×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Ne legyünk közömbösek! Adjunk vért!

2021.10.08 - 09:26
Megosztás:
Ne legyünk közömbösek! Adjunk vért!
Fotó: Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség
Ne maradjunk közömbösek szenvedő embertársainkkal szemben: adjunk vért! — buzdítanak a csendőrök. Idén már harmadszor önkénteskedtek.

Az akut vérhiánnyal küszködő kórházak, a bajban lévő romániai betegek megsegítésére ismét véradási akciót szervezett a csendőrség Románia-szerte. A szatmári csendőr-felügyelőség munkatársai tegnap és a mai napon is a megyeközpontbeli vérközpontban önkénteskednek: vért adnak, hogy mások élhessenek.
A csendőrség tájékoztatása szerint több mint 20 szatmári alkalmazott jelezte előre, hogy biztosan részt vesz az önkéntes véradási akcióban, egy részük pedig kifejezetten Barabás Rebeka, a 13 éves érkávási diáklány számára adományozott vért, aki agresszív non-Hodgkin-limfómában szenved, jelenleg pedig a kolozsvári onkológiai klinikán küzd a gyógyulásért. Mivel a véradásért hét darab ebédjegy jár, ezért a vérük mellett ezeket is felajánlják a csendőrök, élelmiszereket vásárolnak belőlük a beteg kislány családjának. Az idei esztendőben ez már a harmadik alkalom, hogy a szatmári csendőrök csoportosan keresték fel a szatmári vérközpontot, hogy segítsenek embertáraikon, és ugyanezt kérik a lakosságtól is. „Kérjük, ne maradjanak közömbösek. Legyenek bátrak, és tegyenek jót!” — buzdítják a szatmáriakat a hatóság emberei.

Magunkkal és mással is jót teszünk

Nemcsak embertársaikkal, de saját magukkal is jót tesznek az önkéntes véradók, hiszen a véradásnak több pozitívuma is van: az önkéntesek több mint 600 lej értékű ingyenes laborvizsgálatban részesülnek, egy szabadnapban a véradás napján, ráadásul hét darab ebédjegyet is kapnak.
Vért adhat minden egészséges, 18 és 65 év közötti ember, akinek érvényes személyazonossági iratai vannak, a következő feltételek teljesítése mellett: 55 kg feletti testsúly, az utóbbi 6 hónapban nem volt műtéti beavatkozása, terhes és gyermekágyas nők nem adhatnak vért. Azok sem adhatnak vért, akik a következő betegségekben szenvednek: B vagy C típusú hepatitisz, szifilisz, epilepszia, cukorbetegség, gyomorfekély, szívbetegség, asztma, allergia. Ezeken a kötelező feltételeken kívül a vérközpont szakemberei ellenőrzik a véradásra való alkalmasságot egy űrlap kitöltése, egy általános vizsgálat és laboratóriumi vizsgálatok segítségével. A vizsgálatok nagyon fontosak mind a véradó egészsége, mind a leadott vér minőségének szempontjából.
Ha az önkéntes alkalmas a véradásra, akkor maga a beavatkozás 5–10 percet vesz igénybe. A véradást követő második napon a vért megvizsgálják, és többféle készítményt állítanak elő belőle a betegek szükségleteinek függvényében. Minden tasak vérből 3–4 vérkészítmény készül, ami sok beteghez eljut. Az analízisek elvégzése után a vérkészítményeket konzerválják, majd szétosztják a kórházakban a rászoruló pácienseknek.
Az önkéntes véradókat hétköznaponként, a reggeli órákban várják a vérközpont szatmárnémeti székhelyén, a Károlyi út 26. szám alatt.

Bumbuluţ Krisztina

 

Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Szombaton ismét gyűjtés
Az idei évben jelentősen nőtt az érdeklődés az elektromos és elektronikai hulladékok leadása iránt, ezért Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a RoRec minden hónap utolsó szombatján 9 és 14 óra között gyűjtést rendez.
Cookie