×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Nagykárolyban közel 89 millió lejből gazdálkodnak

2021.04.21 - 08:00
Megosztás:
Nagykárolyban közel 89 millió lejből gazdálkodnak
Fotó: FB/Nagykároly Polgármesteri Hivatala
A kedden délben összehívott tanácsülés keretében hoztak döntést Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai arról, hogy elfogadják-e a helyi önkormányzat illetékeseinek csapata által összeállított költségvetést.

Bekő Tamás városmenedzser, a költségvetés összeállításáért felelős csapat irányítója részletekbe menően bemutatta, mire mennyit költenek ebben az évben Nagykárolyban.

Mint mondta: a költségvetés-tervezet ebben az évben is tartható, igyekeztek odafigyelni arra, hogy a fogyatékkal élő személyek gondozóinak fizetése éppúgy szerepeljen benne, mint az oktatás finanszírozása.

A 2021-es évben Nagykároly önkormányzata 88,75 millió lejből gazdálkodhat, mely összeg 17 százalékkal magasabb, mint tavaly volt. Ennek az összegnek picivel több mint a fele — 45,9 millió lej — a beruházásokra elkülönített alap. Tartható a helyi költségvetés bevételi részére vonatkozó fejezet is, hiszen 34,2 millió lejre számítanak, mondta Bekő Tamás.

„A decentralizált áfabefizetésekből befolyt összeg 9,5 millió lej, mely pénzből 2,6 millió lejt (20 százalékkal többet, mint tavaly) az oktatás működési költségeire szánunk. 6,4 millió lej van előirányozva az állam 90 százalékos hozzájárulásaként a fogyatékkal élők gondozóinak fizetéseire és a fogyatékkal élők juttatásaira. Az elmúlt 15 évben ez az első alkalom, hogy a teljes összeget elosztottuk az év elején. További 13 millió lejt (8,7 millió eurót) tesznek ki azok az összegek, amelyekhez az európai alapokból és az állami költségvetésből szeretnénk hozzájutni a megvalósuló projektek révén” — mondta Bekő Tamás.

„A fejlesztési szakasz a költségvetés 56%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal által idén elköltött minden 100 lejből 56 lej fejlesztésre megy. Tavaly ez az arány 46 százalék volt. Az egész évre szükséges összegeket biztosítjuk az alkalmazottak bérköltségeihez, az államadósság kifizetéséhez, ami ebben az évben 4,7 millió lej, azaz 950 000 euró. Nagykároly 16 százalékos eladósodottsággal rendelkezik, a törvény maximum 30 százalékot engedélyez, de ezt a szintet nem akarjuk elérni” — magyarázta Bekő Tamás városmenedzser.

Oktatásra idén 9,8 millió lejt (csaknem 2 millió eurót) különítettek el, ebből 3,6 millió lejt működtetésre, 343 000 lejt diákösztöndíjra és 5,3 millió lejt beruházásokra (korszerűsítési munkák befejezése és a Vasile Lucaciu Általános Iskola bővítésének kiadásai). 750 000 lejt különítettek el az egészségügy számára, ebből 600 000 lejt folyékony oxigén vásárlására fordítanak, amelyre a Nagykárolyi Városi Kórháznak van szüksége a koronavírusos betegek kezeléséhez. A kultúra és a sport számára 3 millió lejt különítettek el: 1,2 millió lejt a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központnak, 800 000 lejt a Nagykárolyi VSK-nak, illetve 1 millió lejt a Nagykárolyi Művelődési Központnak.

Nagykároly 2021-re javasolt költségvetési listája szerint a beruházások összértéke 45,9 millió lej lesz. Ennek jelentős részét, 42,4 millió lejt az európai uniós pénzalapok és az állami költségvetésből finanszírozásra kerülő projektek adják, beleértve a PNDL-t és 3,4 millió lejt a helyi költségvetésből.

„Ebben az évben a helyi költségvetésből 750 000 lejt fizetünk a folyamatban lévő 17 projekt társfinanszírozásáért, illetve 685 000 lejt különféle tanulmányokért (megvalósíthatósági tanulmányok, technikai projektek) azon projektekre, amelyek benyújtására az Európai Unió új finanszírozási ciklusában készülünk” — mondta Bekő.

A nagykárolyi tanácsosok vélhetően elégedettek voltak a városmenedzser által elmondottakkal, mivel ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a város működését biztosító költségvetést. SZFÚ

 

 

 

Nagykároly: szabadtéri nyári rendezvényekre készülnek
Május végéig a Károlyi-kastély parkjában található, korábban ideiglenesen felállított színpadot átalakítják, hogy itt a nyár folyamán kisebb koncerteket és előadásokat tarthassanak — mondta Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője.
Régi probléma új forrásból?
Ismételten azonosítatlan eredetű bűz terjeng Nagykárolyban és Kaplonyban. A két önkormányzat képviselői fellépést sürgetnek az ügyben.
Adómentesség a felújítóknak
Egyik kezében korbács, másik kezében kenyér van a szatmárnémeti városvezetésnek, ha az épületek rossz vagy jó állapotú homlokzatáról van szó. Adómentességet kapnak, akik felújítják ingatlanjukat.
Cookie