×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Műveltségi vizsga várhat a jövőben az ötödikes és kilencedikes diákokra

2022.07.29 - 15:38
Megosztás:
Műveltségi vizsga várhat a jövőben az ötödikes és kilencedikes diákokra
A PISA-felmérések anyagai titkosak, de minden vizsgálat után néhány feladatot nyilvánossá tesznek Fotó: Magyar Nemzet
Az új oktatási törvény tervezete szerint az 5. és 9. osztályos tanulók műveltségi vizsgát tehetnek majd a jövőben, amelyet a minisztérium állítana össze, és egy általa működtetett online felületen válna elérhetővé a tanulók számára.

Mint az edu.ro oldalon olvasható: a platformot a Nemzeti Tantervi és Értékelési Központ kezelné. A tervezetet augusztus 24-ig nyilvános közvitára bocsátotta a szaktárca.

Az ötlet egyébként azzal áll szoros összefüggésben, hogy Románia részt vesz a PISA-felmérésben — a PISA (Programme for International Student Assessment) monitorozó jellegű felméréssorozat, amelynek célja a közoktatás kereteit hamarosan elhagyó tanulók alapvető ismereteinek felmérése, a mindennapi életben való boldogulás, a továbbtanulás vagy a munkába állás szükséges feltételeinek felmérése, illetve amely során nyomon követik az olvasási, matematikai és természettudományi kérdésekben szerzett műveltségi szintjét a gyerekeknek. 

A mérés állandó részét képezik még a diákok családi és iskolai hátterével összefüggő információkat gyűjtő kérdőívek. Segítségükkel tanulmányozhatóvá válnak a tanulók teljesítményét befolyásoló tényezők, így az eredmények több kontextusban is értelmezhetők lesznek. J.Zs.

Cookie