×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Napi szinten döntenek az iskolák besorolásáról

2021.05.18 - 07:48
Megosztás:
Napi szinten döntenek  az iskolák besorolásáról
Fotó: Virág Botond
Már megszokhattuk, hogy a világjárvány idején semmi nem biztos, bár időnként észszerűek a rutineljárások.

 A tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium által kidolgozott és közzétett közös rendelet is folyamatosan módosításokon esik át. A tegnapi megegyezés értelmében valószínűleg szerdától napi szinten változik majd a tanintézmények besorolása. A módosításról megszületett az egyezség a két tárcavezető között, azonban a Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kezdeményezésére módosul a közös egyezmény második bekezdésének harmadik cikkelye. Ennek eredményeként, amint egy településen a fertőzöttségi szint egy ezrelék alá esik, másnap a diákok már testületileg jelenléti oktatásban vehetnek részt, tehát az ötödikes, hatodikos, hetedikes, kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes diákok is az iskolában tanulhatnak. Eddig péntekenként elemezték a fertőzöttségi arányokat, és azok alapján hozták meg az iskolák működésére vonatkozó határozatot az azt követő hétre. A tárcavezető azt nyilatkozta, hogy azért volt fontos megváltoztatni a rendeletet, mert nagyon sok település áll az 1 ezrelékes határ közelében, így amint átlépik a határt, a lehető legrövidebb időn belül engedélyezni kell a diákoknak, hogy visszatérjenek az iskolapadokba, hiszen a cél a jelenléti oktatásra való átállás. Természetesen a tanintézményekben szigorúan be kell tartani az egészségügyi előírásokat, a maszkviselést, a távolságtartást és a tantermek rendszeres, alapos szellőztetését.
Abban az esetben, ha egy gyerek betegség vagy egyéb, megalapozott indok miatt nem tud részt venni a jelenléti oktatásban, biztosítani kell számára, hogy online kapcsolódjon be, pontosított Cîmpeanu.

Maszkviselés az iskolaudvaron

Minden iskola maga döntheti el, feloldja-e az iskolaudvaron való maszkviselési kötelezettséget — nyilatkozta az oktatási miniszter. Ennek az a feltétele, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében csúsztatott órarendet alkalmazzon az illető tanintézmény. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor a maszkviselés kötelező marad — magyarázta. A tanügyminiszter utalt arra is, hogy a tanintézmények 50 méteres körzetében kell a maszkot viselni, hiszen többen találkoznak, így nagyobb a megfertőződés esélye.

Sógor Beáta

 

133 új eset a megyében, hárman elhaláloztak
A legutóbbi jelentés óta 133 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Szatmár megyében 861 elvégzett teszt nyomán. Sajnos, újabb áldozatokat is követelt a COVID-19: három személy hunyt el a megbetegedés szövődményei nyomán.
Szatmárnémeti: két hétig ezek a szabályok
Nem „zár be” teljesen a megyeközpont, az új szabályok értelmében létszámkorlátozással ugyan, de működhetnek a mozik, a színház, a filharmónia, a vendéglők belterei és teraszai, de csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők számára, gyermekek esetében pedig negatív tesztet kell bemutatni.
GCS: 4478 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 4478 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 46 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie