×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Mozgalmas évadkezdés a Brighella Bábtagozatnál

2021.10.19 - 08:07
Megosztás:
Mozgalmas évadkezdés a Brighella Bábtagozatnál
Fotó: Czinzel László
A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata első alkalommal járt Szlovákiában; a turné célja az volt, hogy olyan településekre vigyen el magyar nyelvű bábszínházi előadásokat, ahol ezek nagyon ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el.

A nyíregyházi Tirpák Fesztivál mellett Erdély egyik fontos bábszínházi fesztiválján vendégszerepelt a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata. Az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak Nagyváradon megtartott találkozóján, a Fux Feszten a bábtagozat a Cérnácska Szabócska című előadással vendégszerepelt, melynek rendezője Nagy Regina, látványtervezője Bandura Emese, szereplői pedig Kófity Annamária és Nagy Anikó.
„Az idei fesztivál a járvány okán rendhagyó módon nem versenyfesztivál volt, mint az előző években. Idén nem volt zsűri, ennek következtében nem voltak díjak, az előadások kiértékelésére szakmai megbeszélések adtak lehetőséget” — tudtuk meg Bandura Emese tagozatvezetőtől.
„Az előadás nagy sikert aratott a közönség és a szakma körében. A szakmai beszélgetésen kiemelték a szereplők remek összmunkáját, az előadás látványvilágát. Továbbá dicsérték azt, ahogyan az előadás a halálfeldolgozásról beszél, hiszen napjainkban a gyerekeknek is beszélni kell erről” — mondja Nagy Regina rendező. Mint tőle megtudtuk: remek alaphangulatot teremtett, hogy a szereplők az előadás elejét a nagyváradi Sas Palota miliőjében sétálgatva indították, ezzel további nézőket csábítva az előadásra — a produkció jó ritmusú, magával sodró hangulatú volt.
A nagyváradi kiszállást megelőzően a Brighella Bábtagozat egy többnapos felvidéki kiszálláson vett részt Écsi Gyöngyi hetényi lelkipásztor, mesemondóművész segítségével, több magyarlakta településre is eljutott a Terülj, terülj, asztalkám! című előadással. A társulat szeptember 21-én Rimaszombaton, 22-én Ghymesen, 23-án Felsőszeliben, 24-én Esztergomban lépett fel, 27-én pedig Szencen volt látható a Szatmárnémetiben közönségkedvencnek számító bábelőadás. A turné célja az volt, hogy olyan településekre vigyen el magyar nyelvű bábszínházi előadásokat, ahol ezek nagyon ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el, így segítve, kiegészítve az ottani pedagógusok magyar nyelvet ápoló, a magyar identitás megtartásáért folytatott áldozatos munkáját.
„A társulat első alkalommal járt Szlovákiában, rendkívüli tapasztalat volt beszélgetni helyi pedagógusokkal a felvidéki, kisebbségben élő magyarság helyzetéről, lehetőségeiről. Különleges élmény volt felfedezni, milyen sok szállal kötődünk kulturálisan a vidékhez. Az előadások mellett felkereshettük Márai Sándor szülőházát és szobrát Kassán, valamint Balassi Bálint, a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő művelőjének szülőhelyét, a zólyomi várat. De mivel Pozsony közelében is játszottunk, felkerestük a Szent Márton-dómot, ahol összesen tizenegy Habsburg-házi magyar királyt, valamit nyolc magyar királynét koronáztak meg. De meglátogattunk több tájházat is, betekintést nyerve a helyi népviseletek, szokások világába is. Tartalmas, hasznos kiszállás volt, melyért külön köszönettel tartozunk Écsi Gyöngyinek a szervezésért, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a megvalósuláshoz nyújtott anyagi támogatásért” — tájékoztatott Bandura Emese.
A bábtagozat jelenleg a G. Szász Ilona által dramatizált, Tótágas avagy bolond mesék című előadáson dolgozik, Bartal Kiss Rita rendezésében. A bemutató előadást október 22-én tartják az Iparosotthon bábszínházi termében, melyet október 23-án bérleten kívüli szabadelőadás követ, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Két bábelőadás bérletszünetben
Igazán sűrű lesz a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának a programja a decemberi hónapban: három előadás is szerepel a műsorában, amelyet bérletes előadásként fog játszani — összesen tíz alkalommal.
Zenés vígjáték szilveszterkor
A Harag György Társulat idén is egy népszerű zenés vígjátékkal, mégpedig Vajda Katalin darabjával, az Anconai szerelmesekkel búcsúztatja az óévet.
Bemutatóra készül a Brighella Bábtagozat
Október 22-én lesz a Tótágas, avagy bolond mesék bemutatója, az előadásra már minden jegy elkelt, de szombaton bérletszünetben lesz látható a 4 éven felüli gyerekeknek szánt produkció. A járványügyi rendelkezések miatt az elfoglalható helyek száma korlátozott.
Cookie