×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Nagyon bizonytalan az idei szőlőtermés

2020.08.01 - 15:45
Megosztás:
 • Nagyon bizonytalan az idei szőlőtermés
  A tavasz folyamán a szárazság, később a sok csapadék okozott problémákat a szőlőtermesztőknek. A legnagyobb kár a bioszőlő-termesztők ültetvényein tapasztalható. Leiher Géza szőlőtermesztőt, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete elnökét kérdeztük.

  Az idén tapasztalt rossz időjárás nem kedvezett a szőlőtermesztésnek. Leiher Géza szőlőtermesztő, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete elnöke elmondta, hogy az utóbbi években a hagyományos szőlőtermesztés mellett elterjedt a bioszőlő-termesztés. Ebben az évben mind a hagyományos, mind a bioszőlőt termesztők nagy kihívás előtt állnak, ugyanis az időjárás nem kedvez a szőlőtermesztőknek. Szatmár megyében — sok más térséggel ellentétben — nem volt jégkár, viszont a tavaszi szárazság, majd az azt követő esőzés nem kedvezett a szőlőnek. Megjelent a szürke rothadás, a peronoszpóra, a lisztharmat és más betegségek, amelyek nagy károkat okoztak a szőlőkben. Azok a szőlőtermesztők, akik a hagyományos módszereket alkalmazzák, jobban tudnak védekezni. Ezek a védekezési módszerek nagyobb befektetést és több munkát igényelnek, elsősorban azért, mert többször kell permetezni, főként, amikor meleg van, és nedves a tőke.

  Leiher azt tapasztalja, hogy az érések visszamaradtak, a csemegeszőlő már kezd érni, de eddig hiányzott a napsütés. Vannak gazdák, akik foglalkoznak csemegeszőlő-termesztéssel, amire van igény, de könnyen előfordulhat, hogy nem térülnek meg a befektetések. A csemegeszőlő-termesztők közül is többen átálltak biotermesztésre, ami sokkal nagyobb kockázatot jelent, hiszen sokkal gyorsabban terjednek a betegségek.

  Az utóbbi időszakban a nagy mennyiségű eső miatt rohamosan elkezdett nőni a gyom a sorok között, ami nem használ a szőlőtőkéknek, viszont a gépi kapálás alkalmazása sem lehetséges, ugyanis nagyon lágy a talaj. A legjobb esetben kaszálni lehet a gyomot, ami egy ideig megoldást jelent, de később mégis el kell majd végezni a kapálást. A tőkéken szintén gyorsan fejlődnek a hónaljhajtások és a futóágak, ezeket el kell távolítani, hogy ne szívják el a tápanyagot, és ne akadályozzák meg, hogy a napsugarak eljussanak a szőlőszemekig.

  A szőlő minőségével kapcsolatosan Leiher elmondta, hogy azokon a helyeken, ahol a szürke rothadás pusztított, már semmilyen módszerrel nem lehet megmenteni a termést. Ahol sikerült megelőzni a betegségek megjelenését, ott lesz jó minőségű szőlő, amiből lehet jó minőségű bort készíteni.

   

  Elek György

   

  Cookie