×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nagy a bizonytalanság a tanügyben

2021.05.20 - 11:39
Megosztás:
Nagy a bizonytalanság a tanügyben
Egyelőre sem a végzősök vizsgáival kapcsolatosan, sem pedig az óvodai beiratkozások kapcsán nem kaptak pontosítást a tanfelügyelőségek, várni kell a szóbeli érettségi vizsgákra vonatkozó hivatalos rendeletre és az óvodai beiratkozás módszertanára.

A tanügyben jelenleg az a fő hír, hogy napi szinten változik a tanintézmények besorolása, így amint egy településen egy ezrelék alá esik a fertőzöttségi szint, másnaptól már minden diák mehet iskolába, és jelenléti oktatásban vehet részt. Ennek bizonyára mind a pedagógusok, mind az érintett diákok örülnek, hiszen lehetnek olyan osztályközösségek, amelyek tagjai hónapok óta nem találkoztak egymással, csak a virtuális térben. Ez valójában fontos, hiszen azt minden tanügyi szakember, illetve minden érintett fél elismeri, hogy az online oktatás nem tud olyan hatékony lenni, mint a jelenléti, bármennyire is igyekeznek az oktatók, diákok, szülők. Az iskolába járás valóban fontos kérdés, bár a tanév hátralevő részében folyamatosan figyelni kell a járványügyi adatokat, hiszen azok alapján fognak offline vagy online rendszerben tanulni a diákok.
A végzős osztályok számára közben lassan közeledik a tanév vége és a ballagás. A tizenkettedikes diákok már a diákévek búcsúztatását tervezik, azt, hogy hogyan is zajlik a ballagási ceremónia, egyeztetik, kik vehetnek részt rajta. Közben tanulnak, készülnek az érettségire, ami idén is rendhagyónak mutatkozik. Korábban a tanügyminiszter bejelentette, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei érettségin a kompetenciavizsgákat (román nyelv és irodalom, idegen nyelv, digitális kompetenciák, valamint a kisebbségi tannyelvű osztályokban/iskolákban végzők esetében anyanyelvi készségek) nem tartják meg. A szóbeli vizsgákat az év közben szerzett jegyekkel vagy nyelvvizsgával, számítógép-felhasználói készségeket igazoló oklevéllel lehet majd elismertetni, ám az erről szóló hivatalos értesítő, pontosítás nem érkezett a tanfelügyelőséghez.
„Semmilyen pontosítást nem kaptunk eddig ez ügyben, csak azt tudjuk, amit korábban bejelentettek, miszerint idén sem szervezik meg a kompetenciavizsgákat. De nem csak a tizenkettedikesek esetén nem kaptunk pontosítást, a nyolcadikosok kapcsán sem érkezett tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy a kompetenciavizsgákat — többnyire idegennyelv-vizsgákról van szó, ami a középiskolai felvételihez szükséges esetenként — hogyan kell megszervezni” — tájékoztatott Szejke Ottila helyettes főtanfelügyelő, hozzátéve: bízik abban, hogy mihamarabb megkapják a vonatkozó szabályokat.

Minimális információ

Nem csak a végzősök vizsgája/felvételije kapcsán vannak várakozó állásponton, hanem az óvodai beiratozások kapcsán sem érkezett meg a módszertani útmutató. Szejke Ottilia elmondta, hogy jelenleg az óvodások újrairatkozása zajlik, majd május 31-től kezdődik az óvodai beiratkozás. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen helyekre lehet majd beiratkozni, azt csak az újrairatkozási szakasz lezárta után összesítik. Az óvodáknak közzé kell tenniük a jövő tanévtől érvényes helyek számát és a jelentkezési feltételeket. A törvény értelmében a hároméves gyerekeket lehet óvodába íratni, míg a kettő és három év közötti gyerkőcöket a szabadon maradt helyek függvényében veszik fel, tájékoztatott Szejke. Megtudtuk, hogy vannak olyan tanintézmények, melyek 20 fős csoportokat kértek a beiskolázási tervükben, de olyanok is, amelyek 25 fős kerettel kezdenék a következő tanévet.

Sógor Beáta

 

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését
Szatmár megyében is több olyan, korábban oktatási célokra használt ingatlan áll üresen, amelyek rendeltetését megváltoztathatják az önkormányzatok egy most elfogadott törvénytervezet értelmében.
Cookie