×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Nagybánya is „közelebb jön”

2021.09.02 - 07:00
Megosztás:
Nagybánya is „közelebb jön”
Fotó: Szatmár Megyei Tanács
Tegnap egy újabb fontos lépés történt a Szatmárnémeti–Nagybánya közötti, 300 millió eurós gyorsforgalmi út megvalósítása kapcsán.

Arról korábban már többször is beszámoltunk, hogy Szatmár és Máramaros közösen lobbizott és lobbizik a két megyeközpont közötti gyorsforgalmi út kiépítésének érdekében, és a hatékonyság érdekében létrehozták az Express Máramaros–Szatmár Közösségek Fejlesztési Társulást is — amelynek hivatalos alapító okiratát tegnap Nagybányán írta alá Pataki Csaba és Ionel Bogdan tanácselnök, s az eseményen részt vett Ioan Marcel Boloş, az északnyugati fejlesztési ügynökség vezetője is.

Mint azt Pataki Csaba kifejtette: az aláírást követően sikerült átnézni a Máramaros megyei tanácselnökkel azt a kiírást is, amellyel elindíthatják a két megyeközpontot összekötő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmánya elkészítésének a kiszerződését. Mindezek mellett a két megye elkészített már egy ütemtervet is, amelyet továbbítottak a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságnak (CNAIR), amely átveszi majd ezen munkálatok finanszírozását. „Ennek a társulásnak épp az a lényege, hogy elindítsuk a terveket, és amikor kész van a megvalósíthatósági tanulmány minden engedéllyel, akkor átadjuk azt a CNAIR-nek, amely elkészíti majd a műszaki tanulmányt, és finanszírozza a tulajdonképpeni munkálatokat. Ezzel jelentősen lerövidítjük a tervezési időt” — hangsúlyozta Pataki.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése előreláthatóan egy évbe telik majd, a Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi út mintegy 20 kilométeren halad majd át Szatmár megye területén, és a beruházás összértéke megközelítőleg 300 millió euróra rúg. Sz.K.M.

 

Fellélegezhetnek az önkormányzatok
A szerdai költségvetés-kiigazítás nyomán Szatmár megyébe több mint negyvenmillió lej támogatás érkezik, melyből a Szatmár Megyei Tanács több mint tízmillió lejben részesül.
Nem nyílt meg a körgyűrűszakasz
Előre ivott a medve bőrére Adrian Cozma, amikor ígéretet tett arra, hogy meg lesz nyitva egy részen a szatmárnémeti körgyűrű.
Költségvetési toldozás-foltozás
Egy-két héten belül égetően szükség lenne egy, a szociális kiadások kiegyenlítését célzó költségvetés-kiigazításra, máskülönben veszélybe kerülhetnek a beteggondozói fizetések is.
Cookie