×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Nagykároly

Nagykárolyban látható a Kolozsvári piactéren

2022.11.23 - 17:07
Megosztás:
Nagykárolyban látható a Kolozsvári piactéren
Az egykor méltán híres kolozsvári piac hangulata elevenedik meg a nagykárolyi színpadon (Fotó: MÁNE)
A budapesti Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) a Kolozsvári piactéren című előadását mutatja be a Nagykárolyi Városi Színházban november 24-én, csütörtökön, 18:00 órai kezdettel. Jegyek még válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.

„Bár a mostani bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók” – olvasható az előadás kedvcsinálójában.
A Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára a Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolta a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.
A műsorban elhangzik Mihályi Gábor írása. Előadja a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint vendégművészek. Szólót énekelnek: Pál Eszter / Kubinyi Júlia, Hetényi Milán, Mesemondó: Pálffy Zoárd, Zeneszerző: Kelemen László, Zenei rendező: Kelemen László, Zenei szerkesztő: Kelemen László, Pál István Szalonna, Zenekarvezető: Radics Ferenc, Tánckarvezető: Ágfalvi György, Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán, Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Látványtervező: Papp Kornél, Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor, Művészeti vezető: Pál István Szalonna, Együttesvezető: Mihályi Gábor

Hírszerkesztő

hirek/2022/november/mane-nk2.jpg