×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-13 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Nagyon lassú a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőnél

2021.11.05 - 07:00
Megosztás:
Nagyon lassú a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőnél
Napok óta csigatempóban araszolgat a határátkelés a Pete–Csengersima átkelőponton — de csak ott —, mert a magyar határrendészet november eleje óta új számítógépes rendszerben dolgozik.

Kevés autó esetében is irgalmatlanul hosszú várakozási idő — tömören így lehet összefoglalni a Pete–Csengersima határátkelőnél (ismét) uralkodó áldatlan állapotokat, s az ördögi kör szokása szerint zárul: a csigalassúságú araszolgatás következtében feltorlódnak a kocsisorok, az idegtépő várakozás pedig még hosszabbra, nem ritkán egy-másfél órásra vagy még többre nyúlik. Ennek oka most nem az, hogy a Magyarországra érkezők zöldigazolványt, negatív tesztet kell felmutassanak, hiszen a QR-kód beolvasása szinte csak pillanatokat vesz igénybe, ráadásul Magyarország az úti okmányokat leszámítva nem igényel semmiféle járványügyi igazolást a területére Romábiából belépőktől.
A lassú átjutás oka az, hogy a magyar határrendészet pár napja, november 2-tól új számítógépes rendszerben dolgozik, ennek következtében pedig minden Magyarországra belépő utazót, pontosabban okmányaikat tételesen ellenőrizni kell, míg Románia irányába statisztikai átléptetés zajlik. Persze abban lehet reménykedni, hogy idővel az ellenőrző szervek jobban hozzászoknak az új rendszerhez, s valamennyivel gyorsul(hat) az átkelés (amihez egyébként az utazók is hozzájárulhatnak azzal, ha idejében előkészítik a személyi igazolványt, útlevelet, gépkocsi okmányait, zöldigazolványt, jogosítványt stb., s nem a bódé előtt kezdenek kotorászni ezekért a táskában, zsebben) — viszont a magyar határrendészet az egész román-magyar határszakaszon ebben az új rendszerben dolgozik, de a többi átkelőnél érdekes módon nincsenek ilyen torlódások és órás várakozások. Igaz, a határszakasz második legnagyobb forgalmat lebonyolító átkelője, Pete–Csengersima mindig „kilógott” a sorból, s a mindennapi várakozás ostora leginkább az átingázók hátán csattant és csattan.

 

Több mint százeren lépték át az országhatárt az utóbbi 24 órában
Mintegy 102.100 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 36.800 gépkocsival (ezek közül 15.200 tehergépkocsi), a legnagyobb forgalmat román-magyar határon jegyezték - tájékoztatott szombat délelőtt az országos határrendészet (IGPF).
Öt kilométeres kamionsor alakult ki a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán
Mintegy öt kilométeres kamionsor alakult ki kedden reggel a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán, a várakozási idő legalább négy óra.
Hamis okmányok vasárnapja
Hamis spanyol, orosz, lengyel jogosítványokkal és személyi igazolvánnyal is akartak utazni a petei és csanálosi határátkelőknél.
Cookie