×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.49 RON
100HUF = 1.26 RON
Nagykároly

Nagykárolyban már megkezdődtek a kulturális rendezvények

2023.01.20 - 14:00
Megosztás:
Nagykárolyban már megkezdődtek a kulturális rendezvények
A magyar kultúra napját verses-zenés-táncos előadással és koszorúzással ünnepelték Nagykárolyban — az eseménysor pénteken kora délelőtt a Károlyi-kastélyban kezdődött.

A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság, a Nagykárolyi Művelődési Központ, és a Nagykárolyi Városi Könyvtár által szervezett verses-zenés-táncos előadáson a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai Fényi István: Ifjúsági himnusz és József Attila: Rejtelmek című versét adták elő megzenésítve (felkészítő tanáruk Jónucz Alfonz); Fekete Daniella Babits Mihály:Hazám! Az igazi ország, Vigh Kevin Kölcsey Ferenc: Huszt, Mátyás Dávid Kölcsey Ferenc: Intés című verseket szavalták (felkészítő tanáruk Kiss Hajnalka).

hirek/2023/januar/nk-himnusznap-20012023/nk-3.webp

A Nagykárolyi Elméleti Líceum I.F, II.E, III.E, VII.D osztályos diákjai énekes és táncos mozzanatokkal tették színesebbé az eseményt (felkészítő tanítónők: Heinrich Kinga, Zakariás Iringó, Pătrașca Melinda és Fülöp Andrea), Kovács Hunor, Pálinkás Eszter, Bratt Diana Petőfi Sándor: Jövendölés című versét szavalták (felkészítő tanáruk Fazakas Erika).
A Nagykárolyi Művelődési Központ diákja, Alexandra Susan dalt adott elő (felkészítő tanára Szűcs József), illetve Zima Anna bemutatót tartott Magyar kulturális örökségünk címmel.
Az esemény végén Vinkler Sebastian Ferenc az Elméleti Líceum II.E osztályos tanulója zongorán játszotta és énekelte el a Himnuszt.

hirek/2023/januar/nk-himnusznap-20012023/nk-2.webp

A Nagykárolyi Városi Könyvtárban két kiállítás nyílt, az egyik Kölcsey Ferenc életéről, a másik pedig az 1800-as években kiadott könyvekből, majd 11 órai kezdettel a Szatmár Megyei Múzeum nagykárolyi részlege kiállításmegnyitóval egybekötött bemutatót szervezett a Károlyi-kastély konferenciatermében. Az esemény során az érdeklődők megismerhették a Hungarikumok gyűjtemény legismertebb értékeit. A rendezvényt a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ támogatta.

hirek/2023/januar/nk-himnusznap-20012023/nk-4.webp

A nagykárolyi 1. számú Napköziotthon 5. számú Tagintézményében Sălăgean Linda, a Városi Könyvtár könyvtárosa, meseolvasó és kézműves foglalkozást tartott, Magyar mesevilág címmel (óvónők: Baumgartner Ildikó, Suhó Andrea, Sógor Melinda és Holló Éva Andrea).

Hírszerkesztő