×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Ne legyen kötelező a maszk tornaórán!

2021.03.03 - 16:11
Megosztás:
Ne legyen kötelező  a maszk tornaórán!
A szülők és pedagógusok érdekvédelmi szervezetei közös nyilatkozatban fordultak a hatóságokhoz, s azt kérik, ne legyen kötelező a maszk viselése a testnevelésórákon.

Úgy fogalmaznak beadványukban, hogy a tornaórák keretében megoldható, hogy ne csapatjátékokat játsszanak, és a szabadban a megfelelő távolságtartás is lehetséges a sportpályákon — már ahol létezik megfelelő sportpálya szabadtéren. Úgy fogalmaznak, hogy az egészségügyi miniszter szem előtt kellene hogy tartsa a gyerekekre leselkedő veszélyt a tornaórán is kötelezően viselt maszkok miatt. A maszk csökkenti a gyerekek ellenálló képességét, és a szakemberek nem javasolják, hogy 15 percnél hosszabb ideig végzett sporttevékenység közben maszkot viseljenek az egyének.
„A tornaórákon a tanügymninisztérium és egészségügyi minisztérium által kiadott közös rendelet értelmében kötelező a maszkviselés. Március elsején elküldtem az egészségügyi minisztériumnak az Európai Bizottság elemzését. Azt is kértem, hogy elemezzük ki ezt a helyzetet, és biztos vagyok benne, hogy sikerül közös nevezőre jutnunk. Nincs más európai uniós tagállam, ahol tornaórán kötelező lenne a maszk viselése” — fogalmazott Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a digi24 hírtelevízió műsorában. Az EU-s tagállamokban más és más javaslat van a tornaórák megszervezését illetően: egyesek az öltözőkben kötelezik a maszkviselést, de a tornaórán nem, mások azt tanácsolják, ne legyenek csapatjátékok a testnevelésórán, és amennyiben lehetséges, szabadtéren tartsák meg ezeket az órákat. Ezek után csak bízni lehet abban, hogy az egészségügyi minisztérium illetékesei is átgondolják a maszk testnevelésórák idején való viselésére vonatkozó rendeletet.


Sógor Beáta

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie