×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Sport

Nagy verseny várható a központban

2015.07.10 - 14:03
Megosztás:
Nagy verseny várható a központban

A Rally Sprint országos bajnokság utolsó előtti fordulójában négy kategóriában eldőlhet az aranyérem sorsa, de további öt csoportban a végsőkig várható egy kiélezett harc a pontokért. Szombaton a Transilvania sugárúton rendezik Erdély legnépszerűbb autós versenyének a 4. etapját.

A jubileumi, 10. Rally Sprint autós gyorsasági és ügyességi országos bajnokság utolsó előtti fordulójára visszatér a mezőny Szatmárnémetibe. Egy nagybányai és nagykárolyi futam után a szatmárnémeti Transilvania sugárúton zajlik Erdély legközkedveltebb autós versenye, ahol várhatóan legalább hatvan pilóta mutatja meg tudása legjavát.

Az immár hagyományosnak mondható szatmári utcai futamra rendszerint több százan látogatnak ki, így a közbiztonságnak is sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a szervezők, a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja, illetve a Szatmárnémeti Rider’s SK képviselői. Kora reggel lezárják a Transilvania sugárutat és a környező, bevezető útszakaszokat, ahol a pilóták őrült tempóban veszik fel a versenyt az idővel. Közben a helyi rendőrség munkatársai a közönség és az arra haladó gyalogosok biztonságáért felelve vigyáznak, hogy a megfelelő helyen keljenek át az úttesten. Eddig még soha nem történt baleset, remélhetőleg ma is zavartalanul zajlik majd a verseny, így az autósport kedvelői (és nem csak) egy remek versenyt láthatnak a több mint 2300 méteren kijelölt pályán.

Nagy a küzdelem a pontokért is, hiszen valamennyi kategóriában szoros a verseny az első pozíciókért. Az ifjúsági 1 korosztályban a nagybányai David Tarţa előnye csupán négy pont az őt követő szatmárnémeti Pintye Balázs előtt. Az ifi 2-es korosztályban is szoros a verseny: a nagybányai és nagykárolyi győzelmével a szatmárnémeti Balogh Alex ötpontos előnnyel várja a mai futamot, de a szatmárnémeti ACR-pályán rendezett idénynyitó legjobbja, a sárközújlaki Leontin Iocsak faraghat szombaton ebből a hátrányból. A női versenyben Natalia Iocsak (Sárközújlak), Izsáky Pamela (Máramarossziget), Hankovszki Krisztina (Sárközújlak) és Natalia Hanea (Kolozsvár) között zajlik a küzdelem a dobogós helyekért.

Az ON1 géposztályban a Iocsak család feje, Ioan elvileg eldöntheti a bajnoki cím sorsát: 14 pont az előnye a szintén sárközújlaki Tóth Adalbert előtt, és egy újabb futamgyőzelemmel ez a különbség már-már behozhatatlanná nőhet. Ebben a kategóriában egyébként sárközi verseny zajlik a dobogóért, ugyanis a harmadik pozícióban levő Hankovszki Árpádnak nyolc pont az előnye az üldözőivel szemben.

Az ON2 géposztályban máramarosi trió diktálja a tempót: Nagy Attila (Nagybánya), Valdman István (Nagybánya) és Vlad Onişan (Kapnikbánya) vezet, de az oroszhegyi Gergely Emil is beleszólhat az éllovasok versenyébe.

Az ON3 géposztályban is eldőlhet a bajnoki aranyérem sorsa: a nyárádszeredai Kis Szilárdnak 18 pont az előnye a második Gulya Zsolt (Szatmárnémeti) előtt. Az ezüstéremért viszont nagy lesz a küzdelem, hiszen Gulyának két pont az előnye a harmadik Mihai Roşuval (Nagykároly) szemben, és három egységgel van lemaradva a másodiktól a negyedik pozícióban tanyázó Iulian Mărcuş (Nagybánya).

Az Only Open 1 kategória összetett táblázata mindent elárul: 1. Alexandru Bernat (Szilágysomlyó) 47 pont, 2. Kis Kasza Szilárd (Szatmárnémeti) 46, 3. Ovidiu Paşca (Nagybánya) 42, 4. David Tarţa 37.

Körvonalazódik az első három hely sorsa az Only Open 2-es kategóriában, hiszen a szatmárnémeti trió, Florin Stecka, Kovács Levente és Cătălin Farcău között (és az üldözőkkel szemben) nagy a különbség.

Stecka egyébként megvédheti tavaly megszerzett abszolút bajnoki címét, hiszen a nyílt versenyben még vezet, de előnye csak tíz pont az 5. helyen tanyázó Alexandru Bernattal (35 pont) szemben. Közöttük Balogh Alex (Szatmárnémeti), Ovidiu Paşca és Kovács Levente foglalnak helyet egy rendkívül szoros versenyben.

A pályát illetően plusz nehézséget jelenthet a pilóták számára, hogy a Transilvania sugárút aszfaltrétege jelentősen romlott az előző évekhez képest. Több a süppedés vagy gödör az úttesten, ráadásul az elmúlt napokban vezetékcserét is végeztek itt, a kiásott, több méter mély gödröt pedig ott hagyták, de elkerítették.

Minden feltétel adott egy remek szombat déli kikapcsolódásra. A pilóták már 8.30 órakor gyülekeznek, hogy nevezhessenek, 10 órakor gyalog bejárják a pályát, 11 órakor pedig kezdődnek a futamok. Seletye Dávid, az ACR fiókigazgatója és a Rider’s elnöke elmondta, a polgármesteri hivataltól 19.30 óráig kérték az útzárat, ami azt jelenti, hogy sok pilóta jelenlétére számítanak. És mindez azt jelenti, hogy sok jó futamot láthat majd a kilátogató nagyérdemű.