×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Néhány nap múlva Zajtára utaznak a szárazberkiek

2012.07.04 - 08:41
Megosztás:
Néhány nap múlva Zajtára utaznak a szárazberkiek

A Szárazberki Hármashatár Egyesület küldöttségének tagjai július 7-én Zajtára utaznak a Zajtai Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület meghívására. A találkozó célja a kapcsolatépítés és erősítés.

A Szárazberki Hármashatár Egyesület és a Zajtai Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület Három halom, kettős kereszt, összetartozunk címmel közös pályázatban vesz részt, melynek célja a kapcsolatépítés, illetve a határ menti kapcsolatok kialakítása, ápolása, tudtuk meg Ilonczai Zsombor lelkipásztortól. Mint elmondta, a szabolcsi és a szatmári település között lelkipásztori, baráti kapcsolatok révén alakult ki az együttműködés. A két civil szervezet a pályázat alkalmával 3 kulturális rendezvényt szervez meg. Az elsőre június 3-án került sor Szárazberken, a trianoni békediktátum alkalmából. Ekkor 50 fős csoport látogatott Szárazberekre, ahol a református templomban zenés, verses, prózai előadással örvendeztették meg a helyieket. Ezt követően a jelenlévők megkoszorúzták a templom falán található I. világháborúban elesett honvédek emléktábláját. Majd az alkalom zárásaként a kultúrotthonban vendégfogadásra került sor. A pályázat másik eseményére nemsokára, július 7–én kerül sor, amikor a szárazberkiek küldöttsége utazik Zajtára, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megye keleti részén, a román és az ukrán határhoz közeli településre. A petei határátkelőtől néhány kilométerre található településen magyar idő szerint 2 órától kezdődnek a programok. Az ökumenikus istentiszteleten az igei morzsákat a szárazberki lelkészek hirdetik, ezt követően a szárazberki vegyes kar előadása lesz látható, hallható.

Bocskai Napok

Az együttműködés harmadik fontos momentuma a Bocskai Kulturális Napok lesz, augusztus 25–26-án. A hatodik alkalommal megrendezett eseményre a helybelieken, a zajtaiak mellett természetesen mindenkit várnak a szervezők, akik értékelik Bocskai István munkásságát. A tervek szerint a falunapokként emlegetett eseményen ideiglenesen szeretnék megnyitni a határt Szárazberek és Garbolc között. Ugyanekkor kerül felszentelésre a református temetőben elkészült ravatalozó is.

Karikás Enikő

Cookie