×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Nagykárolyi színpadon McPherson A gát című darabja

2021.02.18 - 09:26
Megosztás:
Nagykárolyi színpadon McPherson A gát című darabja
Március 4-én 18 órai kezdettel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata bemutatja Conor McPherson A gát című darabját a Nagykárolyi Városi Színházban.

A Nádai István-, illetve a Bródy István-bérlet tulajdonosai helyfoglalást igényelhetnek a 0261.865.006-os telefonszámon. Az előadásra 30 lejes áron jegyek is válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában; előzetes helyfoglalás kötelező, a helyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Az előadás a zöld forgatókönyv szerint zajlik, azaz a férőhelyek 50%-os kihasználásával. Az előadás időtartama alatt továbbra is kötelező a maszk viselése és a távolság betartása.

A darabról

Írország egy gát közelében fekvő kis településén három barát találkozik egy kocsmában. Az esték egy megszokott rítus szerint zajlanak e vidéki tájon, ahol már nem történik semmi. Az időjárásról beszélgetnek és arról, hogy fiatal érkezett Dublinból a városkába. Az Ő érkezése mindent megváltoztat, mivel mindenki lehetőséget kap a férfiak közül, hogy elmondhassa történetét. Mivel úgy vélik, hogy monoton életük nem vonzza egy kifinomult hölgy figyelmét, mindenki kiszínezi a tapasztalatait a helyi folklórból merített szereplőkkel. A légkör furcsa, kísérteties, megtűzdelve egy jó komédia elemeivel, mert miden egyes történet után visszakanyarodnak egymás megszokott ugratásához, hiszen mindig is ismerték egymást. Mindaddig, amíg rá nem jönnek, miért is költözött a fiatal a fővárosból az ő kis városkájukba. És ekkor minden történetet felülír a szolidaritás, barátság, emberségesség amelyet iránta mutatnak.

Az előadás rendezője Ovidiu Caiţa, a Szatmárnémeti Északi Színház román nyelvű társulatának, a Mihai Raicu Társulatnak a művészeti igazgatója, aki így beszélt az elkészült előadásról: „Azt szeretném, hogy a nézők, akik beülnek a színházba, az előadás idejére szakadjanak el a külvilágtól, és kerüljenek közel a szereplőkhöz, akik nem jók vagy rosszak, hanem egyszerű emberek jó és rossz tulajdonságokkal. Magányosak, de az előadás helyszínéül szolgáló kocsmában egy közösséget alkotnak. Szeretném, ha a színház is ilyen hely lenne. Egy hely, ahol a mostani széteső, egymástól eltávolodó társadalmunkban újra közösséget alkothatunk.”

 

Fotó: Czinzel László

Újra műsoron a Raszputyin
Hosszú idő után újra a Harag György Társulat műsorán szerepel a nemrég elhunyt Szőcs Géza fiktív történelmi drámája, a Raszputyin. A produkció bérletpótló előadásként lesz látható március 26-án 18, március 27-én és 28-án pedig 16 órai kezdettel. A társulat ezzel az előadással ünnepli a színházi világnapot március 27-én.
Ilyen volt eddig, ilyen lesz a színházi évad
A Szatmárnémeti Északi Színház számára is meglehetősen nehezek voltak az elmúlt hónapok, az évadtervezést megannyi bizonytalanság itatta át. Ennek ellenére készülnek produkciók; amíg a társulat nem játszhatott közönség előtt, a színpadon több előadás próbája folyt.
Bemutató a magyar kultúra napján az Északi Színházban
Január 22-én 19 órai kezdettel mutatja be a Harag György Társulat László Miklós nagy sikerű és sokat játszott darabját, az Illatszertárt. A bemutató dátuma nem véletlen: egy magyar klasszikus vígjáték bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját a társulat.
Cookie