×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
9 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Jegyzet

Múlt — jelen — jövő

2021.10.02 - 14:20
Megosztás:
Múlt — jelen — jövő
Gyerekkoromban otthon, az iskolában és sok más helyen mindig azt hallottam, hogy egy szebb és jobb jövő reményében élünk, a gyorsan fejlődő tudománynak köszönhetően egy fejlett, kényelmes, gazdag, biztonságos stb. holnap vár ránk, erre kell felkészülni úgy, hogy minél több elméleti és gyakorlati ismeretet szerezzünk meg az iskolában és a környezetünkben, ahol élünk.

Az elmúlt évek során azt tapasztalom, hogy az előttünk álló jövővel kapcsolatosan egyre több a megválaszolatlan kérdés, alig mondhatjuk el, hogy ma már tudunk annyira hinni a boldog jövőben, mint ahogy hittünk valaha. Sokan erre azt mondják: nem az idősebbeknek kell hinni, bízni a jövőben, hanem a fiataloknak.

Számtalan eltérő vélemény hangzik el arra vonatkozóan, hogy meg kell-e ismerni a múltat, mennyire határozzák meg az életünket a múltból kapott tapasztalatok és ismeretek, vagy az a fontos, hogy milyen mértékben tudunk szembenézni a jelen kihívásaival, mennyire tudunk alkalmazkodni a jelen viszonyaihoz, a kor adta lehetőségekhez.

Azt is tapasztaljuk, hogy a jelen — minden életszakaszban — valamilyen módon válságosnak tűnik, mindig a megújulás szükségességét hordozza magában. Nyitott kérdés, hogy az egyéneknek kell megváltozniuk, hogy a közösségek újrateremtődjenek, vagy a közösségek kell változásra kényszerítsék az egyéneket.

A mai emberek — főként a fiatalabb korosztály tagjai — sokat tesznek azért, hogy a jelenben éljenek. Keveset foglalkoznak a múlt megismerésével, és keveset törődnek azzal, hogy mi lesz holnap, holnapután… Az idősebb generáció tagjai még ragaszkodnak ahhoz az életfelfogáshoz, hogy az ember életmódját, életfelfogását, életminőségét a kultúrája határozza meg. Egy ember kultúráját lényegesen meghatározzák annak szociális képességei és tudásformái.

Mindenképpen igaz az az állítás, hogy sosem éltek olyan jól az emberek, mint napjainkban. És mennyire jól élnének, ha képesek lennének feloldani a konfliktusokat, a feszültségeket, az ellentéteket, a viszályokat és a gyűlöletet. Jelenleg sokkal nagyobb mértékű a kulturális elszegényedés, mint a gazdasági és a szociális. A kulturális tőke nehezebben mérhető, mint a szociális és a gazdasági. A kultúra sokszínű, sokszor szubjektív értékelésekre alapozódik, a gazdaság viszont pénzben egységesen mérhető.

Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban nem számít-e a múlt, vagy mindennél jobban számít, ugyanis a jelen a múlt következménye. A jelen kultúrája a múltban történő oktatástól, neveléstől függ. Az oktatás-nevelésben elkövetett hibák mindig később jelentkeznek, sokszor olyan károkat okozva, melyek jóvátehetetlenek. Vagy erős elhatározással és kemény munkával, ami megcsonkítja az életteret, és csökkenti az életszínvonalat.
 

Elek György

...amit ráterhelne a számlákra!
Úgy tűnik, hogy nagyon rossz irányba halad az energiapiaci liberalizáció, az áramszolgáltatók lassan már nem is csinálnak egyebet, minthogy számláznak és bevételeznek. Minden ügyfélhez köthető szolgáltatást a minimumra csökkentenek, mert ha nem tennék, drágább lenne minden!
A viccel nem érdemes viccelnünk
Ilyenkor, április elején minden évben jó szokás szerint előkerülnek a viccek, apróbb ugratások. A barátok, ismerősök, családtagok heccelik egymást, hiszen így kellemesebben telik az idő.
Két gáz között
Óriási erők csapnak össze ebben az időszakban a fejünk fölött, nekünk semmi közünk az egészhez, nem is tehetünk ellene semmit, mégis mi, kisemberek isszuk meg a levét a magas energiaárak formájában.