×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Nagy érvágás lenne az élőállat-export betiltása

2021.11.03 - 17:39
Megosztás:
Nagy érvágás lenne az élőállat-export betiltása
Fotó: agronaplo.hu
Bár az exportáló cégek igyekeznek megfelelni az állatjóléti szempontoknak, mindig újabb feltételek merülnek fel, magyarázza Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Szerinte az élő állatok exportjának betiltása nagy érvágás lenne.

„Románia nem érthet egyet az élő állatok exportjának és szállításának betiltásával. Egyes európai parlamenti képviselők bizarr aggodalmai súlyosan károsíthatják a romániai állattenyésztőket” — hívta fel a közvélemény figyelmét Adrian Oros ügyvivő mezőgazdasági miniszter. Véleménye szerint az állatjóléti feltételek betartásának szigorú ellenőrzése jelenti a megoldást, nem pedig az élő állatok exportjának betiltása, ami súlyosan érintené a romániai gazdákat. A tárcavezető teljes mértékben elutasítja az ötletet, amelyet az Európai Parlamentben kezdeményeztek, és amelyhez most támogatókat keresnek.
Az év első hat hónapjában egyébként Románia 262,35 millió euró értékben exportált élő állatokat, ami több mint 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bevétel az Unión kívüli országokba irányuló exportból származott, 194,52 millió euró, 67,83 millió euró pedig az EU-n belüli kereskedelemből. Ugyanebben az időszakban Románia 98,06 millió euró értékben importált élő állatokat, ami enyhe csökkenést jelent a 2020-as év azonos időszakára számolt 98,48 millió euróhoz képest — számolt be az Agerpres hírügynökség.
Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a törvénytervezet két éve ott van a parlament asztalán, s eddig nem nyúltak hozzá, mert nem értenek egyet annak a tartalmával. A törvénytervezet nagyon korlátozná a húsmarha- és a juhtenyésztőket, ezeknek a termékeknek a nagy részét ugyanis az arab államokba exportálják. Az állatvédők elvárásai gyakran szembemennek a gazdasági érdekekkel. Az exportáló cégek igyekeznek megteremteni az állatvédelmi szempontokat, de mindig újabb és újabb feltételek kerülnek előtérbe. Ha ez a törvénytervezet törvényerőre emelkedne, az jelentős bevételkiesést jelentene a húsmarha- és a juhtenyésztőknek. Amennyiben a romániai állattartók megteremtenek minden olyan feltételt, amit az állatvédők elvárnak, akkor sem lesz zökkenőmentes a szállítás, mert a nyugati állattartók a saját érdekeiket védik, nem örülnek annak, ha olcsóbb hús- és hústermékek kerülnek az üzletekbe. A romániai állattartók számára fontos az export, hiszen olcsóbban adják el a termékeiket azoknak a felvásárlóknak, akik azt exportra szállítják, de ezek az árak még mindig magasabbak, mint amikor hazai feldolgozóknak értékesítenek. A marhahús kilója jelenleg élő súlyban tíz-tizenkét lej.
Romániában elkezdődött a feldolgozóipar fejlesztése, de még nagyon az elején járunk. Még mindig ott tartunk, hogy exportáljuk a búzát és importáljuk a lisztet, de így van ez nagyon sok más termékkel is. Az élelmiszerárak emelkedése nem amiatt történik, hogy megemelkedtek az élelmiszer-alapanyagok termelői árai. Megemelkedtek az energiaárak, és sok más tényező is közrejátszik benne. Vannak elképzelések a gazdasági problémák megoldására, de sajnos a politikai helyzet ott tart, hogy nincs lehetőség az előrelépésre, ismeri el a parlamenti képviselő.

Elek György

 

Módosult a szövetkezetek tevékenységét szabályozó törvény
A szövetkezetek alapítását, tevékenységét és adózási feltételeit szabályozó törvény módosult, a cél az, hogy a gazdálkodók szövetkezeti rendszerbe kapcsolódjanak be, így minden erejüket összefogva támogassák a tagság gazdasági, társadalmi fejlődését.
Szatmár megyében is pályáznak
Lassú ütemben, de a Szatmár megyei gazdák is készítenek pályázatokat a mezőgazdasági tevékenységek finanszírozására. Nemcsak a termelést, hanem a feldolgozást is igyekeznek felgyorsítani.
Az agrárberuházásokat egyszerűsíti
A mezőgazdasági beruházások szempontjából kiemelt jelentőségű törvénytervezetet szavazott meg tegnap döntő házként a képviselőház, a gazdák rengeteg időt és pénzt takaríthatnak meg.
Cookie