×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Műtrágya vásárlási támogatás

2021.12.12 - 12:26
Megosztás:
Műtrágya vásárlási támogatás
A termést féltik a szakemberek ha nem gyakorodik a műtrágya-felhasználás. (fotó: pixabay.com)
A román hatóságok arra készülnek, hogy 2022-ben állami támogatást biztosítanak a gazdáknak műtrágyavásárlásra, miután a talaj tápanyagtartalmát növelő termék a nemzetközi piacokon, így nálunk is jelentősen megdrágult.

A műtrágy-beszerzésre vonatkozó támogatásról pénteken Adrian Cheşnoiu román mezőgazdasági miniszter nyilatkozott, aki közölte, hogy a jelenleg kidolgozás alatt levő jövő évi állami költségvetésbe belefoglalják ennek az intézkedésnek a költségeit is. A miniszter szerint ez azért fontos, hogy a gazdák a megszokott mennyiségben használjanak műtrágyát, és ne csökkenjen a termés jövőre.

Közölte, hogy emellett ismét elkezdte munkáját az a tárcaközi bizottság, amely arra hivatott, hogy az Európai Unió piacán kívüli országokból érkező műtrágyaszállítmányokat engedélyezze. Ezzel azt akarják elérni, hogy növeljék a kínálatot, amely jelenleg túl kicsi, így a kereslet magas, a műtrágya ára pedig jelentősen, mintegy háromszorosára emelkedett.

Románia legnagyobb műtrágyagyártója, a Marosvásárhely határában működő Azomureş üzem hétfőn jelentette be, hogy termelését ideiglenesen leállítja december 15-től a magas energiaárak miatt. Közölték, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árának alakulásától függ. Arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek. Az üzem egyelőre nem bocsátja el alkalmazottait.

Ezt követően Cheşnoiu aggodalmának adott hangot és bejelentette, hogy a szaktárca vizsgálja, hogyan akadályozhatja meg a műtrágyatermelés csökkenését. A szaktárca szerint amennyiben a gazdák nem használnak elegendő műtrágyát, akkor a jövő évi romániai termés akár 30 százalékkal is visszaeshet.

 

 

Vetési fejlesztések az áremelkedések árnyékában
A kanalizálás és a vízhálózat bővítése, bicikliút, elektromos töltőállomás. Több terve is van idénre a vetési önkormányzatnak, de a jelentős áremelkedések nem sok jóval kecsegtetnek.
Felfüggesztették a kijevi román nagykövetség tevékenységét és hazaszállították a személyzetét
Felfüggesztette a kijevi román nagykövetség tevékenységét a külügyminisztérium, a külképviselet személyzetét szombaton sikeresen hazaszállították.
Hűségkártyával támogatják a gazdákat
Hűségkártyával jutalmazzák a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesülethez csatlakozó gazdákat a partiumi falugazdászok. Az elfogadó helyeken jelentős árkedvezményekre feljogosító tagsági kártyák első példányait a napokban adták át tulajdonosaiknak.
Cookie