×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Múzeumok éjszakája programkavalkád

2022.05.13 - 16:00
Megosztás:
Múzeumok éjszakája programkavalkád
Egy napra lovagok vagy hercegnők is lehetnek a gyerkőcök Nagykárolyban (Fotó: Nagykárolyi Városi Múzeum)
Állandó és időszakos kiállítások, kincskeresés, különböző foglalkozások, előadások és koncertek várják az érdeklődőket szombaton délutántól a Múzeumok éjszakája keretében.

Izgalmas és eseménydús hétvége áll a szatmáriak előtt, ugyanis számos színes program és kiállítás közül válogathatnak majd a szombat délután zajló Múzeumok éjszakája keretében megrendezett tárlatok és interaktív tevékenységek sorából.
Az eseménynek a Nagykárolyi Városi Múzeum és Szatmárnémeti több múzeuma (a megyei, a szépművészeti, azaz Vécsey-ház, valamint a Popp Aurél Műterem) ad otthont. A különböző helyszíneken más és más kiállításokra látogathatnak el az érdeklődők, és a tárlatok mellett különféle színes programokon vehetnek részt.

A Szatmár Megyei Múzeumban (Vasile Lucaciu sugárút 21. szám) állandó és időszaki kiállításokkal várják az érdeklődőket szombaton 17 órai kezdettel. A történelmi és néprajzi tárlatok az állandó kiállítások sorát képviselik, míg az időszaki tárlatok keretében a 170 éve megalakult román csendőrség tiszteletére létrejött „Román csendőrség 1850–2020” és a „Dacia 3D” virtuális kiállítás színesti a programot.

Az említett tárlatok mellett izgalmas tevékenységek is zajlanak: 17 és 20.30 között kincskeresés lesz Az este rejtélyei címmel, melynek során a gyerekek a múzeum épületében és belső udvarán elrejtett tárgyakat kereshetik majd egy előre meghatározott útvonalon. A kincskeresés mellett egy pop-rock koncertre is várják az érdeklődőket 19 órától, melyen az INEDIT együttes fog gondoskodni a jó hangulatról.

Ami a Művészeti Múzeumot (Libertăţii tér 21. szám) illeti, termeiben megtekinthető az állandó Aurel Popp-kiállítás, valamint A kis herceg időszakos kiállítás, amelynek megnyitója 17.30-kor veszi kezdetét az Erdős-műhely első és hátsó termeiben. A Vécsey-ház termei mellett a múzeum belső udvarában a kaktuszkiállítás is várja az érdeklődőket, végül pedig 19 órakor egy ad hoc tárlattal zárul a rendezvények sora COLORIA és vendégei címmel.
A kiállítások mellett ide is szerveztek olyan érdekes tevékenységeket is, mint a rajzverseny résztvevőinek díjazása (20.00–20.30 óra között), majd az azt követő ImproŞtim improvizációs műsor a Szatmárnémeti Északi Színház Mihai Raicu Társulatának színészeivel.
A szatmári múzeumok sorát a Popp Aurél Műterem zárja, ahol a Néprajz születőben megnevezésű időszaki kiállítás lesz látogatható.
A Múzeumok éjszakája keretében megszervezett kiállításokon és tevékenységeken való részvétel minden helyszín esetén ingyenes.

Nagykárolyi programok

A szatmárnémeti múzeumok mellett a Nagykárolyi Városi Múzeum is bőséges programkínálattal várja az érdeklődőket. Elsősorban említésre méltók Az egykori Nagykároly, A hajdanvolt kastély és az Afrika Expo állandó kiállítások, majd további három időszaki tárlat, ami más és más kategóriát képvisel. Megcsodálható Gnandt Stefan Festészet és grafika képzőművészeti kiállítása, Hágó Attila Nándor MEN ONLY fotóművészeti kiállítása és végül egy retrojármű-kiállítás, mely során kerékpárok, motorkerékpárok, autók hosszú sora tekinthető meg a Károlyi-kastély főbejáratánál.

A különleges tárlatok mellett természetesen Nagykárolyban is különféle tevékenységek zajlanak 17 és 21 óra között. Kezdésként 5 órától Légy egy napra lovag vagy hercegnő címmel főként gyerekeknek szánt kézműves foglalkozást tartanak a kastély szökőkút felőli bejáratánál, amelyre 20 óráig várják a gyerekeket. Ezzel párhuzamosan 18 órától egészen 19 óráig egy tudományos sétán vehetnek részt az érdeklődők a dendrológiai parkban dr. Karácsonyi Károly botanikussal, amely során a ritka és egzotikus növények világába nyerhetnek betekintést. Végezetül pedig 20 órától cselgáncsbemutatót tartanak a lovagteremben, ahova — ugyanúgy, mint a többi programra — minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
A belépés természetesen a Nagykárolyban megszervezett kiállításokra és tevékenységekre is ingyenes.

Kalandvágyók, figyelem!

A Múzeumok éjszakája mellett a múzeumok nemzetközi napján a History Escape Room hosszú programmal és kedvezményes áron várja a kalandvágyókat. A felnőttek 30, míg a 18 éven aluliak 15 lejért próbálhatják ki Románia első múzeumi szabadulószobáját. A helyek száma korlátozott, a kedvezmény pedig május 18-ára, a 10.00 és 22.00 óra közötti foglalásokra érvényes.

Szabó Beatrix

Természetismereti titokterem
A természet titkaiba nyertek betekintést a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Rákóczi Ferenc Általános Iskola kisiskolásai, akik a Patkós Stúdió a múzeumi térben kiállított természetismereti tábláit vették birtokukba.
436 millióból gazdálkodik a megye
„Kihúzzuk év végéig, de ha az energiaárakra kitalálnának valamit, az nagy segítség lenne mindenkinek” — summázta tömören Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács idei költségvetését.
Új kiállítási technikák a múzeumban
a A Szatmár Megyei Múzeum Múzeum a digitális korban című kiállítása január 14-én, pénteken 11 órától nyílik meg az intézmény székhelyén, a Vasile Lucaciu utca 21. szám alatt.
Cookie