×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Nagyon lassan oltakoznak a diákok

2021.10.08 - 11:55
Megosztás:
Nagyon lassan oltakoznak a diákok
Miközben a szakértők és az érintett felek is a jelenléti oktatás mellett kardoskodnak, megdöbbentő adatot hozott nyilvánosságra a tanügyminiszter: a szülők közel 78%-a nem kívánja beoltatni gyermekét. Szatmáron 1495 tanulót immunizáltak.

Nagy lett a zűrzavar az oktatás terén azt követően, hogy új szabály szerint zárnak be egy tanintézményt. Az változatlan maradt, hogy amint egy közösségben egy diák pozitív koronavírustesztet produkál, ő és óvodai vagy osztálytársai 14 napon át online tanulnak. Ez alól kivételt képeznek azok a diákok, akik be vannak oltva, illetve azok, akik kevesebb mint 180 napja, de legalább 10 napja átestek a betegségen. Szerdán ugyanakkor minisztériumi rendelet tisztázta a koronavírus-fertőzés igazolásától számított nyolcadik nap után az iskolába visszatérni kívánó tanulók tesztelésének részleteit — jelentette be Sorin Cîmpeanu. Az oktatási miniszter szerint ilyen esetekben azokban az iskolákban, amelyeknek van saját rendelőjük, ennek személyzete is elvégezheti a tesztelést, ha pedig nincs iskolai rendelő, a megyei egészségügyi igazgatóság mobil csapatot szervez a tesztelésre, vagy el lehet végeztetni a tesztet bármilyen más helyen, és be kell mutatni az iskolában a negatív eredményt. A gond ezzel a gyakorlatban csak annyi, hogy sok szülő nem egyezik bele a gyerekei tesztelésébe, így az érintett osztályok többségében hibrid oktatás zajlik.
A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy hét alatt több mint 17 ezer tanuló kapta meg a koronavírus elleni oltást, azaz naponta csaknem 2500-an. A 12 és 15 év közötti korosztályhoz tartozók közül 51 726-an kapták meg eddig az oltást, múlt héthez képest 6168-cal nőtt a beoltottak száma. A 16–19 éves korosztályból 10 850-en oltatták be magukat az elmúlt héten, így 180 942-re nőtt az immunizáltak száma, írja az Agerpres.
A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a kiskorú diákok beoltására vonatkozó 290 000 szülői szándéknyilatkozat adatait összesítették. A nyomtatványt kitöltő szülők 7,5 százaléka jelölte meg az igen választ, 15 százalék bevallása szerint határozatlan még ebben a kérdésben, 77,5 százalék pedig nem kívánja beoltatni gyermekét. „Ez a szomorú valóság” — fogalmazott Cîmpeanu, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 12 978 fertőzött iskolásról és óvodásról tudnak, ami 4500-zal több a múlt heti adatnál. A megfertőződött tanügyi alkalmazottak száma 1700-zal, 4392-re nőtt. A diákok és pedagógusok körében kimutatott fertőzés miatt jelenleg 11 090 osztályban szünetel a jelenléti oktatás, ami az osztályok 8 százalékát teszi ki. Mintegy 278 ezer gyerek online tanul. Országos viszonylatban 121 iskola zárt be a járvány miatt.
Szatmár megyei viszonylatban egyelőre egyetlen oktatási intézményben sem kellett felfüggeszteni a jelenléti oktatást, tudtuk meg Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelőtől, aki arra is rávilágított, hogy az új miniszteri rendelet értelmében az oktatási intézmények vezetőtanácsa dönt arról, hogy mikortól térnek át online oktatásra, amennyiben ez indokoltnak látszik. Szejke azt is elmondta, hogy Szatmár megyében az aktuális adatok szerint 2232 pedagógus van, aki az oltás második vagy harmadik dózisát is megkapta, illetve 1495 tanuló is be van oltva, közülük 190 csak az első vakcinát kapta meg. A pedagógusok körében megyénk szintjén az oltottság 60 százalék körüli.
Mindeközben újabb iskolai osztályok tértek át online oktatásra a diákok körében történt megbetegedések miatt. Október 6-tól a szatmárnémeti Guliver napközi B épületének nagycsoportosai, a Lucian Blaga Általános Iskolában a II. B és a VIII. A, a Mircea Eliade Általános Iskolában a III. A és VI. B, továbbá a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceum XII. C, a szatmárnémeti Sportlíceum IX. A, a Ioan Slavici Főgimnázium X. B, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. B, az Aurel Popp Művészeti Líceum X. A, a Mihai Eminescu Főgimnázium IX. A és IX. E, míg október 7-től a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola IV. B, a Johann Ettinger Német Líceum IV. B és az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceum X. A osztályának diákjai két hétig online tanulnak.

Sógor Beáta

 

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie