmaradás miatt. Ez egy olyan helyzet, amivel már évek óta küzdünk. 2000 óta dolgozom a turizmusban, most meg ha állást hirdetsz, csak néhányan jönnek... Van egy alapcsapatunk, 10 ember, családként kezdtünk el dolgozni, és ragaszkodunk egy-egy munkatárshoz, nem nevezhetjük őket alkalmazottaknak, mert a család részei. Szeretnénk találni  még ilyen embereket, de nem tudunk, mert nem akarnak dolgozni!" - mondja Manea.

Ráadásul a helyzet egyre sürgetőbb, különösen azért, mert a héten indult a Tengerpartot mindenkinek  program, amelynek keretében az árak akár 70%-kal alacsonyabbak, mint a szezon csúcsidőszakában, és a csomagokat üdülési csekkekkel is ki lehet fizetni.
Foglalni már most lehet, bár a programban részt vevő szállodák többsége május végén nyitja meg kapuit. A legtöbb regisztrált szálloda Mamaiában és Eforie Nordban található.

Hírszerkesztő