×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Munkahelyi lógások: a leghihetetlenebb kifogások

2013.05.22 - 13:28
Megosztás:
Munkahelyi lógások: a leghihetetlenebb kifogások

Egy friss felmérés szerint 10-ből 6 főnök nem hisz a dolgozójának, ha az betegségre hivatkozva nem megy dolgozni. Igaz, a "fáj az ujjam" tényleg nem a leghitelesebb indok arra, hogy valaki ne menjen be a munkahelyére.

Egy brit tanulmány 1000 alkalmazottat és 1000 főnököt kérdezett a munkahelyi lógások indokairól. Ez alapján megállapították, hogy 10-ből hat főnök egyáltalán nem hiszi el azt a kifogást, amit a beosztott reggel mond a telefonban, sőt, előfordul, hogy a főnök nem hagyja annyiban a dolgot, és ténylegesen utánajár a kifogás hitelességének. Előfordult már, hogy a vezető például különböző közösségi oldalakon figyelte, hogy a dolgozó merre jár, mit csinál, miket ír ki magáról - a tanulmány szerint minden harmadik főnök így tesz.

A tanulmány vezetői szerint egyébként nem csoda, hogy nem hisznek a főnökök a beosztottaknak, még az orvos által kiírt betegszabadságok 5 százaléka is olyan, hogy nyugodtan be lehetne menni a munkahelyre. Ha valaki sokat hiányzik, azzal pedig a munkatársaival szúr ki, hiszen a kiesett dolgozó feladatait is nekik kell ellátni.

Az otthonmaradás okát a főnökök többnyire megkérdőjelezik, ha aznap jó az idő, előző nap pedig a munkavállaló egyáltalán nem tűnt betegnek, valamint ha a telefonban nem árulkodik az alkalmazott hangja rosszullétről. A leghihetőbb kifogásnak a vírust, hasi fájdalmat és a hányást tartják. A nyak- és a hátfájással, a meghúzódott izmokkal és a fáradtsággal azonban már kevésbé megértőek.

A főnökök kétharmada elvárja, hogy a beosztottja telefonon szóljon még reggel, ha nem megy be dolgozni. Az e-mailt, az sms-t és a másokkal üzenést nem tartják elfogadhatónak. A munkavállalóknak ugyanakkor több mint fele saját bevallása szerint retteg a főnököt felhívni, hogy beteget jelentsen.

 

A legkülönösebb kifogások a kutatás alapján:

 

- túl gyorsan úsztam és bevertem a fejem az uszoda falába

- elpusztult a tengerimalacom

- álmatlan éjszakám volt

- nem hagyhatom el a házat, mert eltört az bejárati ajtó

- a barátnőm megrúgott a legérzékenyebb pontomon

- egy katasztrófálisan sikerült hajfestés áldozata vagyok

- fogalmam sincs, hol vagyok, úgy berúgtam az éjjel

- a lábujjam beszorult a zuhanyzó lefolyójába

- haza kellett mennem, mert munkába menet szétszakadt rajtam a nadrág

- a kutyám pánikrohamot kapott és nem hagyhatom egyedül

- hallucinálok (forrás: jobine.hu)

Cookie