×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Mozgalmas hónap a vérközpontnak

2022.07.12 - 09:45
Megosztás:
Mozgalmas hónap a vérközpontnak
SZFÚ Archív
Júliusban is folytatja a vidéki kiszállásokat a Szatmár Megyei Vérközpont,

 Július 14-én Avasfelsőfaluban, 28-án Tasnádon, míg 16-án, szombaton a központ székhelyén várják az önkénteseket az intézmény munkatársai. A véradási akció reggel nyolckor kezdődik, és délelőtt 11 óráig tart. Jó tudni, hogy a véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nem csak a saját vércsoportját tudhatja meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepatitisz B, a hepatitisz C, illetve a szifilisz kimutatására is. A véradásért cserébe a véradók egy fizetett szabadnapot és hét ételjegyet kapnak, viszont talán ettől fontosabb a morális elégtétel: adományunkkal emberéleteket menthetünk meg. Sz.K.

Fokozódhat a madárinfluenza-járvány
Hiába vagyunk túl az őszi vándorlás dandárján, a madárinfluenza okozta járványhelyzet fokozódásától tartanak az állategészségügyi szakemberek, és valószínűleg nem is alaptalanul. Összefoglalták mit kellene tenniük a szatmári, hivatásos vagy háztáji baromfitartóknak, hogy megelőzzék az elhullást.
Megtépázta az aszály a vadállományt is
A szatmári erdő és mezők állatai mellett sem vonult el az idei aszályos nyár észrevétlenül, beszűkültek az életterek, sok helyen itatással kellett besegítenie a vadgazdálkodásnak.
Rosszul van kitáblázva a körgyűrű
Nagyon gyatra útmutatót kapnak a sofőrök a szatmárnémeti körgyűrűn, olyan kevés a céltelepülést mutató tábla az elkerülőúton, mintha ritka fémből kellett volna elkészítenie azokat a kivitelezőnek.
Cookie