×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Nálunk még nem, de körülöttünk igencsak hullik

2022.11.21 - 14:48
Megosztás:
Nálunk még nem, de körülöttünk igencsak hullik
Bár Szatmárban még egy kósza hópihe sem hullott, körülöttünk (és nem csak) tisztességesen havazik – úgy tűnik, naptárilag sem sietve el, beköszöntött a tél az országba.

Órák óta havazik Máramaros megye jelentős részén — a Radnai-havasokban 1400 méter magasan fekvő, Máramarost Bukovinával összekötő Prislop-hágón hétfőn reggeltől hókotrók próbálják járhatóvá tenni az utat a 160-as és 181-es kilométerkő közötti szakaszon. A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Dan Bucă elmondása szerint a térségben órák óta folyamatosan havazik, így be kellett vetni a hókotrókat, hogy zavartalanul lehessen közlekedni, az említett útszakaszon eddig 12 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét — nem mellékesen a megye több más útján a sűrű köd akadályozza a forgalmat, a látótávolság ugyanis néhány szakaszon 100 méter alá csökkent.

Megállás nélkül havazik a hétvége óta a Beszterce-Naszód megyét Suceava megyével (Erdélyt - Moldovával) összekötő, 1201 méter magasan fekvő Borgói-hágón (Tihuţa) is, a 17-es országúton, ahol szintén több tonna csúszásgátlót szórtak szét a hatóságok. Alexandru Slavita, a besztercei útügyi hatóság vezetőjének beszámolója szerint hétfőn délelőtt öt órán keresztül kellett takarítani az utakat és az előrejelzések szerint kora estig havazni fog a térségben. Mint mondta, vasárnap 30 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét, de hétfőn délelőtt már ennek duplájára volt szükség. Mindezek ellenére nincsenek fennakadások a forgalomban, mert a hókotrók dolgoznak - szögezte le.

A Gyilkos-tó környéki üdülőövezetben közel száz háztartás maradt elektromos áram nélkül a hirtelen leszakadó hómennyiség következtében, a Hargita megyei katasztrófavédelem jelentése szerint két áramtranszformátor működése állt le, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a mielőbbi hibaelhárításon. Ugyanakkor jelentős mennyiségű csúszásgátlót szórtak szét, többek között a Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó, Gyergyószentmiklós – Parajd (Bucsin-tető), Maroshévíz – Borszék közötti útvonalakon a biztonságos közlekedés érdekében.

Eközben Suceava megyében közbe kellett avatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, mivel a hirtelen lehullott hó súlya alatt számos fa dúlt ki, tört össze. A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy lehetőleg kerüljék ki a hó súlya alatt rogyadozó faágakat, villanypóznának és épületdíszeket és ne haladjanak el alattuk.
A masszív havazás és erős széllökések következtében Botoşani megyében két országútszakaszt le is kellett zárni teljesen a forgalom elől.

Jönnek a fagyos hajnalok

Szerdára felmelegedik, de utána fokozatosan lehűl az idő, és fel kell készülnünk a fagyos hajnalokra - derül ki az országos meteorológiai szolgálat (ANM) kéthetes előrejelzéséből.

A Bánságban és a Körösvidéken a következő napokban az időszakra jellemző átlaghőmérsékletnél melegebb lesz, 13-14 fokos maximumokkal, majd november 23-a után lehűlés kezdődik, 24-e és 30-a között már a legmelegebb órákban sem lesz több 8-10 foknál. A december további lehűléssel köszönt be, 4-6 foknál fennebb nem emelkedik a hőmérő higanyszála.
Erősen ingadoznak majd az éjszakai értékek: míg például november 22-én fagyos lesz a hajnal, a következő nap, 23-án már jóval enyhébb, 5-7 fokos pirkadatra számíthatunk. Ezt követően ismét fagypont körüli értékekig csökkennek a minimumok. Csapadék november 23-a és 28-a, majd december elseje után valószínűbb.

Erdélyben a következő napokban fokozatosan nőni fognak a nappali átlagértékek, a hétfői 6 fokról szerdára elérik a 11-12 fokot. Utána viszont ismét lehűlés kezdődik, a november 6-7 fokos maximumokkal köszön el, a december pedig ennél is hidegebb, 3-4 fokos nappali átlagokkal érkezik. A minimumok Erdélyben is erősen ingadoznak a következő napokban: az első éjszaka után, amikor mínusz 1 fokot is mutathat a hőmérő, november 23-25-én 3-4 fokra enyhülnek a minimumok. November 26-a után viszont ismét lehűlés kezdődik, pirkadat előtt mínusz 2 fok is lehet egyes erdélyi régiókban. Csapadékra november 28-áig, majd december első napjaiban számíthatunk.

Szabó Kinga Mária

 

A Priszlop-hágon sűrű köd és szél nehezíti a közúti forgalmat, a Gutin-hágóban havazik
Nehézkes a forgalom a 18-as jelzésű országúton a Priszlop (Borsai)-hágón (1400 méteres tengerszint feletti magasságban) a korlátozott látási viszonyok miatt - tájékoztatott hétfőn a Máramaros megyei katasztrófavédelmi bizottság szóvivője.
Szeben megye: jelentős a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban
Jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek csütörtökön a meteorológusok a Fogarasi-havasokban.
Időjárás: mérsékelt csapadékhullás és a szél felerősödése várható szerdáig
Mérsékelt csapadékhullásra és a szél erősödésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).
Cookie