×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Most tényleg szigorítottak

2021.10.22 - 20:51
Megosztás:
Most tényleg szigorítottak
Fotó: Princz Csaba
Állandó maszkviselés, egyeseknek éjszakai kijárási tilalom, korai boltzár, magánrendezvény-stop, zöldigazolványos plázázás.

„Jól értse meg mindenki: a 24. órában, annak is a végén vagyunk, szükség van ezekre a szigorításokra, amelyeket kötelező betartani 30 napig. És gondoljanak csak vissza: ennél sokkal drasztikusabb korlátozásokkal éltünk tavaly tavasszal, nem csak egy hónapig” — nyomatékosította dr. Raed Arafat belügyi államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján, amikor ismertette az október 25-től, azaz hétfőtől az ország egész területén életbe lépő szigorításokat. Ezek zöme csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek az európai uniós zöldigazolvánnyal, vagyis nincsenek beoltva, illetve nem gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

Hétfőn reggel már ezek a szabályok

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság, majd péntek délutáni ülésén a kormány is elfogadta a legújabb korlátozó intézkedéseket, amelyek október 25-én, pontosabban vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, éjfélkor lépnek életbe, és 30 napig maradnak érvényben. Fontos kitétel, hogy a szigorítások zöme alól mentesülnek az európai uniós zöldigazolvánnyal rendelkezők, vagyis akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltásuk második dózisát, vagy akik átestek a koronavírus-fertőzésen (legalább 15 napja és legfeljebb 180 napja lett pozitív a koronavírus-tesztjük).

Mindenki számára és szinte mindenhol kötelező az orrot-szájat eltakaró maszk viselése — kivéve az 5 éven aluli gyermekeket, az irodájukban egyedül dolgozókat, istentiszteleten, misén prédikáló papokat (amennyiben 3 méterre állnak a hívektől) és sportolást végzőket.

Az ország egész területén 22–5 óra között éjszakai kijárási tilalom lép életbe, függetlenül attól, hogy mekkora egy adott település fertőzöttségi szintje — ez alól a zöldigazolvánnyal rendelkezők mentesülnek, illetve azok, akik nyomós indokkal kénytelenek elhagyni otthonukat (munkaügyben, amit munkahelyi igazolással vagy igazolvánnyal kell igazolni; a sürgős orvosi ellátást igénylők, akik átutazóban vannak, az oltásra menők, a gyermeküket kísérők, akik idős, beteg, sérült hozzátartozóiknak segítenek, vagy egy családtag halála miatt intézkednek).

A kereskedelmi, vendéglátóipari egységek, színházak, mozik, egyszóval minden bezár 21 órakor — hajnali 5 és 21 óra között az éttermek, vendéglők, cukrászdák belterei és teraszai 50%-os telítettséggel, míg az előadótermek, színház, mozik, könyvtárak, beltéri medencék, gyermekjátszóházak, játéktermek 30%-os telítettséggel működhetnek. A bevásárlóközpontokba (mall, pláza, szuper- és hipermarket) csak zöldigazolvánnyal lehet belépni; viszont az alapellátást biztosító üzletekbe (élelmiszerbolt, gyógyszertár) való belépéshez nem szükséges az igazolvány felmutatása — azonban ha az élelmiszerrészleg, gyógyszertár bevásárlóközponton belül található, akkor szintén igazolványhoz kötött a belépés. Jó tudni azt is, hogy ezekre a bevásárlóhelyekre a 12 évnél kisebb gyermek egymagában nem, csak zöldigazolványos felnőtt kíséretében mehet be.

Egy hónapra betiltják a szabadtéri koncertek és magánrendezvények (lagzik, keresztelők, ünnepi ebédek, bulik stb.), konferenciák, kurzusok, workshopok rendezését — a lagzik betiltását egyébként azzal indokolták, hogy az erre vonatkozó, eddig szabályozásokat sem tartották be szinte sehol, és a hatóság (rendőrség) sem igen ellenőrizte azokat —, és felfüggesztik tevékenységüket a diszkók, éjszakai klubok, bárok. Sportrendezvények, versenyek megtarthatók, de nézőközönség nélkül.

Két hét vakáció

Az oktatási minisztérium felhatalmazást kapott a kéthetes kényszervakáció elrendelésére az október 25. és november 5. közötti periódusra, valamint a 2021/2022-es tanév szerkezetének módosítására. Ebben a két hétben a magániskolák tanulói is otthon maradnak, és az after schoolok sem működhetnek, csak a bölcsődék maradnak nyitva. Ugyanakkor az oktatási minisztérium javasolhatja a felsőoktatási intézményeknek, hogy online oktatásra térjenek át az október 25. és november 5. közötti időszakban, de hogy ezt a javaslatot az egyetemek megfogadják-e, az már egyéni döntésük.

Belépés a közintézménybe

Abszolút újdonságként közintézményekbe, a különböző szolgáltatók irodáiba stb., valamint 50 fősnél nagyobb magáncégekhez csak zöldigazolvány vagy negatív teszteredmény felmutatásával lehet belépni. Sürgős helyzet esetén (például a születési vagy halotti bizonyítvány kibocsátása) korlátozás nélkül fogadják a kérelmező ügyfeleket, de csak online vagy kültéri ügyintézés keretében.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság ugyanakkor egy olyan határozatot is elfogadott, amelyben javasolja, hogy a közalkalmazottak, illetve a magánszektorbeli irodákban dolgozók csak zöldigazolvány felmutatásával járhassanak be munkahelyükre — ezt azonban a parlamentnek törvénybe kell foglalnia, és azt követően léphet életbe, ha egyáltalán sor kerül rá —, illetve javasolták azt is, hogy ahol ez megoldható, a dolgozók fele térjen át egy hónapra home office-beli munkára.

Szabó Kinga Mária

Alkotmányellenesnek ítélte a CCR a kötelező maszkviselést előíró kormányrendeletet
Alaptörvénybe ütközőnek ítélte kedden az alkotmánybíróság (CCR) a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő sürgősségi kormányrendeletet.
Romániában év végéig érvényes
A kormány összhangba hozta a digitális zöldigazolvány érvényességi idejét az európai uniós előírásokkal.
Korlátlan lesz a belépés a plázák élelmiszerüzleteibe
Korlátlan lesz a belépés a bevásárlóközpontokban, plázákban működő élelmiszerüzletekbe - döntött csütörtöki ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).
Cookie