×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Egészség

Nagybányára járnak sugárkezelésre a szatmári páciensek

2020.06.22 - 16:47
Megosztás:
Nagybányára járnak sugárkezelésre a szatmári páciensek
A nagybányai Dr. Constantin Opriş Megyei Sürgősségi Kórház sugárterápiás központjában — amit valamivel több mint egy évvel ezelőtt avattak fel — látják el a kezelésre szoruló Szatmár megyei betegeket is. Az elmúlt hetekben húsz szatmári járt terápián.

Azok a Szatmár megyei onkológiai páciensek, akiknek sugárterápiás kezelésre van szükségük, egy ideje már nemcsak Kolozsváron, Nagyváradon vagy Debrecenben élhetnek a kezeléssel, hanem Nagybányán is.

A Dr. Constantin Opriş Megyei Sürgősségi Kórházban valamivel több mint egy évvel ezelőtt avatták fel a korszerű sugárterápiás központot, amely nemcsak a máramarosi, hanem a Szatmár megyei és szilágysági pácienseket is fogadja. A máramarosi kórház tájékoztatása szerint a sugárterápiás kezelésekkel a koronavírus-járvány berobbanásával sem álltak le, március 16. és június 15. között 130 pácienst láttak el, 105 máramarosi, húsz Szatmár megyei és öt Szilágy megyei, daganatos betegséggel küszködő lakost. A leggyakrabban mellrákot és a női nemi szervek rosszindulatú daganatait vetették alá sugárkezelésnek itt, valamint a prosztata- és tüdődaganatos kezelések is gyakoriak. Az idei évben már 3832 sugárkezelést végeztek a szomszédos megyében.

Azok a Szatmár megyei lakosok, akiknek sugárterápiára van szükségük, az onkológus szakorvos javaslatára, küldőpapírral, előzetes időpontfoglalással vehetik igénybe a nagybányai kórház sugárkezelési központjának szolgáltatását.

A Szatmár Megyei Tanácsnak és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak egyébként egy onkológiai sugárkezelő központ létrehozása már rég szerepel az egészségüggyel kapcsolatos tervei között, egy ilyen jellegű beruházás azonban rengeteg időbe és még több pénzbe kerül. A nagybányai központ megvalósítása például már 2013-ban elkezdődött, 2017-ben sikerült kialakítani a sugárterápiás laboratóriumot és „bunkert”, a 2019 áprilisában beüzemelt felszerelések értéke pedig a 2,2 millió eurót is meghaladta.

Bumbuluţ Krisztina

Sugárterápiás klinika épül Szatmárnémetiben
Onkológiai központ épül Szatmárnémetiben: az Amethyst sugárterápiás klinikák hálózata Bukarest, Kolozsvár, Temesvár és Gyulafehérvár után most szatmári klinikával bővül.
Elfogták Nagybánya szökevény polgármesterét
Németországban tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Cătălin Cherecheșt, aki pénteken külföldre szökött - közölte kedden este a román rendőrség.
Öt évre hűvösre kerül a nagybányai polgármester
Jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélte pénteken Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert a kolozsvári ítélőtábla.