×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Külföld

Nagykárolyi színművész Londonban

2013.03.08 - 10:55
Megosztás:
Nagykárolyi színművész Londonban

A nagykárolyi Iulia Benze szombaton Londonban lép színpadra a B.D.S.M. Faust darabban.

Korábban már szó esett arról, hogy Csíki Orsolya és Nagy Antal, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának két volt színművésze a londoni színházlátogató közönség meghódítására készül. Tőlük teljesen függetlenül a Nagykárolyi Művelődési Központ keretében egykor működött G.E.T.A. színjátszó csoport hajdani tagja, Iulia Benze is közönség elé lép a Bethnal Green-i Resistance Galleryben: a Kurt Murray angol rendező által színpadra vitt B.D.S.M. Faust című színdarabban a női főszerepet fogja eljátszani.

A színdarab Johann Wolfgang Goethe Faustjának adaptációja, melyben a rendező a mozgásszínházat és a klasszikus szöveget egyaránt alkalmazza a Faust ördöggel való szerződését, valamint annak hatásait az érintett személyekre bemutató sztorihoz.

A B.D.S.M. a Bondage Discipline Sadism Masochism (rabszolgaság, fegyelem, szadizmus, mazochizmus) szavak rövidítése. Az előadással a rendező viszont nem a különböző szubkultúrákban egyre nagyobb teret nyerő B.D.S.M. gyakorlatok magasztalását helyezi előtérbe, hanem csupán a színjátszásban való alkalmazását szeretné kipróbálni. A gyakorlatok kínálta lehetőségeket tehát művészeti formaként kívánja alkalmazni. Az előadás egyaránt szexis és humoros, ugyanakkor szembesíti a nézőt önmagával, saját problémáival.

A B.D.S.M. Faustban Ryan Cloud, Iulia Benze, Rory Vierya és Holly Barker lépnek színpadra, a darab zenéjét az Apollo 440 elektronikus zenei együttes zeneszerzője, Noko írta.

Amint azt fentebb említettük, Iulia Benze a G.E.T.A. Színjátszó csoportban kezdte színészi pályafutását Paul Sarvadi kulturális referens irányítása alatt, majd a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) színművészeti szakán szerzett diplomát, jelenleg pedig a londoni Royal Central School of Speech & Drama színművészeti egyetemen vesz részt továbbképzésen. Londonban jelentős ismertséget szerzett színházi berkekben, ennek köszönhető, hogy főszerepet kapott az említett színdarabban. A színművészről többet megtudhatnak az érdeklődők a www.iuliabenze.com internetes honlapon.

Cookie