×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
21 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Nagykároly

Nagykárolyba érkezik a 20. Filmtettfeszt

2020.09.15 - 10:44
Megosztás:
Nagykárolyba érkezik a 20. Filmtettfeszt
Nagykárolyba érkezik a 20. alkalommal megszervezett Filmtettfeszt, melynek keretén belül egy igazi filmtörténeti csemegét, a Kísértetek vonata című filmet tekinthetik meg az érdeklődők.

Szeptember 18-án, pénteken 20 órától a Nagykárolyi Művelődési Központ udvarán a Kísértetek vonata című film kerül vetítésre, amelyet az érdeklődők román és magyar nyelvű felirattal egyaránt megtekinthetnek.

A Ghost Train című angol thrillert 1931-ben mutatták be, két évvel később pedig magyar és román verzió is forgott belőle. Az Arnold Ridley-színművet adaptáló eredeti műnek is van magyar vonatkozása: Bíró Lajos rendezte. Az 1933-as remake-eket Lázár Lajos, illetve Jean Mihail jegyzi rendezőként, a két film stábja szinte teljesen azonos. A magyar, illetve román színészekkel leforgatott remake-ek több felvételt, mint például a katasztrófajelenet snittjeit is átveszik az eredeti filmből, az újraírt forgatókönyv és a filmnyelv pedig megtévesztően hasonló a két újabb verzióban. A 65–70 perces magyar és román filmet egybevágva mutatják be, hiszen a szervezők állítása szerint nincs annál izgalmasabb, mint egymás mellé tenni ugyanannak az alkotásnak a két különböző változatát. A remake-ekből egybeszerkesztett film Kőváry Szabolcs munkája.

A filmről röviden: a (közös) történet szerint egy kis angliai vasútállomáson az a hír járja, hogy húsz éve, egy vonatszerencsétlenség óta minden éjjel arra jár egy kísértetvonat. Egy alkalmilag összeverődött társaság lekési a csatlakozást, és a váróteremben kénytelen tölteni az éjszakát. A várakozás során fény derül egy bűnbanda üzelmeire és a kísértetvonat titkára is.

A szervezők azt írják, hogy napjainkban nem ritka jelenség a remake: egy film helyi alkotókkal forgó verziója készül el egy másik országban vagy néhány évtizeddel az eredeti után. Leggyakrabban Hollywood „kívánja meg” egy-egy kisebb filmipar nagy sikerű gyöngyszemét, és forgatja újra saját sztárjainak parádés felvonultatásával. Remake-ek azonban jóval Hollywood aranykora előtt is készültek, a jelenség egyidős a hangosfilmmel.

Az eseményre ingyenes a belépés, a járványügyi szabályok betartása mellett, így a távolságtartás és maszk viselése kötelező.

 

Cookie