×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Nagyon lassú a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőnél

2021.11.05 - 07:00
Megosztás:
Nagyon lassú a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőnél
Napok óta csigatempóban araszolgat a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőponton — de csak ott —, mert a magyar határrendészet november eleje óta új számítógépes rendszerben dolgozik.

Kevés autó esetében is irgalmatlanul hosszú várakozási idő — tömören így lehet összefoglalni a Pete–Csengersima határátkelőnél (ismét) uralkodó áldatlan állapotokat, s az ördögi kör szokása szerint zárul: a csigalassúságú araszolgatás következtében feltorlódnak a kocsisorok, az idegtépő várakozás pedig még hosszabbra, nem ritkán egy-másfél órásra vagy még többre nyúlik. Ennek oka most nem az, hogy a Magyarországra érkezők zöldigazolványt, negatív tesztet kell felmutassanak, hiszen a QR-kód beolvasása szinte csak pillanatokat vesz igénybe, ráadásul Magyarország az úti okmányokat leszámítva nem igényel semmiféle járványügyi igazolást a területére Romábiából belépőktől.
A lassú átjutás oka az, hogy a magyar határrendészet pár napja, november 2-tól új számítógépes rendszerben dolgozik, ennek következtében pedig minden Magyarországra belépő utazót, pontosabban okmányaikat tételesen ellenőrizni kell, míg Románia irányába statisztikai átléptetés zajlik. Persze abban lehet reménykedni, hogy idővel az ellenőrző szervek jobban hozzászoknak az új rendszerhez, s valamennyivel gyorsul(hat) az átkelés (amihez egyébként az utazók is hozzájárulhatnak azzal, ha idejében előkészítik a személyi igazolványt, útlevelet, gépkocsi okmányait, zöldigazolványt, jogosítványt stb., s nem a bódé előtt kezdenek kotorászni ezekért a táskában, zsebben) — viszont a magyar határrendészet az egész román-magyar határszakaszon ebben az új rendszerben dolgozik, de a többi átkelőnél érdekes módon nincsenek ilyen torlódások és órás várakozások. Igaz, a határszakasz második legnagyobb forgalmat lebonyolító átkelője, Pete–Csengersima mindig „kilógott” a sorból, s a mindennapi várakozás ostora leginkább az átingázók hátán csattant és csattan.

 

Nem unatkoznak a határrendészek
Az elmúlt napokban számos közlekedési szabálysértésre derült fény a petei határátkelőnél, melyek közül négyet Romániából kifelé menet, egyet pedig beutazáskor regisztráltak.
Határrendészet: több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába pénteken
Több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába a pénteki nap folyamán — tájékoztatott szombat reggel a határrendészet.
Orbán: megerősítik a csengersimai határátkelőhelyet - videóval!
A jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk - mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról.
Cookie