×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Nagyszabású környezetvédelmi rendezvény

2021.10.11 - 09:59
Megosztás:
Nagyszabású környezetvédelmi rendezvény
Fotó: hellovidek.hu/Illusztráció
A Sándorhomoki PRO AMMOS Egyesület, a sándorhomoki óvoda és iskola, illetve az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület október 1–17. között nagyszabású környezetvédelmi rendezvényt tart Sándorhomok település lakosságának.

Az októberi hónap két környezetvédelmi esemény miatt igen fontos mindannyiunk számára, hiszen ekkor veszi kezdetét a csemeteültetések időszaka, illetve október 14-én ünnepeljük az elektronikai hulladékok gyűjtésének nemzetközi napját. Mind a két esemény lehetőséget nyújt tenni környezetünk védelméért és annak újbóli kizöldüléséért.

A szervezők egy összetett programmal szeretnének hozzájárulni egy környezettudatosabb holnap megalapozásához, amely a következőket foglalja magában: október 1–15. között zajlik az elektronikai hulladékok gyűjtési kampánya Sándorhomokon. Október 15-én 10–18 óra között az Alpin cég házról házra haladva veszi majd át az összegyűjtött hulladékot. A lakosság informálása céljából az egyesület röpcédulákat készített, amiket az önkéntes diákok segítségével eljuttatott a lakossághoz. Október 1–9. között egy másik program keretében kerti bútorokat készítettek Kovács Péter Mátyás lelkipásztor és a diákok részvételével (a raklapokat és a festéket az egyesület biztosította), az elkészült elemeket az óvoda és az iskola udvarán helyezték el. Október 11–14. között 50 hársfacsemetét és 46 tuját ültetnek el az óvoda és iskola udvarán a diákok és a tanárok. A csemetéket az egyesület biztosítja az Erdészeti Hivatal támogatásával. Az első akció ma 12 órakor veszi kezdetét.

Október 17-én, vasárnap egy összetett rendezvényre kerül sor, amelyet déli 12 órakor egy istentisztelet nyit, majd 13 órától Kovács Mátyás lelkipásztor felszenteli az óvoda és iskola udvarán kialakított zöldövezetet. Ezt követően, 13 és 16 óra között sor kerül a nagyszabású akció értékelésére, lesz műhelyekben való szorgoskodás (madáretető készítése és annak kifestése, kosárfonás papírból, origami, különböző tárgyak készítésé újrahasznosítható hulladékból stb.). A napot az egyesület támogatásával egy díjazás zárja, illetve sor kerül a helyileg előállított savanyúságok és befőttek kiállítására, amit a diákok otthon készített finomságokból állítanak elő. A kiállítás termékeit a rendezvényt követően gyerekotthonok számára ajánlják fel a szervezők.

Szilágyi Kinga

 

Átadták az első "környezetvédelmi Nobel-díjakat"
Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.
95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség
Ötvennyolc ellenőrzést végeztek szeptemberben az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai, a vizsgálódások nagy része be nem ütemezett volt.
APIA: az első kilenc hónapban 12 százalékra nőtt a környezetkímélő autók piaci részesedése
Az év első kilenc hónapjában 4,3 százalékkal nőtt a forgalomba állított új autók száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten, és a környezetkímélő autók piaci részaránya elérte a 12 százalékot - közölte csütörtökön a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA).
Cookie